Potrivit presedintelui PDL Salaj, deputatul Lucian Bode, Executivul a aprobat ordonanta de urgenta care prevede ca, incepand cu sezonul de incalzire 2011-2012, subventia de la Guvern pentru incalzire nu se va mai acorda pentru toata lumea, ci va fi transformata in ajutoare de incalzire centrate pe cei care au venituri de pana la 786 de lei, fata de 615 cat era pana in prezent. De acum, subventia nediferentiata acordata de Guvern la combustibil, practic, este eliminata. Dar bugetul Ministerului Muncii destinat ajutoarelor de incalzire creste de la 120 de milioane de lei la 345 de milioane de lei. La ajutoarele de caldura acordate de catre Ministerul Muncii se vor adauga ajutoarele de caldura sau subventiile acordate de autoritatile locale, a spus Lucian Bode, vineri, in cadrul unei conferinte de presa.
In opinia sa, consumatorii vulnerabili vor plati exact cat au platit si anul trecut, in conditiile in care autoritatile vor plati, la randul lor, ajutoare de incalzire. Practic, folosind pentru ajutoare doar jumatate din bugetul pe care l-au folosit anul trecut pentru incalzire, autoritatile locale vor putea mentine facturile la acelasi nivel pentru cei nevoasi. Autoritatile locale au libertatea sa dea subventii in continuare pentru toata lumea, sa le retraga total sau sa le combine cu ajutoarele de la bugetul local, a facut cunoscut liderul PDL Salaj.
Legat de subiectul de mai sus, Lucian Bode a tinut sa atraga atentia primarului Zalaului, Radu Capilnasiu si, totodata, Consiliului municipal, asupra faptului ca nu este indicat sa se grabeasca sa vanda pachetul de actiuni al Uzinei Electrice. Problema trebuie analizata foarte atent. Modificarile recente aduse la Codul fiscal, prin care Uzina Electrica poate fi scutita de la plata penalitatilor, poate sa schimbe datele problemei. Tocmai de aceea, nu ar trebui sa ne grabim sa vindem Uzina Electrica, a incheiat deputatul democrat-liberal.
Reamintim ca, in urma cu cateva zile, consilierii locali ai Zalaului au aprobat, in sedinta ordinara, un proiect de hotarare privind privatizarea Uzinii Electrice prin vanzarea a 3.957.697 de actiuni, reprezentand 99,9 la suta din pachetul de actiuni detinut la UE, utilizand in acest sens metoda licitatiei cu oferta in plic. Potrivit proiectului de hotarare, pretul de pornire la vanzare este de 11,36 lei/actiune (echivalentul a 2,68 euro/actiune, n.r.), asa cum a reiesit din raportul de evaluare intocmit in cazul Uzinei Electrice de SC CS Invest Consulting SRL.
Initiativa de privatizare nu este singura pe care alesii municipali au avut-o fata de Uzina Electrica, in perioada 2008-2009 administratia zalauana mai avand o incercare in acest sens. Din nefericire insa, societatea nu a putut fi privatizata. Ca urmare, in 2009, s-a demarat procedura de insolventa a Uzinei Electrice.