Contrar practicilor occidentalilor, care nu tanjesc dupa proprietati, romanii se simt cel mai bine cand stiu ca sunt stapani pe ceea ce au. Casa este considerata o avutie importanta, un bun care se transmite copiilor, o dovada a situatiei materiale. Interesant, atata vreme cat omul nu mananca, asa cum spunea un cunoscut om de afaceri salajean, cu doua linguri, zicem noi, nu poate dormi in doua case deodata, daramite in sase.
In timp de criza, cand cetateanul de rand se taraste de la un salariu la altul, mai sunt destui romani care nu poarta grija utilitatilor la casele pe care le detin. Intre acestia, sunt si bugetari, o categorie sociala care isi asigura traiul de fiecre zi din buzunarul natiunii.
Econtext a evaluat recent proprietatile presedintilor de consilii judetene si a descoperit cine are cele mai multe case si cine spune ca nu are. Au fost luate in calcul toate tipurile de cladiri: apartamente, case de locuit, case de vacanta, spatii comerciale sau industriale, detinute de cei 41 de presedinti ai consiliilor judetene din Romania si suprafetele acestora.
Asa cum a remarcat Econtext, in total, cei 41 de presedinti detin 89 de imobile, ceea ce inseamna,, o medie, de peste doua imobile pe sef de judet. Cea mai mare parte din aceste imobile sunt apartamente si case de locuit, respectiv, 38 de apartamente, 42 de case de locuit, cinci case de vacanta si patru spatii comerciale. Aceste cladiri au impreuna o suprafata de 16.778,97 de metri patrati (aproape doua hectare).
Pe primul loc, cu cele mai multe case, se situeaza Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj. El are sapte imobile (sase apartamente si o casa de locuit), insumand 580,94 de metri patrati. Acesta este urmat de Gheorghe Bunea Stancu, presedintele CJ Braila, care are un apartament, trei case si un spatiu comercial, in total, 1.454,93 metri patrati. Al treilea loc din acest clasament al Econtext este ocupat de presedintele CJ Bistrita, Liviu Mihai Rusu, care are doua apartamente si doua case, cumuland o suprafata de locuit de 614 metri patrati.
In functie de suprafata imobilelor detinute, pe primul loc se afla Liviu Dragnea, presedintele CJ Teleorman. La polul opus, Dragos Benea din Bacau si Edita Lokodi din Mures nu au nicio casa, niciun imobil.
Presedintii PSD conduc detasat in acest clasament, atat la case, cat si la suprafata acestora. Explicatia rezida in faptul ca cei mai multi presedinti de consilii judetene sunt social democrati. Astfel, cei 17 presedinti PSD detin, in total, 38 de case, care ocupa 8167,75 metri patrati.
Presedintele CJ Salaj, Tiberiu Marc, nu este inclus intre marii proprietari, deoarece, conform declaratiei de avere pentru anul precedent, detine (impreuna cu sotia) o casa de 300 de metri patrati. Atat. Din acest motiv, Tiberiu Marc, se afla pe pozitia 34 in aceasta ierarhie.
Nici colegii sai de la condurecea CJ, vicepresedintii Csoka Tiberiu si Cristian Ionescu, nu se lauda cu imobilele aflate in proprietate. Csoka Tiberiu are o casa de 165 metri patrati, impreuna cu sotia, si o treime dintr-un imobil mostenit (de 70 de metri patrati), iar Cristian Ionescu are un apartament de 140 de metri patrati, o casa de vacanta de 30 de metri patrati si o casa in constructie.