In PNL, coada la ghilotina

In PNL, coada la ghilotina*Doi fosti presedinti ai partidului, Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, au fost exclusi, alaturi de Mona Musca, Ioan Ghise, Raluca Turcan, Cristian Boureanu si Radu F. Alexandru

* PNL Salaj, prin vocea vicepresedintelui Corin Penciuc, aproba deciziile de excludere

Liberalii au mai luat gatul unui fost presedinte al partidului. Dupa Theodor Stolojan, exclus din PNL saptamana trecuta, miercuri seara a fost randul lui Valeriu Stoica. Agentiile de presa relateaza ca Stoica ar fi refuzat sa demisioneze, preferand excluderea. Valeriu Stoica a fost exclus din PNL prin votul biroului organizatiei sectorului 5 (cu sapte voturi pentru, unu impotriva si o abtinere), al carui presedinte, Dan Meran, a declarat ca Stoica nu mai reprezinta partidul, din moment ce a participat la lansarea platformei de revigorare a acestui partid. Valeriu Stoica a declarat, la finalul sedintei de excludere, ca nu poate sa nu constate ca liberalii care sponsorizeaza PSD nu patesc nimic (evident, cu bataie la Dinu Patriciu, care a primit doar un avertisment din partea conducerii PNL, dupa dezvaluirile privind sponsorizarea PSD de catre firme controlate de omul de afaceri), in timp ce membrii PNL care critica liderii partidului sunt exclusi. De la 1 septembrie, pana astazi, au fost exclusi Mona Musca, Ioan Ghise, Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Theodor Stolojan, Radu F. Alexandru si Valeriu Stoica. Cu exceptia Monei Musca, toti exclusii au aderat la platforma lansata, zilele trecute, la Pitesti.

Speculatii, analize, povesti

Minirevolutia sangeroasa din PNL este vazuta, interpretata in multe feluri. Ba ca cei ghilotinati sunt oamenii presedintelui Basescu, daca nu ai lui Basescu, ai PD (cu care vor incerca sa unifice dreapta, printr-o uniune federativa de partide, si in ipoteza, probabila, a dezintegrarii Aliantei D.A.), sau ai grupului de interese din jurul presedintelui Basescu. Se mai vorbeste despre lupta pentru succesiune in PNL (cine va fi noul presedinte al PNL, dupa Tariceanu, sau tot el?), despre razboaiele dintre palatele Cotroceni si Victoria. Si despre traditia liberala, cel putin dupa 1990, de lupte interne, cu capete taiate si strigaturi.

In Salaj? Liniste

Vicepresedintele PNL Salaj, Corin Penciuc, ne-a declarat ca deciziile de excludere luate in cadrul partidului sunt justificate si au fost luate cu majoritate de voturi. Stolojan si Stoica, cat si ceilalti in cauza, au incalcat decizii ale partidului, in principal cele care prevad ca problemele importante ale PNL, si cele de imagine, trebuie rezolvate in interiorul partidului, nu in afara lui. Penciuc nu a ascuns ca de vina, oarecum, pentru excluderea celor mentionati este si Traian Basescu, cel putin prin faptul ca exclusii au repetat, in afara partidului, proiecte expuse de presedinte, proiecte care, oricum, au fost dezbatute in partid, fiind respinse de-a lungul timpului. Corin Penciuc ne-a mai spus ca in PNL Salaj nu exista probleme de acest gen, ca si in majoritatea filialelor din tara.

Leave a Comment