Emil Boc, premierul desemnat de presedinte

Emil Boc, premierul desemnat de presedintePresedintele Traian Basescu a anuntat ieri ca a semnat decretul prin care il desemneaza pe Emil Boc ca premier. Seful statului si-a motivat alegerea spunand ca Boc este un om al dialogului, un om care si-a asumat responsabilitatea implementarii unor solutii extrem de dificile, respectiv acordul de finantare cu Uniunea Europeana, Banca Mondiala si Fondul Monetar International.

Presedintele a mai declarat ca i-a cerut liderului PDL sa-l consulte in legatura cu ministrii care vor face parte din CSAT. Traian Basescu a mai spus ca Romania trebuie sa aiba Guvern in functie pana pe 23 decembrie, pentru a adopta bugetul, astfel incat sa poata fi primiti, in ianuarie, banii de la FMI.

Tradatorii isi fac numarul

Tiberiu Marc, presedintele PSD Salaj si vicepresedinte in cadrul Biroului Permanent National al social-democratilor, prevede o perioada calda din punct de vedere a relatiei dintre Parlament si Emil Boc, in care ordonantele de urgenta si asumarile de raspundere vor fi la ordinea zilei.

Va fi dificil. Eu prevad o perioada calda din punct de vedere a relatiei dintre Parlament si actualul premier si dificultati in ceea ce priveste trecerea unor legi prin Parlament. Ordonantele de Urgenta si asumarile de raspundere vor fi la ordinea zilei, a precizat, ieri, Tiberiu Marc.

Acesta a adaugat faptul ca nominalizarea lui Emil Boc nu este o surpriza, dupa modul in care au inceput racolarile de parlamentari si crearea unei majoritati cu tradatori.

Nu mi se pare normal normal faptul ca Emil Boc, ce a trecut printr-o motiune de cenzura ce i-a fost nefavorabila, este reinvestit cu incredere de presedinte, dupa ce, cu numai trei luni in urma, Parlamentul i-a retras-o, a adaugat presedintele PSD Salaj.

Frica de disponibilizari

Nu e nicio surpriza ca Emil Boc e premier, va aduce Romaniei ce a zis in campanie. Adica disponibilizari in Parlament si in sistemul bugetar, numai ca ar trebui sa se faca o diferenta intre ce inseamna sistemul bugetar la nivel central, unde aparatul e incarcat, si ce inseamna sistemul bugetar in administratiile locale, a declarat, ieri, presedintele PNL Salaj, Radu Capilnasiu.

Potrivit acestuia, daca disponibilizarile vor avea loc in administratiile locale, functionarii publici, care deja sunt aglomerati de volumul de munca, vor fi coplesiti, iar acest lucru se va reflecta asupra populatiei oraselor.

Optimism potocaliu

Cum era de asteptat, presedintele PDL Salaj, Lucian Bode, se declara extrem de multumit de nominalizarea lui Emil Boc pentru un nou mandat de premier: Suntem foarte multumiti in privinta numirii lui Emil Boc in functia de premier, asta pentru ca tot ce am facut, ca organizatie judeteana, in ultimul an si jumatate s-a bazat pe credibilitatea pe care Emil Boc a acordat-o liderilor PDL Salaj.

Pe langa functia de premier, insa, sunt importante si cele de ministru si ma astept ca voturile romanilor sa se regaseasca in noua formula a Guvernului. Speram sa avem nume si din Ardeal, a declarat democrat-liberalul.

In alta ordine de idei, Lucian Bode a spus ca este convins ca, odata ce va fi format noul Guvern, premierul Emil Boc va reusi sa duca la bun sfarsit reformele normative incepute pana in 13 octombrie – Legea salarizazii unice, Codul Penal si Civil – care au intrat momentan intr-un con de umbra.

Boc reloaded

Emil Boc, liderul PDL – formatiune politica la conducerea careia a ajuns dupa ce a ocupat de asemenea cea mai importanta functie in PD – a ajuns, joi, din premier interimar si demis, premier desemnat, presedintele Basescu nominalizandu-l pentru for-marea unui nou Cabinet.

Boc este perceput drept politicianul cel mai fidel sefului statului, in a carui umbra a fost plasat de catre adversarii sai. Om cu o vasta pregatire teoretica, Emil Boc este, la 42 de ani, un politician care, cu exceptia mandatului la conducerea Clujului, nu a ocupat functii importante in aparatul de stat.

Emil Boc s-a nascut in 1966, la Rachitele, in judetul Cluj si a absolvit Facultatea de Istorie si Filosofie (1991) si Facultatea de Drept (1995). A efectuat mai multe stagii de pregatire si burse in strainatate, la Universitatea din Nottingham, Anglia, in domeniul stiintelor socio-psihologice; la Universitatea din Pittsburgh, University of Virginia, Charlottesville, Universite Libre de Bruxelles si la Michigan State University, East Lancing, in cadrul Programului Michigan Political Leadership / Transylvania Political Leadership Program.

Premierul desemnat are de asemenea o cariera universitara, ocupand functia de conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice si Administratie Publica si la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Este doctor in stiinte politice si filozofie politica al Universitatii Babes-Bolyai, din anul 2000, si este de asemenea doctorand in drept constitutional si institutii politice.

Este membru al Asociatiei Americane de Stiinte politice din 1994 si al Societatii Romane de Stiinte Politice din 1999. Incepand din 1996, este avocat in Baroul Cluj. A fost primar al Clujului din 2004. Mandatul sau a fost reinnoit la alegerile locale din vara anului 2008.

Emil Boc a ocupat mai multe functii in cadrul Partidului Democrat – presedinte al Biroului Politic Judetean Cluj incepand din anul 2000, cand a si obtinut primul mandat de deputat. A fost de asemenea vicepresedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, in 2002 si lider al grupului parlamentar al PD din Camera, respectiv presedinte executiv al PD in anul 2003.

Trei premieri in doua luni

Dupa demiterea Cabinetului Boc la jumatatea lunii octombrie, Traian Basescu l-a insarcinat pe Lucian Croitoru cu formarea unui nou Guvern, dar acesta a fost respins in plenul Parlamentului de coalitia PSD-PNL-UDMR-minoritati, care l-ar fi dorit ca prim-ministru pe primarul Sibiului, Klaus Johannis.

Dupa o a doua runda de consultari cu partidele parlamentare, pe 6 noiembrie, presedintele a desemnat un nou premier in persoana primarului sectorului 3, Liviu Negoita. Acesta a preluat programul de guvernare al lui Croitoru si s-a prezentat in termenul prevazut de lege in Parlament cu o lista de ministri PD-L, in conditiile in care celelalte partide au refuzat sa participe la guvernare in asteptarea rezultatului alegerilor prezidentiale.

Neexistand un termen legal pana la care Parlamentul sa se pronunte prin vot asupra unui Guvern, ministrii propusi de Liviu Negoita nu au mai fost audiati de comisiile parlamentare si nici nu s-a mai ajuns la vot, motiv pentru care premierul desemnat si-a depus, marti, mandatul in fata presedintelui Romaniei, ceea ce a deschis calea pentru o noua varianta de premier si noi negocieri intre partide.

Pe tot parcursul acestei perioade, Guvernul demis condus de Emil Boc si-a continuat exercitarea atributiilor, chiar daca acestea au fost restranse, el neputand sa dea ordonante de urgenta sau sa propuna proiecte legislative.

Leave a Comment