Deputatul Lucian Bode, preşedintele PD-L Sălaj, la “Rotisorul politic”: “Noi nu suntem în competiţie unul cu celălalt, suntem în competiţie cu alianţa socialistă”

Deputatul Lucian Bode, preşedintele PD-L Sălaj, la “Rotisorul politic”: “Noi nu suntem în competiţie unul cu celălalt, suntem în competiţie cu alianţa socialistă”

Un nou client la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalău, o emisiune realizată în parteneriat cu Magazin Sălăjean: deputatul Lucian Bode, preşedintele PD-L Sălaj. În această pagină vă ofer câteva fragmente, editate, din dialogul purtat cu parlamentarul sălăjean.

„Dl. Ioan Mocan a fost radiat din organizaţia PD-L Şimleu Silvaniei”

Rep.: Scandal la Şimleu Silvaniei. Subiect de primă pagină câteva zile la rând. Se ştie probabil din mass-media locală ce şi-au spus unii, altora acolo. Până la urmă, am înţeles că dl. Ioan Mocan a fost exclus din organizaţia PD-L. Pe de altă parte, şefii organizaţiilor PD-L din Colegiul Cehu Silvaniei au publicat o scrisoare de susţinere a d-lui Mocan. Care este situaţia, d-le preşedinte?

Lucian Bode: Din păcate, aşa este. Am constatat, cu regret spun, că în ultimele zile am ţinut, să spun aşa, prima pagină de politic cu această dispută între doi colegi de-ai mei. Sigur că nu aş vrea să mai revin la ceea ce s-a spus, nici la ce a spus unul şi ce a spus celălalt, cât a fost de fundamentat ce a spus fiecare, nici la eroarea pe care consider că au făcut-o şi cei care au publicat acel sonet de susţinere sau cum spuneţi dvs. în presă, pentru unul sau pentru celălalt. Cert este că PD-L organizaţia Sălaj a luat în discuţie acest subiect în şedinţa de ieri (26 mai a.c. – n.r.). Vă spun pentru prima dată dvs. acest lucru, în spaţiul public. În şedinţa Biroului Permanent Judeţean de ieri am luat în discuţie acest subiect, dat fiind solicitarea pe care organizaţia PD-L Şimleu Silvaniei a transmis-o către BPJ. Nu am făcut altceva decât să ne raportăm la prevederile statutare ale partidului şi să luăm act de faptul că dl. Ioan Mocan a fost radiat din organizaţia PD-L Şimleu Silvaniei. Propunerea vine din partea Biroului Permanent Local ( BPL) care întrunit în şedinţă în data de 21 mai 2011 a votat în unanimitate acest lucru. Trebuie să fac precizarea că un cetăţean român poate deveni membru al PD-L acolo unde îşi are domiciliul, unde îşi are reşedinţa sau unde are locul de muncă. Începând de ieri, dl. Ioan Mocan nu mai face parte din organizaţia PD-L Şimleu Silvaniei.

„Faptul că Septimiu Ţurcaş revine în BPJ pe o funcţie de vicepreşedinte, pe mine, personal, mă bucură foarte mult”

L.B.: Am decis ca orice dispută, orice discuţie pe acest subiect să înceteze odată cu validarea de către BPJ de drept a solicitării BPL Şimleu şi, mai mult, să capacităm pe absolut toţi colegii noştri care îşi pot aduce aportul la creşterea potenţialului PD-L Sălaj atât la nivel judeţean, cât şi la nivel local. În acest sens, pot să vă spun, tot aşa, pentru prima dată în spaţiul public dvs., faptul că în conformitate cu prevederile statutare Biroul Permanent Judeţean (BPJ) propune Biroului Permanent Naţional (BPN) numirea în funcţie de şef de colegiu a unor membri PD-L. Am procedat în consecinţă. Ţinând cont de faptul că eu am decis să mă retrag din funcţia de şef de colegiu pe colegiul Şimleu Silvaniei, din mai multe motive, ţinând cont de această retragere a mea din această poziţie, propunerea pe care am înaintat-o BPN este ca dl. Septimiu Ţurcaş să ocupe funcţia de şef colegiu Şimleu Silvaniei, echivalent cu funcţia de vicepreşedinte în BPJ. De ce am făcut acest lucru? Este foarte limpede – atribuţiile şi responsabilitatea mea este la nivelul întregului judeţ. Odată cu alegerea mea în funcţia de secretar general adjunct pe regiunea de vest în BPN am primit sarcini la nivelul acestei regiuni.

Este vorba de sarcini în cele 15 judeţe, plus Sălajul, pe care le am în responsabilitate şi acestea ar fi două dintre motivele care m-au determinat să fac acest pas în spate, iar faptul că Septimiu Ţurcaş revine în BPJ pe o funcţie de vicepreşedinte, pe mine, personal, mă bucură foarte mult şi sunt convins că şi pe majoritatea membrilor BPJ şi a membrilor PD-L Sălaj. Cu aceste decizii eu spun că am pus punct oricărei discuţii şi dispute între un coleg şi un alt coleg pe zona Şimleu Silvaniei, aşa aţi început dvs. emisiunea, cu „Scandal la Şimleu Silvaniei”. Am terminat cu orice dispută, orice discuţie pe acest subiect. PD-L organizaţia Sălaj are foarte, foarte mult de muncă în ceea ce priveşte ţinta pe care noi ne-am stabilit-o pentru 2012. Le-am spus colegilor în şedinţa BPJ: dacă ne vom ţine de calendarul care l-am stabilit, nu o să avem timp să ne certăm.

„Rămâne o chestiune care ţine de bucătăria noastră internă”

Rep.: Bine, bine d-le Bode, dar din ceea ce am citit în presa locală, şi cred că am citit cu destul de mare atenţie, nu am înţeles cu ce s-a făcut vinovat dl. Ioan Mocan. Pur şi simplu nu am înţeles din ceea ce s-a scris.

L.B.: Nu aveaţi de unde să înţelegeţi din moment ce nu s-a scris. Ceea ce i se reproşează colegului nostru vizavi de Şimleu Silvaniei este trecut negru pe alb în procesul verbal al şedinţei BPL. Eu consider că aceste reproşuri care i se aduc ţin de bucătăria noastră internă, a PD-L. Decizia luată în unanimitate la nivelul BPL, cu o prezenţă de 20 din 21 de membri ai BPL, spune multe. Până la urmă – finalul este cel care vi l-am prezentat în câteva cuvine. Este mai puţin important pentru cei care ne urmăresc ce anume se discută, ce anume i se reproşează unuia sau altuia. Este foarte important ceea ce facem noi, pentru a ne atinge obiectivele pentru care am fost investiţi, în funcţii alese sau numite.

Rep.: D-le Bode, a fluierat în biserică, ce a făcut acest om de, dintr-o dată, l-aţi ras, ca să zic aşa?

L.B.: Încă odată. Nu comentez pe acest subiect. Daţi-mi voie să nu comentez. Îmi cer scuze că nu vă pot răspunde la această întrebare. Rămâne o chestiune care ţine de bucătăria noastră internă.

„Acest lucru vă asigur că nu se va mai întâmpla atâta timp cât eu voi mai conduce acest partid şi voi organiza consilii de coordonare judeţene”

Rep.: Bun, să mergem mai departe.

L.B.: Mulţumesc.

Rep.: Nu vă asumaţi un risc mare, având în vedere votul de la convenţia judeţeană de anul trecut, aducându-l din nou în conducerea organizaţiei judeţene pe dl. Septimiu Ţurcaş, atâta vreme cât dânsul atunci a pierdut la vot?

L.B.: Categoric, îmi asum riscul de a aduce la decizie în BPJ prin proceduri statutare – nu că aşa vrea Bode sau altcineva – singurul primar de oraş pe care PD-L îl are în Sălaj, preşedintele celei mai importante organizaţii şi când spun ca importanţă mă refer la numărul de voturi, să aduc în BPJ la decizie un om care a dovedit, aşa cum îmi place mie să spun, autoritatea faptelor, şi nu a vorbelor. Foarte mulţi vorbesc şi în consiliile de coordonare judeţene şi în alte cadre de decizie ale partidului, dar fac foarte puţin. Pentru mine, oamenii care au dovedit această autoritate a faptelor – şi dacă ne uităm la Şimleu Silvaniei, atât ca oraş, cât şi ca organizaţie de partid, nu poate fi decât o bucurie să-l avem în structurile de conducere ale BPJ. Nu este niciun risc. Pot să pun nealegerea lui Septimiu Ţurcaş în funcţia de prim-vicepreşedinte la alegerile din 2010, din noiembrie, pe o lipsă de expertiză politică, sau de experienţă politică a organizaţiei noastre. Vă dau un exemplu. La Arad – în statut spune foarte limpede că la nivel de judeţ avem un preşedinte, doi prim-vicepreşedinţi, un secretar general ş.a. – organizaţia cea mai puternică din România a PD-L ştiţi câţi prim-vicepreşedinţi sunt? Cu derogare, bineînţeles, de la BPN. Cinci. Care era problema dacă în noiembrie noi aveam trei sau cinci prim-vicepreşedinţi şi era toată lumea cooptată la decizie. Ei, acest lucru vă asigur că nu se va mai întâmpla atâta timp cât eu voi mai conduce acest partid şi voi organiza consilii de coordonare judeţene. Noi nu suntem în competiţie unul cu celălalt, suntem în competiţie cu alianţa socialistă în acest moment şi cu alte formaţiuni politice, nicidecum cu noi înşine. A fost o eroare pe care personal mi-o asum, pentru că în noiembrie puteam gestiona acele orgolii mult, mult mai bine şi nu mai aveam discuţii câteva luni pe acest subiect.

Rep.: Aţi făcut acest pas cu Septimiu Ţurcaş pentru a rămâne în partid şi pentru a fi candidat din partea PD-L la viitoare alegeri locale la Şimleu Silvaniei…

L.B.: Eu cred că PD-L îşi doreşte să-şi menţină oameni performanţi în alegerile din 2012. Septimiu Ţurcaş, din punctul meu de vedere, este unul dintre aceştia, atât ca şi primar, cât şi ca lider de organizaţie de partid. Indiferent de poziţia pe care ar avea-o în structurile de conducere judeţene sau în alte structuri pentru mine contează foarte mult performanţa politică a organizaţiei şi performanţa dovedită în funcţia pe care a obţinut-o în 2008, şi anume cea de primar.

„Dl. Ioan Mocan rămâne membru de partid”

Rep.: Ca să rezumăm acest scandal, acest subiect. Ioan Mocan a spus la revedere organizaţiei PD-L Sălaj…

L.B.: Nu aţi înţeles. Să lămurim foarte bine. Ioan Mocan a spus la revedere organizaţiei PD-L Şimleu Silvaniei. Dl. Ioan Mocan rămâne membru de partid. Am precizat foarte clar unde poate să fie membru de partid: unde îşi are domiciliul, exclus având în vedere decizia BPL Şimleu, unde îşi are reşedinţa sau unde îşi are locul de muncă. Domnia sa va hotărî unde alege să fie membru de partid, pentru că nu poţi să fi membru de partid în PD-L Sălaj. Toţi avem un carnet de partid în care scrie organizaţia de unde provin.

Rep.: Cu precizările dvs. să continuăm. Ioan Mocan nu mai este membru al PD-L Şimleu. Poate să fie membru la alte organizaţii, ceea ce eu bănuiesc că nu se va întâmpla. Iar dl. Septimiu Ţurcaş va reveni într-o funcţie de conducere la nivelul organizaţiei judeţene, şi anume cea de vicepreşedinte, în urma demisiei dvs. de şef de colegiu pe zona Şimleu Silvaniei.

L.B.: Aşa este. (…)

Leave a Comment