Starea de urgenţă după alegerile parlamentare din 6 decembrie nu va fi reinstituită după alegerile parlamentare din 6 decembrie, a declarat, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul conferinţei săptămânale de presă pe care a susţinut-o la Palatul Cotroceni.
„Eu nu intenţionez să promovez instituirea unei carantine la nivel naţional, un aşa numit lockdown, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Repet, nu există nicio intenţie de a intra în lockdown după alegeri. Repet aceste lucruri fiindcă sunt politicieni fără niciun fel de scrupule care încearcă să se profileze cu ştiri de tip senzaţional”, a precizat preşedintele Klaus Iohannis.
Întrebat dacă municipiul Bucureşti va intra în carantină, dat fiind faptul că aproape toate localităţile din jurul Capitalei sunt carantinate, şeful statului a spus: „Decizia de carantinare nu e uşoară, fiindcă impactează viaţa tuturor locuitorilor. Exact din acest motiv am solicitat INSP o metodologie clară pentru carantinare. E un sistem de puncte pentru diferite criterii şi în final se face o sumă, iar carantinarea se poate lua în calcul local când punctajul devine foarte mare. Am întrebat azi unde stăm şi pentru Bucureşti încă nu s-a ajuns, din fericire, la un număr de puncte care să aducă carantinarea”.
Cu toate acestea, Klaus Iohannis a arătat că anul acesta ceremonia privind Ziua Naţională a României se va desfăşura în condiţiile impuse de pandemie.
„Am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf, să fie una extrem de restrânsă, la care sunt invitaţi ambasadori străini, medici şi personal militar. Va fi o ceremonie scurtă, fără paradă militară şi fără participarea publicului, din păcate”, a spus preşedintele Iohannis.
Domnia sa a mai menţionat că în privinţa pandemiei în localităţile carantinate, datele prezentate de INSP arată că începând cu 20 noiembrie la nivel naţional se observă o tendinţă de scădere a infecţiilor.
„De câteva zile bune, am ajuns pe un palier şi tendinţa este de scădere. Sunt date concrete, care dovedesc că măsurile luate de autorităţi au fost corecte şi că populaţia a respectat măsurile. Din păcate, nu am învins încă virusul. De aceea, măsurile rămân în vigoare. Orice relaxare prematură periclitează rezultatele obţinute. (…) În aceste condiţii, experţii sunt de părere că în perioada următoare nu e nevoie de noi restricţii. Dar trebuie să fim precauţi, nu se vor lua înapoi restricţiile, numărul de infectări e în continuare foarte mare, ATI-urile sunt aproape pline, numărul de decese e foarte mare. Deci nu putem vorbi de o relaxare, e puţin probabil ca până la finalul lui decembrie să se renunţe la restricţii. Evoluţia se analizează de specialişti, mai ales de INSP, şi cel puţin o dată pe săptămână se emit recomandări noi”, a spus şeful statului.
Klaus Iohannis a răspuns şi acuzaţiilor venite din partea PSD referitoare la atitudinea partinică, pro-PNL a şefului statului.
„Ca preşedinte, mă simt chemat să am opinii în toate chestiunile care privesc viaţa românilor. Preşedintele României nu poate fi cenzurat politic şi indiferent că le place sau nu pesediştilor, şi cred că nu, voi face în continuare evaluări. Cred că PSD s-a supărat foarte tare pentru că am spus lucrurilor pe nume: PSD a guvernat foarte prost”, a spus şeful statului.
El a menţionat că în Constituţie se spune doar că preşedintele nu poate fi membru de partid, dar nu se spune „că preşedintele trebuie să fie un mut sau să nu aibă opinii politice”.
„Am făcut afirmaţii de apreciere legate de activitatea PNL, care s-a zbătut foarte mult şi tot a mişcat lucruri. Nu le-a mişcat pe toate, mai ales că a avut frâna trasă de PSD în Parlament. Cred că înainte de alegeri românii se aşteaptă de la mine să le spun cum văd lucrurile. (…) Constituţia spune că preşedintele veghează la buna funcţionare a statului, unde sunt şi partide, şi diverse autorităţi, şi PSD tot a guvernat prost”, a precizat Klaus Iohannis.
Referitor la alegerile parlamentare, preşedintele a spus că acestea sunt organizate inclusiv în localităţile carantinate şi că nu va exista nicio îngrădirea cu privire la exercitarea dreptului de vot, ci doar va fi obligatorie respectarea măsurilor de protecţie impuse de actuala pandemie.
Dacă s-au închis școlile și instituțiile de cultură, de ce nu s-au închis bisericile? Religia nu e mai importantă decît educația și arta!
Așa vb Mutu parca ii tara lui măsa!!!
Incepe sa devina periculos omul.Daca zicea”nu intentionam”eram mai linistit.Insa acuma o cam ia pe aratura.Inca nu sunteti fuhrer d-le presedinte.Inca…
Vedeți dacă tot criticat ca ii Mut!!! Acum vorbește și mult și prost!!!!
Astept ziua in care o sa zbori de la Cotroceni. Sa ti vad fața atunci. Sa vad cum te transformi in nimeni, oficial. Cel mai mare regret electoral din viata mea, dumneata il reprezinti. Nici Basescu nu m a facut sa imi para atat de rau ca l am.votat. pana atunci, consolarea ramane sa o mai castig la votul de acum din 6 dec. Ca mine cor face multi. Ne am saturat!
Ce bine e ca va dați seama de greseala imensa pe care ați făcut-o cei care i-ați dat votul!!! Dar e târziu acum!!! Regretele celor care l-ați votat sunt tardive!!! Ăsta e mai periculos ca nemernicul de Băsescu!!! A devenit la fel la el…..un Dictator!!!
Băi ce fraieri sunt grecii, englezii, că au lockdown! Sau n-au alegeri?
Cata lume te uraste! Cititor de prompter,ipocrit, macinat mai rau ca Ceausescu de cultul personalitatii! Iti vine si tie randul sa te duci la gunoi. Esti o rusine pt poporul asta! L ati ingropat in saracie si mizerie!