Fekete Andras: “Statutul minorităţilor, adoptat până la sfârşitul sesiunii”

Fekete Andras: “Statutul minorităţilor, adoptat până la sfârşitul sesiunii”

Senatorul UDMR Sălaj, Fekete Andras, a declarat, ieri, că liderii Coaliţiei au decis mobilizarea la vot astfel încât legea privitoare la eliminarea predării istoriei şi geografiei în limbile minorităţilor să nu fie adoptată de Senat. Parlamentarul a mai precizat că partidele aflate în arcul guvernamental au decis să se respecte termenul stabilit ca până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare să se adopte statutul minorităţilor în Camera Deputaţilor, for decizional pentru acest act normativ.

Fekete Andras, care este şi liderul senatorilor UDMR, a mai susţinut că în şedinţa Coaliţiei nu s-a discutat despre o posibilă remaniere guvernamentală. Propunerea legislativă care vizează eliminarea din Legea educaţiei naţionale a predării istoriei şi geografiei României în limba minorităţilor naţionale a fost aprobată tacit de Camera Depuţatilor, întrucât termenul stabilit pentru dezbatere şi vot final, şi anume 1 mai 2011, a fost depăşit. Proiectul, iniţiat de un deputat PDL, prevede abrogarea din Legea educaţiei naţionale a alineatului care menţionează ca în învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale, disciplinele Istoria, Geografia României să fie predate în aceste limbi, după programe şcolare şi manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cu obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română. Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, care este for decizional în acest caz.

Şi deputatul UDMR Sălaj, Seres Denes, a declarat că Uniunea nu ar trebui să ia în calcul ieşirea de la guvernare. Evident că încă nu se pune problema ieşirii UDMR de la Guvernare. Este un caz izolat. Însă, sper că acel parlamentar (cel care a făcut propunerea legislativă cu pricina – n.r.) să nu mai facă parte din PDL. De asemenea, sperăm ca problema să se rezolve la nivelul Senatului, a declarat, în urmă cu câteva zile, Seres Denes.

Leave a Comment