Dezastru liberal în cele patru orașe sălăjene la alegerile europarlamentare

Aproape 70.000 de sălăjeni s-au prezentat duminică la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European. Prezența scăzută la vot, de 33,73 la sută din totalul alegătorilor înscriși pe listele electorale, a favorizat câștigarea alegerilor de către UDMR. Nu este însă o surpriză. Din 2007 încoace, de la primele alegeri europarlamentare, maghiarii sunt pe primul loc în Sălaj, ca număr de voturi, pe fondul boicotului de către comunitatea românească a acestui tip de scrutin. După centralizarea voturilor de către Biroul Electoral Județean Sălaj, UDMR a obținut 27,43 la sută din voturi, alianța PSD-UNPR-PC 26,38 la sută, PDL 15,76 la sută, PNL 10,89 la sută, PMP 3,9 la sută, iar independentul Mircea Diaconu 3,79 la sută. Cu un electorat disciplinat, UDMR a reușit să câștige în toate localitățile cu o populație majoritar maghiară. Surpriza acestor alegeri a fost Partidul Național Liberal. Cu un scor puțin peste 10 la sută, liberalii au dezamăgit și nu și-au îndeplinit obiectivul stabilit la începutul campaniei electorale. De altfel, o analiză a votului dat de cetățenii celor patru orașe din județul Sălaj demonstrează clar că alegerile europarlamentare au fost un dezastru pentru liberali.

Liberalii au tremurat lângă PDL și Mircea Diaconu
În afară de municipiul Zalău, în toate celelalte trei orașe au câștigat partidele din care fac parte primarii. Cifrele numărătorii paralele efectuate de partide sunt dezastruoase pentru liberali. După mai bine de zece ani, PSD a reușit să câștige alegerile în municipiu. Acest lucru se întâmplase ultima dată în anul 2000, când actualul deputat Iuliu Nosa a câștigat fotoliul de primar. Alianța PSD-UNPR-PC a reușit să strângă 28 la sută din voturile zălăuanilor prezenți la urne. Pe locul doi s-a clasat UDMR, cu 17 la sută, iar pe locul trei PNL cu 11 la sută. La o distanță de doar câteva zeci de voturi a fost PDL, care a adunat 10,9 la sută din voturi. Surpriza alegerilor a fost și în municipiu independentul Mircea Diaconu, cu un procent de 9,55 la sută. Rezultatul de duminică este surprinzător, în condițiile în care Zalăul este din 2008 încoace, odată cu înscrierea primarului Radu Căpîlnașiu în PNL, fieful liberal. ”Alegerile europene nu au impact asupra alegătorilor cum au alegerile locale și din acest motiv a fost un număr redus de votanți. De asemenea, lumea e dezamăgită de clasa politică, iar boicotul înseamnă că nu vor să gireze actualii polticieni. Și rezultatul obținut de Mircea Diaconu ne confirmă o revoltă față de clasa politică. Au votat PSD din inerție, deoarece au preluat imaginea USL. Încă oamenii mai cred că PSD va fi capabil să rezolve ceva. Dar la o analiză concretă nu confirmă această teorie”, explică rezultatul votului Sergiu Șildan, președintele organizației municipale PNL. Însă, liberalii sunt obișnuiți cu rezultate dezastruoase la europarlamentare. În 2009, alegerile în municipiu au fost câștigate de UDMR, cu 23 la sută din voturi, urmată de PDL și PSD cu câte 21 la sută. Liberalii s-au clasat abia pe al patrulea loc, cu 14 la sută.

La Șimleu, UDMR și PSD s-au apropiat de PDL
În Șimleu Silvaniei, PDL și-a confirmat statutul de lider politic și a obținut 29 la sută din voturi. Pe locul doi s-a clasat UDMR, cu puțin peste 21 la sută, iar pe locul trei PSD-UNPR-PC cu 18 la sută. Liberalii au strâns în Șimleu doar 10 la sută, iar independentul Mircea Diaconu 6,1 la sută. Scorul mare obținut de UDMR este rezultatul prezenței scăzute la vot, spune primarul Septimiu Țurcaș. ”La Șimleu s-a votat ca peste tot. Puțini oameni au ieșit la vot pentru că, din păcate, nu există un interes foarte mare pentru acest tip de alegeri. În comparație cu alte orașe prezența a fost un pic mai bună. PDL a ieșit pe primul loc deoarece în Șimleu există un nucleu de cetățeni care apreciază activitatea administrației locale și a deputatului. Un procent de aproape 30 la sută pentru PDL este rezonabil. Pe de altă parte, prezența UDMR la vot este infinit mai bună la toate alegerile decât prezența partidelor românești. Indiferent de alegeri, maghiarii nu au luat sub 700 de voturi. În ce privește votul către PSD, acesta a venit din partea unei structuri care indiferent de tipul alegerilor votează cu stânga”, a opinat primarul Țurcaș.

La Jibou și Cehu Silvaniei au câștigat favoriții
Surprize mari nu au fost în orașele Jibou, respectiv Cehu Silvaniei, unde partidele din care fac parte și primarii celor două localități s-au impus la un scor considerabil. La Jibou, alianța PSD-UNPR-PC a strâns 50 la sută din voturile valabil exprimate. În top urmează PDL cu 9,7 la sută, UDMR cu 9,3 la sută, PNL cu 7,8 la sută și independentul Mircea Diaconu cu 4,7 la sută.
În orașul Cehu Silvaniei, UDMR a obținut 47,6 la sută din voturile cetățenilor prezenți la urne. Locul doi a fost ocupat de PSD, cu 19,3 la sută, iar locul al treilea de PNL cu 13,9 la sută. PDL a avut un scor de 7,2 la sută, iar independentul Mircea Diaconu 3,1 la sută din voturi.

13 Thoughts to “Dezastru liberal în cele patru orașe sălăjene la alegerile europarlamentare”

  1. Anonim

    la oamenii pe care i-a adus capalnasiu in prtidul liberala din zalau sa se bucure si de acest scor,
    nu merge capalnasiule cu toti lingaii din primaria din zalau care nu au realizat nimic in viata lor doar au fost propulsati pe spatele parintilor, nu merge cu subprrefect si sefi de deconcentrate mediocri si selectati daca au fost prieteni de familie cu matale,
    nu merge cu neamuri si membri de partid numiti pe functii de conducere in primarie si subordonate fara nici o capacitate sfidand pe altii care au valoare, nu merge prin asocierea cu potrovita mai marele mafiotilor din primaria din zalau si nu merge cu multe alte greseli pe care le-ai facut din prea mare aroganta

    coboara-te la nivelul oamenilor simpli , caci altfel vei pati la fel si la locale

  2. Anonim

    Capilnasiu a mers pe mina lui Sildan,Nicoara si Driha care nu au fost instare sa aduca 5 semnaturi de sustinere pt. alegeri asa oameni asa rezultate.

  3. Anonim

    la Simleu este un adevarat dezastru. Simonca a lasat partidul la 22%, agramatul de Ardelean la 10%.

    Demisiile sunt OBLIGATORII!!!

    Radule ai sange in instalatie?

  4. Anonim

    Sildan e presedinte pe Zalau ? hihihihihihi unde era pana acum ?

  5. Anonim

    Rezultatele astea exprima deriva in care a intrat organizatia municipala Zalau. Si reflecta foarte exact consecintele managementului jalnic al d-lui presedinte al acesteia. Care a inlaturat, din orgolii personale, oameni care faceau treaba si aduceau voturi. Cine stie, cunoaste!
    Daca as fi Sergiu Sildan mi-as da demisia.

  6. anonim pnl

    Au trecut mai bine de doi ani de la cistigarea alegerilor de catre USL iar PNL SALAJ nu a reusit sa numeasca reprezentantii sai in functii (doar pe uni mai importanti) si aceasta justifica rezultatele alegerilor.
    Romani daca astfel merg la vot sa nu se mire daca nu peste mult timp vor fi obligati sa vorbeasca peste tot doar UNGURESTE (au mai fost astfel de momente, povestesc batrini).

  7. Anonim

    Era normal sa se intimple asa ceva cind deciziile la nivel PNL se iau I trei.

  8. Anonim

    Inainte de venirea lui Capilnasiu PNL-Salaj era nesemnificativ nu conta aproape deloc.Capilnasiu a ridicat PNL-ul cu carisma si calitatile lui.In ultima perioada imaginea i s-a cam erodat si Pnl s-a dus in jos in optiunile de vot ale zalauanilor.

  9. sebi stănescu

    Domnule Țurcas Septimiu -primar al comunei Simleu Silvaniei,v-am văzut nedumerirea în legătură cu faptul că la Șimleu mai votează oamenii PSDemocrat.Care este problema dvoastră ?Vă credeți cumva reprezentantul vreunui partid,,unicat,,fată mare ? Aici votează lumea PDL pentru că -știți și dvoastră- ați creat o clică de pupincuriști pe care o protejați cu mare grijă pentru că sunteți la rându-vă ,,mâzgălit,,cu tot felul de legături dubioase cu cei care au acaparat puterea financiară la nivel local,cum sunt frații Drăgan,Sonea,Pușcaș,Lazăr,Ardelean (Drumconstruct),Perșa,Grasu de la Korena,Pop Cornel de la ACR etc.Nu mai vorbesc de lozurile ,,câștigate,,cu ocazia construirii Unicarm,Peny,s,Profi,Unicarm,Peny,s,Profi,stația Peco-Siderco,etc.Credeți cumva că sunteți mai deștept decât toată lumea și că lumea este formată numai din PDL-iști.Se vede din avion că dacă faceți ceva,faceți doar acolo unde aveți interes și dacă ,,vă pică,, ceva ! Nu uitați că roata se învârte…Fără respect față de dvoastră Sebi Stănescu.

  10. Anonim

    Anonimule pnl pe cine au vrut sa-i puna in functii i-au pus.Nu-i vorba ca nu au reusit.Numai ca acuma astia trebuie sa elibereze functiile ocupate politic .O sa fie o dispozitie de la centru ca daca ar fi dupa Marc si cei doi -trei locoteneti care conduc PSD-ul in judet ar ramane in continuare pe functii ca anumiti pedelisti.

  11. Anonim

    Tot partidul PNL Salaj, sta pe spatele lui Capilnasiu. Cei care nu recunosc asta sunt niste nemernici ! S-ar prabusi partidul de la 10% la 3% cu alde Mirel Talos pe care nu il cunoaste nici zalauanul.

  12. Anonim

    Nu ar exista PNL Salaj, daca nu ar fi Capilnasiu

  13. Anonim

    La Simleu, a castigat UDMR . De ce spui ca in celelalte 3 oase au castigat partidele primarilor. Minciuna !

Leave a Comment