Aleşii zălăuani din partea PDL au încercat, însă fără succes, să-i convingă pe colegii lor din Consiliul Local să readucă taxele şi impozitele locale la nivelul celor din 2012.
Democrat-liberalii Claudiu Bîrsan, Adrian Margin şi Vasile Dărăban au iniţiat un proiect de hotărâre în vederea diminuării dărilor locale cu cele 16 procente cu care au fost indexate în urmă cu trei săptămâni. Proiectul mai prevede ca zălăuanii care au apucat să-şi plătească obligaţiile către bugetul local să-şi poate recupera banii achitaţi în plus ori sumele în cauză să se compenseze cu alte obligaţii către bugetul local. În sprijinul iniţiativei lor, cei trei consilieri au adus Ordonanţa de Urgenţă 1/2013, care permite autorităţilor locale să menţină nivelul impozitelor locale la cel din 2012.
Gestul pedeliştilor a fost calificat de liberalul Eugen Pop drept “un exerciţiu de imagine”, consilierul apreciind că “ar fi bine să nu politizăm acţiunile Consiliului Local şi să lăsăm exerciţiile de imagine pentru perioada campaniilor electorale”. Pop, care este şi preşedinte de şedinţă, a ţinut să precizeze că adăugarea celor 16 procente nu reprezintă o creştere, ci o indexare cu rata inflaţiei: “În ultimii trei ani nu s-a făcut nicio indexare. Iar cea pe care am operat-o la începutul anului înseamnă o cheltuială suplimentară de 1-2 lei de apartament/lună. Înţelegeam demersul dacă aţi fi luat o poziţie atât de promptă şi în 2010, când s-au tăiat salariile şi pensiile”.
După cum a declarat consilierul liberal Monica Băgărean, majorarea cu 16 la sută presupune un plus de 929.000 de lei la bugetul local, cea mai mare parte din aceşti bani, adică 722.000 de lei, urmând a fi colectată de la persoanele fizice. “Nu este o sumă exorbitantă. Iar pentru bugetul unei familii, creşterea nu este una extraordinară”, a opinia Băgărean. Potrivit unui referat al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Zalău, la un apartament cu două camere, situat în zona B a municipiului, creşterea este de 18 lei/an, respectiv de la 110 lei, la 128 de lei, adică de 1,5 lei/lună.
Monica Băgărean a mai precizat că banii colectaţi ca urmare a indexării vor fi dirijaţi spre proiecte sociale, dând ca exemplu reabilitarea imobilelor.
Atitudinea liberalilor l-a nemulţumit pe consilierul PDL Claudiu Bîrsan, care a menţionat că aleşii ar trebui să dea dovadă de consecvenţă şi coerenţă în deciziile lor care privesc comunitatea. “Încercăm să ducem în derizoriu acest proiect, invocând că efortul financiar pentru o familie este de 20 de lei/an. Uităm că aceasta nu este singura cheltuială pe care o are o familie. În an preelectoral nu am majorat impozitele locale, aşa că am putea şi noi să insinuăm că atunci a fost vorba despre un exerciţiu de imagine”, a mai spus Bîrsan.
Primarul Radu Căpîlnaşiu, unul dintre cei mai vehemenţi susţinători ai indexării cu rata inflaţiei, după ce anterior se declarase pentru menţinerea impozitelor locale la nivelul din 2012, a dat de înţeles că o nouă modificare este, practic, imposibilă. “Am încasat deja circa 10 la sută din volumul pe întreg anul 2013, iar o eventuală reducere a impozitelor ar presupune rambursări de 5-10 lei, un volum mare de muncă, dar şi modificarea softului. Avem deficit de numerar. Trebuie să plătim sume consistente pentru solicitări de rambursare pe fonduri europene şi vom avea nevoi de o linie de credit de circa 7,5 milioane de lei”, a precizat edilul.
La finalul discuţiilor contradictorii, doar şase consilieri – cei trei aleşi PDL şi trei ai PP-DD – au votat în favoarea proiectului, cinci s-au declarat împotrivă, iar nouă s-au abţinut.
DIUS citeste comentariul meu la rubrica tribunalul salaj
D-l primar spunea ca incasarile de la populatie reprezinta doar 3% din total incasari.
Acuma dintr-o data 16 procente din cele trei devin o suma indispensabila pentru plata rambursarilor si a liniilor de credit.
Chiar asa sa fie?
Ce va mirati de consilierii zalauani? La ILEANDA,primarul refuza sa incaseze taxa pe chiriile din bloc.Sunt chiriasi care na-u platit chiriile,fiind restantieri de mai multi ani si locuiesc in apartamente fara contracte.De asemenea de harnic ce este nu si-a reconstituit dreptul de proprietate pentru padurile si terenurile proprietatea primariei Ce putem face?
Pentru d-ul SATMARI,primarul nostru,credem ca ar trbui sa initiem procedura de destituire,altfel e vai de ilendeni.
SATMARI PETRICA este curierul Consiliului ILEANDA,el duce corespondenta la zalau.
USeLei imputiti …………… nici nu s-au asezat bine pt. 4 ani de boierie , au si uitat ce au promis alegatorilor (orbi / tampiti).
Unui drac si celalalt ii frate cu el ––- pacat ca multi nu stiu ce inseamna politica.
DOMNULE PREFECT,CU TOT RESPECTUL VA RUGAM SA NE AJUTATI SA AVEM APA LA SASA. VA RUGAM SA _L AJUTATI PE SATMARI PETRE;PRIMARUL NOSTRU;SA SE LEPEDE DE INDOLENTA SI NEPASARE.
La noi la SASA nici azi nu ne-dat padurea si nu are de gand sa o faca.Domnule primar,daca-ti pare atat de grea munca de ce nu ne-ai lasat in pace.?
Oameni tampiti ; nu s-au saturat de comunism in 40 de ani , i-au ales din nou.
Ne miram ca PSD+PNL sunt cretini (plin cu securistii lui ceausescu).
Auzi mai , sa reduca taxele locale ; cine cainii astia (nomenclatura comunista)?