Descentralizarea, din pacate, e tot mai multa centralizare

Descentralizarea, din pacate, e tot mai multa centralizare

Clientii de vinerea trecuta de la emisiunea Rotisorul politic de la Radio Transilvania Zalau au fost primarul comunei Crasna, Emeric Pop, vicepresedinte al UDMR Salaj si vicepresedinte al Consiliului National de Administratie Publica al UDMR si primarul comunei Mesesenii de Jos, Sandu Bercean, vicepresedinte al PSD Salaj. Cei doi sunt si presedintele, respectiv vicepresedintele filialei Salaj a Asociatiei Comunelor din Romania. In aceasta pagina redau o parte din dialogul purtat cu cei doi primari.

Stabilitate politica pentru accesarea fondurilor europene

Rep.: Care este opinia partidelor pe care le reprezentati fata de viitorul imediat, din punct de vedere politic?

Emeric Pop: Noi dorim stabilitate politica si sa se incerce ca sa fie o majoritate din punctul de vedere al guvernarii, si in Parlament, astfel incat fondurile Uniunii Europene sa fie accesate, spre beneficiul intregii tari si al comunitatilor locale.

Sandu Bercean: PSD doreste, de asemenea, stabilitate, doreste sa sustina un Guvern care va fi mai aproape si de idealurile partidului nostru. Dorim sa mergem inainte, pentru ca, altfel, ratam accesarea fondurilor europene. Si, in loc sa absorbim fondurile europene, o sa platim numai la Comunitatea Europeana.

Rep.: Si cum va fi aceasta stabilitate, din punctul dvs. de vedere? La putere sau in opozitie?

Emeric Pop: Din punctul de vedere al UDMR, noi suntem pregatiti sa fim la putere in continuare si putem sa spunem ca avem oameni politici de valoare, ministri, oameni care sunt capabili, in orice situatie, sa faca totul spre binele cetatenilor.

Sandu Bercean: PSD nu va intra la guvernare. Va sustine votul uninominal, va sustine Legea lustratiei, va sustine un Guvern care, asa cum am mai spus, va avea in programul sau si scopurile PSD.

Rep.: Ce se va intampla, d-le Pop, daca va cadea actualul Guvern?

Emeric Pop: Daca se va intampla acest lucru, noi speram sa fim in continuare la guvernare si sa ne facem datoria, pentru cetatenii nostri care ne-au ales si ne-au pus pe diferite functii. Sigur, nu ar fi bine momentan ca sa cada Guvernul, pentru ca pana ce va intra un alt Guvern in functie, alti ministri, tot va fi o durata mare de instabilitate si de incertitudine, din punct de vedere al investitiilor in infrastructura, accesarii fondurilor. Momentan suntem in situatia ca multe proiecte sunt semnate, avem finantare, dar nu pot demara tocmai din cauza acestei situatii de instabilitate, de schimbare a ministrilor, de schimbare a celor care sunt in structurile Guvernului. De exemplu, avem semnat din luna decembrie un proiect de peste 1 milion de euro, impreuna cu comuna Meseseni, de gestionare a deseurilor. Banii sunt in cont, dar demararea investitiei, a licitatiilor nu se poate face din cauza acestei incertitudini, pe ce lege de achizitii publice se poate merge, Legea 34 sau pe Legile Uniunii Europene

Leave a Comment