Klaus Johannis, locomotiva PSD si PNL pentru alegerile prezidentiale

Klaus Johannis, locomotiva PSD si PNL pentru alegerile prezidentialePresedintele PNL Salaj, Radu Capilnasiu, a facut cunoscut ieri ca, in cadrul unei sedinte care a avut loc marti la Bucuresti, reprezentantii PNL au adoptat un Proiect de Hotarare legat de sustinerea pe care partidul o ofera, in continuare, lui Klaus Johannis pentru formarea unui nou guvern, dupa cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 6 decembrie. Acordul a fost dat de catre toate organizatiile liberale din teritoriu, inclusiv de catre conducerea centrala a partidului. Contrar unor speculatii, vreau sa va asigur ca a fost un acord total. La sedinta nu s-a auzit niciun comentariu impotriva Proiectului de Hotarare, a declarat Radu Capilnasiu. Acesta a adaugat ca in actul amintit se mai stipuleaza cuprinderea, in programul viitorului guvern Johannis, o serie de masuri privind relansarea economiei Romaniei.

Referindu-se la sustinerea implicita pe care liberalii o vor da candidatului PSD, Mircea Geoana, la scrutinul din 6 decembrie, Radu Capilnasiu a afirmat: Indiferent de situatie, noi nu vom abdica de la principiile liberale. Asa cum afirma unul dintre colegii mei, consider si eu ca este mai bine sa te tii de nas cinci minute si sa-l votezi pe Geoana, decat sa-l votezi pe Basescu si, apoi, sa te tii de cap inca cinci ani. Liderul PNL Salaj a mai afirmat ca, in urmatoarele zile, vor fi transmise in teritoriu o serie de mesaje catre membrii si simpatizantii partidului, prin care se va arata importanta sustinerii lui Mircea Geoana la alegerile din 6 decembrie. Este clar pentru toata lumea ca un Guvern condus de Klaus Johannis va putea aduce stabilitate politica, economica si sociala in Romania, a incheiat Radu Capilnasiu.

De altfel, social-democratii si liberalii au semnat, ieri, acordul politic prin care stabilesc principiile si obiectivele unei posibile guvernari comune. Sub sloganul O singura Romanie, cele doua partide si-au consfintit alianta creata, practic, acum mai bine de o luna in Parlament, cand au daramat Guvernul Boc. Inaintea oricaror clauze, acordul e limitat pana la alegeri de doua promisiuni: liberalii il sprijina pe Mircea Geoana in turul II al alegerilor, iar social-democratii il vor numi premier pe Klaus Johannis, asa cum promitea in campanie Crin Antonescu. Prima consecinta a intelegerii celor doua partide: izolarea politica a candidatului PD-L la Cotroceni, Traian Basescu.

Liderii PSD si PNL, Mircea Geoana, respectiv Crin Antonescu, au semnat acordul politic in prezenta a zeci de jurnalisti. Acest acord nu reprezinta o impartire de functii intre noi. Nu e un troc politic, nu e vanzare de voturi. Asistam la catalizarea energiilor pozitive ale acestei natiuni, dupa cinci ani de scandal, a spus Mircea Geoana, inaintea semnarii documentului.

Liderul PSD i-a multumit lui Antonescu pentru sustinere, afirmand ca spera sa-i convinga si pe alegatorii acestuia. In acest acord credem cu intensitate. Desi venim din zone diferite cred ca putem imbina principiile si orientarile social-democrate cu cele liberale. Veti avea principiile care vor calauzi colaborarea noastra, a mai spus Mircea Geoana.

Opt principii de guvernare si cinci obiective de indeplinit

Acordul semnat miercuri de PSD si PNL contine o serie de principii precum reducerea fiscaliatii, transparenta in cheltuirea banului public, respectarea Pactului pentru Justitie, depolitizarea administratiei publice, pentru a caror atingere vor fi sustinuti Mircea Geoana si un Guvern Johannis. Acordul pentru iesirea Romaniei din criza, cum se numeste documentul semnat de Mircea Geoana si Crin Antonescu incepe de la constatarea starii politice actuale. La 20 de ani de la Revolutie sperantele si aspiratiile celor mai multi dintre romani au fost risipite intr-o tranzitie fara sfarsit. Formatiunile politice semnatare isi asuma obligatia de a implini aceste asipratii si de a reda romanilor o guvernare democratica dedicata interesului public. Dorim sa redam romanilor o tara de care sa fie mandri, o tara in care sa fie respectati de liderii politici si de administratie, o tara in care sa aiba sansa sa se realizeze pe deplin in plan personal, profesional si social, se arata in prima parte a Acordului.

Textul continua cu mentionarea celor cinci ani de mandat al lui Traian Basescu, care, in opinia semnatarilor, lasa o tara in haos, adica o Romanie fara un guvern legitim, o Romanie macinata de conflicte artificiale intre puterile statului, intre stat si societate, precum si intre diferitele categorii sociale, o Romanie in prag de colaps economic, o Romanie a carei administratie a fost ocupata de oameni politici incompetenti, instalati abuziv in fruntea institutiilor publice.

Documentul mentioneaza opt principii care stau la baza guvernarii comune: reducerea fiscalitatii ca motor al dezvoltarii economiei; o guvernare in folosul tuturor romanilor printr-o distribuire echitabila a resurselor rezultate in urma dezvoltarii economice; transparenta si eficienta in cheltuirea banului public; respectarea efectiva a drepturilor si libertatilor individuale (dreptul la initiativa economica, dreptul la sanatate, dreptul la educatie, la protectie sociala, la un mediu sanatos); respectarea prevederilor Pactului pentru Justitie; descentralizarea si depolitizarea administratiei publice; sprijinirea categoriilor sociale defavorizate (a familiilor tinere, a pensionarilor si a celor cu venituri mici); modernizarea agriculturii si a satului romanesc.

Cele doua formatiuni semnatare ale acordului au enumerat si cinci obiective comune pe care si le asuma: scoaterea Romaniei din criza economica, politica si morala; refacerea solidaritatii si increderii intre romani; asigurarea unei guvernari care sa determine o dezvoltare echilibrata a Romaniei; refacerea prestiugiului international al Romaniei si promovarea unei politici externe in beneficiul romanilor; reluarea dialogului si cooperarii intre puterile statului, intre Guvern si partenerii sociali.

In final, cele doua formatiuni sunt de acord ca, in baza principiilor enuntate si pentru indeplinirea obiectivelor asumate hotarasc sustinerea lui Mircea Geoana in turul II al alegerilor prezidentiale, crearea unei majoritati stabile pentru sustinerea unui Guvern condus de Klaus Johannis si elaborarea unui Program de guvernare pentru scoaterea Romaniei din criza.

Acordul a fost semnat de presedintele PSD, Mircea Geoana, si de cel al PNL, Crin Antonescu, in spatele celor doi lideri politici fiind amplasat inscrisul O singura Romanie.

Leave a Comment