Dorel Labo la Rotisorul politic: Actiunea d-lui Stolojan este sprijinita din afara partidului, mai exact de catre PD si dl. Basescu

Dorel Labo la Rotisorul politic: Actiunea d-lui Stolojan este sprijinita din afara  partidului, mai exact de catre PD si dl. Basescu Viceprimarul liberal al Zalaului, Dorel Labo, a fost clientul emisiunii Rotisorul politic de vineri de la Radio Transilvania Zalau. Va ofer un rezumat al acestei emisiuni.

Impotriva excluderii lui Stolojan din PNL

Rep.: Care este pozitia dvs. fata de discutata, sau prea-mult discutata problema a platformei Stolojan-Stoica?

Dorel Labo: Este un subiect de presa interesant, dar fara consistenta din punctul meu de vedere, pentru simplul motiv ca e in afara partidului. Eu am fost impotriva excluderii d-lui Stolojan din partid, dar asta nu inseamna ca sunt de acord cu actiunea pe care o face in afara partidului. Nu e normal sa critici primul-ministru, sa critici modul in care isi desfasoara activitatea, fara sa vezi ca in Guvern sunt membri si ai altor partide, in speta PD. Nu am auzit nici un fel de critica la adresa acestor ministri, decat la adresa Guvernului Tariceanu, ca si cum doar Tariceanu face parte din acest guvern, eventual l-au mai criticat si pe Vladescu. Nu e normal acest lucru.

Rep.: De ce ati fost impotriva excluderii lui Stolojan din PNL?

D.L.: Pentru ca a fost, pentru o etapa din istoria PNL, un motor al acestui partid. Sa nu uitam ca sub conducerea lui, PNL a ajuns la 20 de procente si sunt foarte multi din votantii, simpatizantii partidului, care, inca, il vad pe Stolojan ca si lider, ma refer la oamenii de la tara, oameni simpli, care nu inteleg foarte bine toate mecanismele acestor jocuri politice.

Rep.: Va avea succes acest demers? Se va rupe PNL? Vor exista alte razboaie in acest partid?…

D.L.: Va exista o lupta politica necesara unui partid viu. Nu cred ca vor fi asa-zise disidente majore care sa rupa partidul, dar sunt cateva probleme care trebuie rezolvate. Sunt probleme de statut care trebuie rezolvate. Sunt foarte multe nemultumiri cauzate de aceste probleme de statut, probleme care, din pacate, au fost aduse in partid de Stolojan, la venirea lui in partid. Ma refer la modul in care se aleg presedintele partidului si presedintii de filiale. Adica pe o lista impreuna cu alti membri. Nu este un vot direct, este un vot pentru o lista si, din acest motiv, sunt foarte multi lideri importanti care au ramas pe dinafara. Ei sunt practic nemultumiti si ei, la ora actuala, ingroasa randurile platformistilor.

Rep.: Este o miscare din afara PNL? Apropo de speculatiile care fac pe aceasta tema.

D.L.: Cred cu tarie ca actiunea d-lui Stolojan este sprijinita din afara partidului, mai exact de catre PD si dl. Basescu.

Rep.: Si, in aceste conditii, este posibila ruperea Aliantei D.A.?

D.L.: Nu cred ca se va intampla acest lucru mai devreme de 2008.

Rep.: Si cum o sa va intelegeti, atata vreme cat sunteti constienti ca prietenii dvs. din PD va pun fitile?

D.L.: Exista un obiectiv politic care inseamna guvernarea Romaniei si acest lucru ne tine impreuna, ca sa zic asa. Cand acest lucru nu va mai fi posibil, sunt convins ca Alianta se va rupe.

Rep.: Prin urmare, dvs. spuneti, indirect, ca anul viitor nu vor fi alegeri anticipate…

D.L.: Nu cred. Mecanismele politice necesare pentru un astfel de demers sunt in mana deputatilor si senatorilor, care nu cred ca risca, la ora de fata, dupa toate schimbarile de viziune politica a alegatorului, nu cred ca vor risca sa plece din Parlament. (…)

Nu avem de ce sa ne plangem de activitatea deputatului Micula

Rep.: Un om politic important spunea aici, la aceasta emisiune, ca este nemultumit de activitatea deputatului Catalin Micula. Dvs. sunteti multumit?

D.L.: Da, eu sunt multumit de activitatea d-lui Micula. Astazi am citit un articol in presa despre zece primarii care au de lucru pana la iarna, au primit bani din Rezerva Bugetara a Guvernului si trebuie sa cheltuiasca sume importante. Stiu ca acest demers a fost al d-lui deputat Catalin Micula. Drept urmare, nu avem de ce sa ne plangem. (…)

Probleme in cadrul Executivului Primariei?

Rep.: Haideti sa ajungem la Primaria Municipiului Zalau care, actualmente, este cu un primar PD, cu o viceprimarita PD si cu un viceprimar PNL. Exista disensiuni, tensiuni sau exista intelegere, asa in mare?

D.L.: Exista colaborare.

Rep.: Credeti ca este suficienta avand in vedere multitudinea de probleme?

D.L.: Nu este suficienta, dar nu pot schimba eu lucrurile. Din partea mea exista deschidere pentru mai mult de atat.

Rep.: Sa ajungem la controversata sau nu problema a SC Uzina Electrica, a Bioenel, despre care am scris si eu si alti colegi din presa. Stim cu totii ca ati fost si dvs. implicat in acest proiect. Care ar putea fi ultimele noutati, dupa ce am asistat la o sedinta jenanta de consiliu local, una dintre cele mai penibile sedinte de consiliu local, in care nu s-a hotarat nimic. Nici sa le spuna la posibilii investitori de la AES, fie ca sunt buni sau ca sunt frumosi, fie ca sunt rai si urati… S-a discutat o ora si jumatate si nu s-a hotarat nimic. Care ar fi ultimele noutati strict pe problema Bioenel?

D.L.: Ultima noutate este ca din data de 13 noiembrie, conform dispozitiei Primarului, eu nu mai raspund de Uzina Electrica. Sunt, deocamdata, membru in AGA de la Bioenel. Iar referitor la situatia actuala a acestei societati de proiect si a Uzinei, pot sa spun ca asteptam o oferta din partea Cuprom, sa o analizam si dupa aceea vom lua o decizie. Consiliul Local, nu eu personal, va decide care este varianta care ne convine. Sigur, era ideal ca in sedinta trecuta, la acest punct de pe ordinea de zi, sa se ia o decizie, ori da, ori ba. Dar, s-a considerat mai intelept sa asteptam si oferta Cuprom.

Rep.: Dar ea exista…

D.L.: Exista doar o scrisoare de intentie si o posibila oferta care nu a fost discutata, nu a fost negociata, nu a fost dezbatuta in cadrul Consiliului Local.

Rep.: De ce domnul primar nu va mai delegat pentru a raspunde din partea Primariei de Uzina Electrica?

D.L.: Nu m-a informat din ce motiv. O sa-l intrebati pe dansul.

Rep.: Este o masura justa, din punctul dvs. de vedere?

D.L.: E dispozitia primarului, eu ma supun legii. Nu comentez aceasta dispozitie.

Proiectul Bioenel exista, se poate pune pe picioare

Rep.: Despre proiectul Bioenel am scris ca s-a ales rumegusul. Din punctul dvs. de vedere, este un succes, un insucces?

D.L.: Haideti sa luam lucrurile de unde le-am lasat. Sa ne uitam in spate si sa vedem ca acest proiect a inceput acum patru ani, nu astazi, nici ieri. Pana la venirea mea in primarie, nu s-a intamplat mare lucru. Atunci am pus in valoare cunostintele pe care le aveam si am reusit sa ajungem pana aici. Eu spun ca suntem destul de aproape. Avem deja niste documente pe care deja le-am pregatit, pe care daca AES va intra ca si investitor o sa le preia, au declarat ca sunt in buna regula, ma refer aici la studiu de fezabilitate, la contracte pe care le-am pregatit cu o casa de avocati pentru preluarea energiei termice, sigur sunt niste bani pe care i-am cheltuit, capitalul social al Bioenel a fost de 110.000 de euro, din care contributia Primariei si a Uzinei Electrice a fost de 40.000 de euro. Cei 110.000 de euro au fost cheltuiti pe asemenea documente, ca sa spun asa. Suntem mult mai avansati decat am fost in urma cu doi ani. Sa ne uitam in urma si sa vedem ca au fost promisiuni din partea Guvernului Nastase ca vor sprijini Uzina pentru retehnologizare si nu s-a intamplat nimic. Eu spun ca suntem aproape de rezolvare. (…) Eu sunt optimist in ceea ce priveste solutionarea problemei Uzinei Electrice.

Rep.: In mediul politic, cel putin, exista acuzatia ca dvs. sunteti principalul responsabil pentru esecul Bioenel. Stiti, probabil, despre aceste lucruri…

D.L.: Sigur ca este foarte usor sa dai vina pe cineva, mai ales pe o persoana, pentru cele intamplate. Le reamintesc acestor oameni ca situatia in care ne aflam se datoreaza, in primul rand, faptului ca Transelektro a intrat intr-o situatie dificila, in ceea ce priveste banii. Nu sunt eu vinovat pentru ca ei au dat faliment. Daca sunt acuzat de asemenea chestiuni, e foarte interesant…Mi-as dori sa fiu asa de puternic, dar deocamdata nu am o asemenea putere. Pe de alta parte, sunt mecanisme legale care te conduc inspre o solutie: nu poti sa iei un asociat si sa-l schimbi de pe azi pe maine, pentru ca te poate da in judecata, si oricum s-ar fi tergiversat procesul. Eu am incercat impreuna cu colegi din politica sa merg si sa gasesc intelegere la noul patron al firmei Transelektro pentru a sustine in continuare acest proiect. Din pricina aceasta s-a intarziat cateva luni. Da, de asta pot fi acuzat, eventual. Dar, oricum nu aveam solutie pentru Bioenel. Nu aveam acel investitor care sa vina sa puna 5,5 milioane de euro, sa continuam proiectul. Daca sunt acuzat ca a existat o tergiversare, e OK. Proiectul nu a murit. Proiectul exista, se poate pune pe picioare. Nu vad care ar fi justificarea acestei acuzatii. (…)

Maxi-taxi nu facea transport public conform legii

Rep.: Problema Transurbis – Maxi Taxi. Care este opinia dvs., asa in mare?

D.L.: Legea 284 din 2002 defineste foarte clar modul in care trebuie sa se faca un transport public de persoane. Ori, noi am procedat conform acestei legi. Puteam, si de aceea primul proiect pe care il tot aduc in presa reprezentantii maxi-taxi, sa facem incredintare directa. Aveam posibilitatea aceasta. Sa incredintam operatorului existent trasee noi. Pe de alta parte, dupa ce aceasta hotarare de consiliu a fost atacata in instanta, am renuntat la aceasta hotarare, si am mers pe licitatie. Nu inteleg de ce nu au incercat sa vina la aceasta licitatie, intr-o formula sau alta, intr-o asociere. Eu am avut discutii cu maxi-taxi, inainte de a se ajunge la aceste proiecte de hotarare si am incercat sa ajungem la un compromis, sa spun asa. Din pacate, ei au avut o pozitie foarte ferma, nu ne intereseaza decat aceste trasee si in acest fel. Sa nu uitam ca Zalaul s-a dezvoltat mult in ultima vreme si sunt necesare alte trasee, de exemplu in zona Porolissum spre Dumbrava sau traseul pe care il fac astazi cei de la Transurbis, pe Closca in loc de strada Crisan. Si cetatenii din Traian trebuie sa aiba la dispozitie transport public de persoane, pentru ca sunt taxati ca atare, ca persoane care locuiesc in zona centrala a orasului. La fel si cei din Porolissum. De pe pozitii de forta nu prea poti sa castigi. Eu cred ca mai intelept din partea lor era sa ajunga la un compromis. Cu Consiliul Local si cu Transurbis. Pentru ca si Transurbis le-a oferit o posibilitate de colaborare. Nu au dorit acest lucru. (…) Aceasta colaborare insemna sa se supuna acelorasi reguli, abonamente, care sunt solutia pentru transportul public de persoane, cea mai buna solutie. Oricine ar spune ca sunt mai scumpi la bilete, Transurbis, dar cei care circula zi de zi au posibilitatea sa-si faca abonament la un pret mult mai mic. Asta nu spune nimeni. Nu s-au supus niciodata regulilor privind controlul. Nu au avut control. Ma refer la control de zi cu zi. Noi stim ce se intampla pe aceste curse de maxi-taxi. Fiecare punea soferului banii in brate si primea sau nu primea bilet. Ori, de pe aceasta pozitie iti permiti sa mergi cu 10.000 de lei, nu cu 12.500. Pentru ca nu ai alte costuri. (…)

Rep.: Sunt voci care spun ca nu este bine ca Transurbis sa ramana unic operator. Cum comentati?

D.L.: Haideti sa definim lucrurile. Maxi-taxi nu a fost niciodata operator de transport in Zalau. Ei au facut un serviciu in baza unui contract, care nu are nimic de-a face cu transportul public de persoane. Si v-am spus de ce. Nu facea transport conform legii. Nu aveau abonamente, nu aveau un service, nu aveau control. (…)

Rep. : Cei de la maxi-taxi au acuzat in presa ceva ilegalitati care s-ar fi produs la licitatie s.a…

D.L. : Nu au fost parte la acele licitatii, nu vad cum ar putea ei sa acuze ilegalitati. Nu vad ce ilegalitati s-ar fi putut comite, pentru ca s-a desfasurat dupa lege si aceasta licitatie. Eu nu vad cum pot sa atace ei aceasta licitatie, atata vreme cat nu au fost parte la aceasta licitatie…(…)

Librariile Salajului, 1,7 milioane de euro

Rep.: Sa va intreb tot direct. Multi sunt invidiosi, sau isi pun intrebarea, de unde pot sa faca oamenii acestia atatia bani. Nu e vorba strict de dvs., e vorba, in general, de cei care, intr-un fel sau altul, au acumulat averi dupa 1990.

D.L.: Declaratia mea de avere este publica. Eu nu am venit in politica si in administratie cu mana goala. Am venit cu niste bunuri. Sigur ca, la fel ca si altii, care sunt in top, avand niste investitii imobiliare, si la mine au crescut, ca sa zic asa, valoarea averii mele. Dar, pe de alta parte, ceea ce nu stie lumea foarte bine, putea sa vada si asta in declaratia de avere, este ca in spatele acestor achizitii se afla credite, credite importante. Deci, familia Labo are de rambursat, prin intermediul firmei Gorunul, care este unic actionar la Librariile Salajului, 1,7 milioane de euro. Este o suma importanta, zic eu. Nu e de neglijat. Asta nu spune nimeni. Da, am avut curaj sa fac o afacere. Dar am facut-o cu bani imprumutati de la banca. Este de stiut lucrul acesta. Sigur, cei care vor sa vorbeasca, vorbesc doar pe o parte a problemei, si nu si de cealalta fateta a problemei. Am curajul sa ma duc la banca sa ma imprumut cu o asemenea suma pentru o afacere in care cred. Si pe care vreau sa o duc mai departe. (…)

Ultra-scurte

Rep.: Pe cine preferati in fruntea PNL, pe Stolojan sau pe Tariceanu?

D.L.: Tariceanu.

Rep.: Si atunci Stolojan in ce postura ar trebui sa revina in PNL, cu toate ca a existat si o declaratie socanta a deputatului Micula, conform careia, statutar, Stolojan este inca membru PNL?

D.L.: Da, era demnitar la momentul respectiv. Si in opinia mea, nu putea fi exclus de o organizatie de sector. Pe post de membru, fost presedinte, ar trebui sa revina Stolojan in partid.

Rep.: Pe nici o functie? Nu ar trebui valorizat intr-un fel?

D.L.: Un viitor congres ar putea decide acest lucru.

Rep.: Sunteti pentru un congres extraordinar al PNL?

D.L.: Cred ca ar rezolva o parte dintre problemele pe care le-am amintit la inceputul emisiunii. Da, sunt pentru un congres extraordinar, pentru modificarea statutului in ceea ce priveste modul in care se aleg organele de conducere. Nu sunt pentru schimbarea presedintelui Tariceanu, presedinte la ora de fata.

Rep.: O sa candidati pentru Primaria Municipiului Zalau?

D.L.: Poate ca da. E mai mult spre da, decat spre nu.

a consemnat Daniel SAUCA

Leave a Comment