Geoana vrea prim-ministru

Geoana vrea prim-ministru

Presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a aflat ieri in vizita in judetul Salaj. La sediul organizatiei judetene, dupa o intalnire cu liderii locali ai partidului, Mircea Geoana a sustinut, cu o intarziere de o jumatate de ora – lucru care i-a cam scos din sarite pe multi dintre jurnalistii prezenti – o conferinta de presa, in care, dupa ce a laudat activitatea PSD Salaj, a presedintelui Tiberiu Marc si a deputatilor Iuliu Nosa si Filonas Chis, a afirmat ca decizia luata recent la Bran – aceea de a introduce in prima parte a lunii septembrie o motiune de cenzura la adresa Guvernului Tariceanu II – este una ferma. Liderul PSD a argumentat ca actualul Guvern si-a atins limitele competentei sale, altfel spus este limitat in competenta si forta politica. Mircea Geoana a afirmat ca doreste sa fie prim-ministru, si pe motiv ca liderul partidului este candidatul la functia de prim-ministru. Presedintele PSD a mai spus ca si varianta alegerilor anticipate este de luat in seama, dar ca nu i se pare firesc ca anticipatele sa aiba loc fara introducerea votului uninominal, care nu ar fi posibila in acest caz, decat in varianta alegerilor la termen, fiind nevoie de sase luni pentru pregatirea tehnica a introducerii votului uninominal. PSD sustine varianta germana a votului uninominal si alegeri la termen pe baza acestui tip de scrutin.

Intrebat ce se va intampla daca presedintele Traian Basescu nu va fi de acord cu un guvern PSD, Mircea Geoana a spus ca presedintele nu prea are ce sa faca, din moment ce nici una dintre variantele posibile de guvernare nu pot exclude PSD, care are aproape o treime din numarul parlamentarilor in functie. Mircea Geoana a mai spus ca pana la inceputul lunii septembrie nu se vor purta negocieri, discutii cu nici un partid pentru formarea unui nou guvern, pana la definitivarea textului motiunii de cenzura si a ofertei politice a PSD. O oferta de stanga, care sa ii aiba in prim plan de pensionari, pe agricultori, pe romanii cu venituri reduse, precum si pe cei cuprinsi in sectorul educatiei.

Politica de stanga, nu de dreapta

Geoana a mai argumentat decizia luata la Bran si prin faptul ca partidul nu mai poate sustine un guvern de dreapta, fiind nevoie de o oferta de guvernare bazata pe programul social-democrat Romania sociala. Fireste, si la Zalau, liderul PSD a subliniat ca legea de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2008 a fost initiata de PSD, considerand ridicol argumentul liberarilor, cum ca daca nu vor mai fi la guvernare, aceasta lege nu se va aplica.

Salajul, etapa dintr-un turneu

Mircea Geoana se afla in aceasta perioada intr-un turneu prin tara, prin aproape toate organizatiile judetene, destul de probabil pentru a pregati campaniile pentru alegerile ce vor urma. Curios, intr-un fel, staff-ul PSD nu a dorit ca presa sa fie prezenta la intalnirile lui Mircea Geoana cu liderii locali ai partidului, cu pensionarii si oamenii de afaceri si cele din comunele Mesesenii de Jos si Somes Odorhei, apreciind ca este bine ca oamenii sa nu fie timorati de prezenta jurnalistilor si sa comunice mai lejer cu presedintele PSD. Asta a fost optiunea lor. Sa mai spun ca in editia de miercuri a cotidianului Magazin Salajean voi reda pe larg cele declarate de Mircea Geoana in editia speciala a emisiunii Rotisorul politic de la Radio Transilvania Zalau, la care l-am avut ca si client ieri.

Leave a Comment