Cine a auzit, până în prezent, de Adrian Miroslav Merka? Dacă acum nu ştiţi nimic despre acest personaj, este posibil ca situaţia să se schimbe cu 180 de grade, şi asta în condiţiile în care se apropie alegerile parlamentare din 2012.
Ei bine, deputatul Adrian Miroslav Merka, reprezentant al minorităţii slovaco – cehe în Parlamentul României, a adresat Elenei Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, o scrisoare pentru a obţine sprijin în finalizarea obiectivelor de investiţii din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Potrivit unui comunicat remis ziarului nostru de către acest parlamentar, investiţiile de mai sus urmează să fie derulate de către autorităţile locale care reprezintă şi comunităţi ale minorităţii slovace şi cehe din judeţul Sălaj.
Demersul deputatului Merka se datorează întâlnirilor repetate avute atât cu cetăţenii din zonă, dar şi cu reprezentanţii administraţiei locale, în urma cărora a reieşit că infrastructura din zonă nu este demnă de secolul XXI şi de statutul pe care ţara noastră îl are, de membră a Uniunii Europene. Obiective de mare necesitate, cum ar fi reabilitarea şi modernizarea drumurilor de interes local Nuşfalău – Plopiş – Făgetu, Grohotiş – Făgetu, Vârstec – Făgetu, Pletiţa – Făgetu, Miiriei – Plopiş, Moghioruţa – Plopiş, Cimitirului – Iaz, Iaz Băi – Iaz, nu au fost finalizate din cauza lipsei de finanţare, acestea fiind de maxim interes pentru locuitori. Terminarea acestora înseamnă de fapt drumuri practicabile, apă şi canalizare în toate satele din judeţ, în concluzie, o viaţă mai bună pentru cetăţenii din zonă şi condiţii decente de trai, se mai arată în comunicat.
În finalul înştiinţării sale, Adrian Miroslav Merka subliniază că toate cele amintite mai sus sunt motivele pentru care parlamentarul s-a arătat dispus ca pentru selecţionarea obiectivelor prioritare, în calitate de reprezentant al solicitanţilor, să pună la dispoziţie informaţii detaliate ministrului dezvoltării regionale, în cursul unei viitoare întâlniri.
Adrian Miroslav Merka este membru al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, reprezentând astfel două minorităţi care, în judeţul Sălaj, numără 1.367 de suflete – 1.366 de slovaci şi un singur ceh (cu drept de vot). De reţinut, totuşi, că parlamentarul figurează şi pe o aşa-zisă listă a ruşinii, numărându-se printre parlamentarii care au fost de acord cu tăierea pensiilor şi salariilor bugetarilor.
Începând cu 2008, organizaţiilor minorităţilor naţionale li se aplică un coeficient electoral obţinut prin numărul de voturi valabil exprimate la nivel naţional la numărul total de mandate pus în joc. Astfel, dacă o organizaţie a minorităţilor obţine peste 10 la sută din acest coeficient, are dreptul la un mandat de deputat. Până la urmă, aşa a ajuns şi Adrian Miroslav Merka în Parlamentul României.