Presedintele Traian Basescu a declarat intr-un interviu aparut vineri in presa centrala ca eventuala sa suspendare in plenul Parlamentului l-ar putea determina sa demisioneze din functie, astfel incat exista posibilitatea organizarii simultane a alegerilor anticipate prezidentiale si a referendumului pentru votul uninominal. Pe parcursul interviului, Basescu a fost intrebat daca si in ce termeni s-a gandit la o eventuala demisie, mai precis daca este vorba de o renuntare la lupta sau este un nou inceput. Presedintele a raspuns franc, subliniind faptul ca renuntarea la lupta este exclusa: IJudecata mea pleaca de la realitatea ca presedintele Romaniei se afla in fata suspendarii in pofida avizului negativ al Curtii Constitutionale. Pot concluziona ca suspendarea a devenit un act politic, fara o motivatie constitutionala. In aceasta situatie, un referendum cu privire la demiterea presedintelui inseamna o confruntare electorala intre mine si Parlament. Or, eu cred ca Parlamentul, ca institutie, trebuie protejat. Parlamentul nu trebuie supus riscului de a fi infrant de poporul roman. De aceea, imediat dupa eventualul vot de suspendare, cei care au generat acest abuz trebuie scosi in fata electoratului. Imediat dupa vot, doar demisia mea ar fi cea care ne-ar pune pe toti in fata electoratului. Iar eu, ca presedinte ales al romanilor, va asigur ca ma voi prezenta cu responsabiliate in fata cetatenilor in aceasta competitie democratica, la care ii invit sa participe si pe artizanii politici care au generat abuzul suspendarii. Trebuie sa plecam de la premisa ca, pana in ultima clipa cand se afla in functie, presedintele Romaniei poate emite decretul prin care sa se organizeze referendum pentru votul uninominal si poate chiar simultan cu eventualele alegeri pentru functia de presedinte.
Suspendarea are calculele ei
Social-democratii ar avea nevoie de votul a 235 de parlamentari pentru adoptarea inititivei de suspendare a presedintelui tarii. Impreuna, PSD, PC si PRM au, in Camera Deputatilor si Senat, 228 de parlamentari, adica le-ar mai trebui sapte voturi pentru a-l suspenda pe presedinte.
Ipotetic vorbind, cele sapte voturi lipsa ar putea fi luate fie de la cei 18 parlamentari ai minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, fie de la cei 19 parlamentari independenti. O alta posibilitate ar fi ca anumiti reprezentanti ai Coalitiei, nemultumiti de presedinte, sa voteze impotriva lui. Aici ne referim la parlamentarii PNL si UDMR, care ar putea inclina decisiv balanta. Totodata, nu putem omite posibilitatea ca o parte dintre parlamentarii PSD sau PRM sa nu voteze procedura de suspendare, la fel cum este posibil ca PC sa nu mai sustina demersul, partial sau in totalitate. Frica fata de o eventuala confruntare cu votul electoratului si-ar putea spune cuvantul.
Votul Parlamentului asupra suspendarii din functie a presedintelui va avea loc, cel mai probabil, saptamana aceasta, in functie de momentul la care Legislativul va primi avizul Curtii Constitutionale.
Demisia lui Basescu ar aduce interimat si alegeri
Conform Constitutiei, in cazul in care presedintele demisioneaza, Guvernul trebuie sa organizeze alegeri pentru functia de sef al statului, in termen de trei luni. Interimatul este asigurat, in aceasta perioada, de presedintele Senatului sau de cel al Camerei Deputatilor.
Articolul 97 din Constitutie stipuleaza ca vacanta functiei de presedinte al Romaniei intervine in caz de demisie, de demitere din functie, de imposibilitate definitiva a exercitarii atributiilor sau de deces. In termen de trei luni de la data la care a intervenit vacanta functiei, Guvernul este institutia care va organiza alegeri pentru un nou sef al statului.
In continuare, la articolul 98, legea fundamentala prevede ca, daca functia de presedinte devine vacanta, ori daca seful statului este suspendat din functie sau se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.
Presedintele interimar nu poate adresa mesaje Parlamentului, nu poate dizolva Parlamentul si nici nu poate cere electoratului sa se exprime, prin referendum, cu privire la probleme de interes national.
Stanca isi ascute securea
In opinia presedintelui PD Salaj, Viorel Stanca, prezumtiva demisie a presedintelui Traian Basescu este una dintre cele mai intelepte decizii: IDemisia presedintelui ar fi unul dintre cele mai bune lucruri care s-ar putea intampla. Astfel, toata situatia alambicata in care ne aflam, azi, ar putea fi clarificata cu ajutorul <
In alta ordine de idei, Viorel Stanca sustine ca, in cadrul PD, la ora actuala, nu se pune problema ca cineva sa tradeze, astfel incat toti directorii democrati, vizati de eventualele schimbari, vor fi solidari cu deciziile luate de partid. IOamenii nostri sunt pregatiti. Nici unul dintre ei nu va pleca din PD, toti fiind solidari cu ceea ce hotaraste partidulI, sustine liderul democrat.
Cat despre foarte posibila actiune a liberalilor salajeni privind schimbarea directorilor democrati din fruntea institutiilor deconcentrate, Viorel Stanca tine sa precizeze ca PD se va lupta pentru a-si mentine membrii in functii pana la ultima picatura de energie: IIn legatura cu actiunea PNL de a scoate directorii nostri pe <
In fine, presedintele PD Salaj sustine ca, in spatele PNL, la ora actuala, se afla Ioligarhia jurnalisticaI, in spatele careia se afla Dinu Patriciu. IDaca scopul liberalilor a fost sa scoata PD de la Guvernare si sa stranguleze actul prezidential, obiectivul nostru primordial este sa eliminam mafia financiara din spatele PNLI, a incheiat Stanca, nu inainte de a transmite liberalilor salajeni un mesaj destul de concis: IDaca domnul Catalin Micula (n.r. presedintele PNL Salaj) vrea razboi sau pace, noi asta o sa-i dam!I.
IRamane cum am stabilit!I
Presedintele PNL Salaj, deputatul Catalin Micula, se arata oarecum sceptic in ceea ce priveste intentiile lui Traian Basescu de a demisiona, insa, pe de alta parte, marturiseste ca un astfel de gest ar detensiona relatiile de pe scena politica: IIn primul rand, afirmatiile presedintelui arata ca ii este frica. Sincer, nu cred in demisia lui Basescu, in conditiile in care un astfel de gest l-ar obliga sa isi incheie cel putin primul mandat… Totusi, ar fi o decizie normala, pentru a putea intra intr-o competitie fara sprijinul PNLI.
Intrebat despre modul in care parlamentarii liberali vor vota, pro sau contra suspendarii din functie a presedintelui, Catalin Micula ridica din umeri, destainuindu-ne ca, cel putin pana la ora actuala, PNL nu a luat nici o decizie in acest sens.
Cat depre masurile pe care PNL Salaj le va lua in ceea ce priveste schimbarile directorilor democrati, Catalin Micula tine sa precizeze ca Iliberalii raman pe aceleasi coordonate prudenteI. In opinia sa, acest lucru are si o definitie: IRamane cum am stabilitI. Cu alte cuvinte, intr-un viitor nu prea indepartat, la nivelul IanumitorI institutii deconcentrate din judet vor avea lor concursuri pe posturile de conducere.