Deputatul Mirel Talos: „Amenda primita de fostul primar din Mirsid e o sanctiune, nu o pedeapsa”

Deputatul PNL de Salaj, Mirel Talos, a declarat, ieri, referitor la cazul fostului primar al comunei Mirsid, Sebastian Avram, condamnat in 2011 de Judecatoria Zalau la un an de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu, ca amenda administrativa de 1.000 de lei primita de acesta este o sanctiune si nu o pedeapsa. „Amenda administrativa primita de Sebastian Avram este o sanctiune, si nu o pedeapsa, deci el nu raspunde penal, ci administrativ. Categoria pedepsei este inchisoarea sau amenda”, a declarat Mirel Talos. Acesta a precizat ca Sebastian Avram va ramane in continuare in functia de consilier al sau, functie la care fostul edil din Mirsid a renuntat temporar odata cu declansarea scandalului privind cazul ajuns in instanta.

Reamintim ca Sebastian Avram, care a fost primar in mandatul 2004 – 2008, a fost condamnat de Judecatoria Zalau la un an de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, la finele anului trecut. Potrivit instantei de judecata, Avram a primit pedeapsa respectiva din cauza ca „in calitate de ordonator principal de credite si primar al comunei, cu ocazia derularii procedurii de atribuire a lucrarii de reabilitare si extindere la «Scoala Popeni», a incheierii contractului de executie si a derularii acestuia a incalcat prevederile legale privind achizitiile publice, cauzand un prejudiciu in valoare de 69.024 de lei”.

La finele lunii martie anul curent, Avram a anuntat ca a fost achitat de catre judecatorii Curtii de Apel Cluj. Astfel, Avram a declarat ca apelul facut la decizia Judecatoriei Zalau a primit raspuns favorabil din partea judecatorilor clujeni si ca „din moment ce se schimba incadrarea faptei, de la penal la administrativ, este ca si cum ar fi o achitare. Chiar daca mai tacita, este pana la urma o finalizare in favoarea persoanei”.

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj au insa, alta parere, ei sustinand ca Avram nu a fost achitat, ci ca impotriva lui a incetat urmarirea penala si procesul penal ca urmare a modificarii Codului Penal. „Dupa controale facute de Curtea de Conturi, s-a constatat ca Sebastian Avram, in calitate de primar si ordonator principal de credite, cu ocazia derularii unor proceduri de atribuire pentru reabilitarea si extinderea Scolii Popeni, si a incheierii/derularii unor contracte de executie, a incalcat prevederile legale privind achizitiile publice, achitand lucrari nerealizate in valoare de 69.024 lei. Fapta savarsita a constituit abuz in serviciu contra intereselor publice si Sebastian Avram a fost condamnat de Judecatoria Zalau la un an de inchisoare cu suspendare. De la savarsirea faptei si pana la judecarea cauzei, insa, a aparut o lege mai permisiva, a fost modificat Codul Penal art.74 ind.1 alin 2. In baza acestui temei, Curtea de Apel Cluj a dispus incetarea urmaririi penale pentru ca, pana la judecarea cauzei, Sebastian Avram a achitat prejudiciul cauzat statului roman. S-a dispus incetarea urmaririi penale, aplicandu-se legea mai permisiva si incetarea procesului penal”, au declarat procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, precizand ca, in schimb, Avram a avut de achitat o sanctiune administrativa de 1.000 de lei.

Leave a Comment