Fara doar si poate, unul dintre cele mai de actualitate subiecte in Zalau este cel legat de Piata Agroalimentara din centrul municipiului. Mai precis, este vorba de intentia Primariei de a moderniza zona centrala a orasului, proiect care afecteaza activitatea care se desfatoara, la aceasta data, in Piata. Astfel, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, consilierul municipal PDL, Vasile Filip, a facut cunoscuta pozitia democrat-liberalilor vizavi de acest subiect. In cadrul ultimei sedinte de Consiliu local, care a avut loc luni, consilierii municipali ai PDL au solicitat introducerea pe ordinea de zi a subiectului privind situatia Pietei din centrul Zalaului, un subiect fata de care s-a manifestat un interes deosebit in ultima perioada, a spus Vasile Filip. In acest cadru, consilierii PDL au cerut primarului Radu Capilnasiu o informare asupra proiectului de modernizare a zonei centrale a orasului. Interventia noastra a fost motivata de importanta subiectului, si anume pentru faptul ca atat Primaria, cat si Consiliul local sunt in slujba locuitorilor Zalaului, si nu in ultimul rand, pentru ca acest demers afecteaza comerciantii din Piata, a mai afirmat consilierul PDL. Potrivit acestuia, este destul de limpede ca interesul populatiei din municipiu este ca Piata sa nu fie mutata in alta parte, astfel incat comerciantii de acolo sa isi pastreze activitatile comerciale, dar si locurile de munca. Acest fapt ar aduce venituri la bugetul local, iar in cazul in care Piata ar fi amenajata, in acel loc ar putea sa se desfasoare un comert civilizat, la standarde ridicate.
Vasile Filip a mai declarat ca, pentru a rezolva aceasta situatie conflictuala, consilierii PDL au solicitat primarului Radu Capilnasiu cateva explicatii, intrebandu-l daca exista sau nu un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), cu eventuale modificari facute fara stiinta consilierilor. Conform democrat-liberalului, la aceasta intrebare raspunsul primarului a fost unul ambiguu, acesta amintind de existenta unui PUZ din anul 1996, cu anumite modificari ulterioare pe care nu le-a putut preciza cu claritate. Apoi, sustine Vasile Filip, edilul Zalaului a fost intrebat daca, pana la aceasta data, au existat licitatii pentru proiectarea si executia unor elemente din PUZ. La aceasta intrebare, primarul ar fi afirmat ca sunt in derulare o serie de lucrari de canalizare in municipiu, lucrari care includ si zona respectiva, in timp ce intentia de acoperire a Vaii Zalaului s-ar afla in faza de semnare a contractului. Primarul nu a putut oferi un raspuns pertinent nici la intrebarea noastra legata de existenta unei alternative pentru pastrarea Pietei in aceeasi locatie, Radu Capilnasiu venind, in schimb, cu solutia organizarii de piete mobile in cartiere, acesta subliniind necesitatea mutarii in totalitate a pietei din zona centrala a orasului, a mai adaugat consilierul PDL.
Concluzionand, Vasile Filip este de parere ca Primaria a gresit pentru ca nu a elaborat o strategie a derularii lucrarilor cuprinse in planul de modernizare a Pietei, care sa nu afecteze asteptarile populatiei. Apoi, Primaria a initiat proiectul de amenajare a Vaii Zalaului, precum si cele de canalizare si acces carosabil, inainte de a rezolva problema amenajarii celorlalte elemente din PUZ, care sa asigure continuitatea desfasurarii activitatii in Piata. Avand in vedere ca, ulterior, in zona, s-au aprobat proiecte de investitii private, care pot sa preia o parte din activitatea din Piata, consideram ca cele doua concluzii (amintite mai sus – n.r.) sunt rezultatul unei actiuni deliberate a primarului, a concluzionat democrat-liberalul.
Vasile Filip a prezentat presei si cateva solutii pentru iesirea din criza, printre care s-ar numara: alocarea resurselor necesare pentru construirea unei hale agroalimentare, care exista in PUZ-ul din 1996, precum si continuarea desfasurarii activitatilor comerciale din Piata. Astfel, intr-o prima etapa, ar continua lucrarile de acoperire a Vaii Zalaului, cu acces carosabil si canalizare, dar si alocarea unor zone din Piata pentru desfasurarea in continuare a activitatilor curente. In cea de-a doua etapa, democrat-liberalul este de parere ca, dupa finalizarea lucrarilor amintite mai sus, se poate trece la realizarea celorlalte elemente din planul de modernizare a zonei, in principal a halei agroalimentare.
Pe de alta parte, in cadrul unei conferinte de presa care s-a desfasurat recent, cu scopul de a mai potoli scandalul privind subiectul Piata Agroalimentara, primarul Radu Capilnasiu a facut cunoscut planul actiunilor de modernizare a zonei centrale, care include locatia actualei Piete. Din octombrie, demaram actiunile de modernizare a zonei centrale si, in prima etapa a acestui amplu proiect, este acoperirea Vaii Zalaului, proiectul fiind in faza de finalizare, urmand licitatia in vederea desemnarii constructorului. Lucrarile de acoperire a Vaii Zalaului vor ajunge pana in Strada 22 Decembrie 1989, cu deschidere peste valea acoperita a unei artere si transformarea Strazii Unirii in strada pietonala, a afirmat Radu Capalnasiu. De asemenea, potrivit declaratiilor edilului, in centrul orasului este prevazuta si ridicarea unei hale agroalimentare care sa asigure conditii normale, adecvate cerintelor actuale pentru comert agroindustrial si de alt tip. Insa, sustine primarul, pana la ducerea la bun sfarsit a intentiilor autoritatilor locale, zona unde acum functioneaza piata trebuie eliberata. Nu se pot desfasura activitati de comert intr-un santier. Pana la finalizarea lucrarilor, punem la dispozitia comerciantilor o zona amenajata, in Dumbrava Nord. Ca o masura de sprijin a comerciantilor, pe langa acest spatiu, am aprobat nivelul tarifelor care vor fi practicate acolo si care sunt semnificativ mai mici decat cele care exista acum in Piata centrala, asta si datorita vadului comercial care este, in acest moment, mai redus, a facut cunoscut primarul. Mai mult de atat, Radu Capilnasiu a marturisit ca, inca de anul trecut, a avut intalniri repetate cu comerciantii din Piata, pentru a le prezenta proiectul de modernizare a zonei centrale si, totodata, pentru a gasi o solutie in vederea mutarii Pietei. I-am invitat sa vina cu propuneri, pe care sa le analizam si, in masura in care sunt legale, sa le dam curs. Nu am primit astfel de propuneri. Comerciantii sunt de acord cu modernizarea pietei, asa cum au reafirmat si la ultima intalnire, dar vor ca acest lucru sa se faca fara sa le fie afectata activitatea, ceea ce este imposibil. In momentul in care predam constructorului un amplasament pentru realizarea unor lucrari, acesta trebuie sa fie liber de sarcini. Nimeni nu isi asuma responsabilitatea pentru siguranta oamenilor care, in plin santier, ar dori sa comercializeze sau sa cumpere produse din piata, a tinut sa precizeze primarul.