Anuntata initial de autoritati ca o mare realizare, alocarea sumei de 25,6 milioane de lei catre CET (Uzina Electrica) Zalau nu s-a dovedit decat o mare fasaiala. Prin marinimia actualului Guvern Boc, zalauanii au fost debransati de la lista cu prioritati a Guvernului. Insa, aproape toate municipiile care au primari PDL au primit fonduri din partea Executivului. De altfel, Hotararea de Guvern privind alocarea unor sume catre termocentralele din tara este printre ultimele decizii luate de Executivul democrat-liberal condus de Emil Boc. Hotararea de Guvern a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 12 octombrie.
Uzina Electrica Zalau, uitata de guvernanti
Una din ultimele hotarari emise de Guvernul Boc, inainte de a deveni interimar, a privit alocarea a 160 milioane lei catre mai multe cet-uri din tara, aflate in situatii dificile. Chiar daca Uzina Electrica (CET) Zalau se afla intr-o situatie financiara extrem de grea, guvernantii au sters-o de pe lista cu premii. Astfel, am putea trage concluzia ca Guvernul Boc ne trimite un mesaj simplu: Nu aveti primar pedelist, nu primiti nimic!.
Prin decizia amintita mai sus, mai multe orase din tara, majoritatea fiind conduse de primari democrat-liberali, urmeaza sa imparta banii de la Guvern, chiar daca problemele cu care aceste localitati se confrunta sunt infime. Cu alte cuvinte, vorbim despre un tratament discriminatoriu, cu toate ca este vorba de bani publici, din bugetul de stat.
Este evident ca atat pentru noi, cat si pentru celelalte orase care nu au primit nimic, se creeaza o presiune suplimentara. Este foarte deranjant sa simti ca se fac astfel de discriminari politice. Guvernantii nu ar trebui sa uite ca astfel de hotarari afecteaza oamenii, si nu partidele, ne-a declarat primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu. Acesta a adaugat ca, in aceasta iarna, CET-ul nu va avea probleme de functionare, insa viitorul Uzinei nu suna deloc bine: Nu cred ca vom avea probleme in aceasta iarna, dar se pune problema functionarii CET-ului in viitor. Nu stim ce se va intampla in cazul in care nu se va gasi o formula de modernizare a productiei de energie electrica si termica.
Directorul SC Uzina Electrica Zalau, Viorel Marian, a declarat ca, in momentul de fata, CET-ul nu se afla deloc intr-o situatie pozitiva: In cazul Uzinei Electrice Zalau, datoriile ajung la peste 25 de milioane de lei, fiind acumulate din 2002 si pana in prezent. Datoria reprezinta credite luate de la banci, cu garantia statului, pentru aprovizionarea cu combustibil, asa cum de altfel stau lucrurile si in privinta celorlalte uzine din tara.
Mai mult faliment decat redresare
Uzina Electrica Zalau foloseste drept combustibil gazul metan si are ca actionar unic Consiliul Local Zalau. Acesta a decis sa privatizeze Uzina din cauza ca s-au inregistrat pierderi mari in ultimii ani. Numai anul trecut pierderea a fost de 6,7 milioane de lei, pierdere provocata in mare parte, e adevarat, de datoriile restante ale unitatii. In prezent, in Zalau, mai sunt racordati la reteaua de energie termica centralizata aproximativ 800 de abonati casnici. La acestia se adauga o parte dintre scolile si gradinitele din municipiu, insa cel mai important client ramane SC TenarisSilcotub SA. Practic, asa cum afirma si Radu Nistorescu, administratorul Zalaului, Uzina Electrica traieste