Nemulţumit de modul în care autorităţile judeţene au abordat cazul copiilor de la Şcoala Gimnazială din Pericei, preşedintele PDL Sălaj, deputatul Lucian Bode, a adresat public oficialilor solicitarea de a răspunde la o serie de întrebări, pentru a aduce lumină în acest subiect. „Sunt întrebări legitime ale unui părinte care este îngrijorat de ceea ce ar putea să i se întâmple şi copilului său”, a precizat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Bode, adăugând că, în opinia sa, „concluziile anchetei sunt o bătaie de joc, în primul rând la adresa celor direct implicaţi – copii şi părinţi, iar în al doilea rând la adresa opiniei publice sălăjene”.
Deputatul sălăjean solicită răspunsuri din partea a patru conducători de instituţii: Augustin Dănilă, directorul Şcolii din Pericei, Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Petru Firicel, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj şi Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, despre care Bode susţine că au abordat superficial o situaţie dramatică.
Democrat-liberalii stau de veghe
Politicianul îl întreabă pe directorul unităţii de învăţământ din Pericei unde sunt rezultatele analizelor merelor, ce a făcut cu fructele strânse imediat după incident de la toţi copiii şi de ce nu a transmis părinţilor, aşa cum s-a angajat, fişele de externare din spital.
În ceea ce o priveşte pe Ligia Marincaş, preşedintele PDL Sălaj îi solicită să-şi ceară scuze în mod public pentru afirmaţia făcută în presă, potrivit căreia în cazul copiilor care au acuzat dureri de burtă şi stări de vomă a funcţionat efectul de turmă. „Dacă a fost doar efectul de turmă, de ce 20 de copii au fost internaţi la Secţia Boli Infecţioase? Conform DEX, turma este o noţiune cu conotaţii eminamente animaliere”, atrage atenţia deputatul. Bode contestă şi concluzia şefei DSP Sălaj cum că problema copiilor de la Pericei a fost determinată de faptul că elevii au mâncat fructe pe stomacul gol: „Consumul de fructe pe stomacul gol este recomandat de orice medic şi de orice nutriţionist. Cum de doamna Marincaş asociază acestu lucru cu o tulburare internă atât de violentă la un număr atât de mare de copii?”
Liderul democrat-liberal sălăjean vrea să ştie şi care este motivul pentru care mai marii DSP Sălaj nu au dispus efectuarea de analize pentru intoxicaţie alimentară. „Specialiştii susţin că gastrita este un diagnostic, în timp ce pentru toxiinfecţia alimentară sau intoxicaţia alimentară la prima vedere se emite doar o suspiciune, iar diagnosticul se pune după primirea rezultatelor de laborator. De ce instituţiile abilitate au realizat doar analize pentru toxiinfecţie, nu şi pentru intoxicaţie alimentară, în condiţiile în care încă de la debutul acestui caz aveam de-a face cu o suspiciune?”
Directorului DSVSA Sălaj, Lucian Bode îi cere să comunice în numele instituţiei pe care o conduce şi „dacă se poate deconecta de la wirelessul de la Prefectură”, răspunsuri la o serie de întrebări ce vizează analizele făcute merelor distribuite elevilor din Pericei.
Deputatul s-a adresat şi preşedintelui CJ Sălaj, instituţie care gestionează atât programul „Cornul şi laptele”, cât şi „Mere în şcoli”, cerându-i „să lămurească în întregime acest caz”. „Ce cauze au identificat instituţiile abilitate? Care sunt măsurile care s-au luat? Care sunt persoanele responsabile de această situaţie? Ce măsuri s-au luat împotriva lor?”, întreaba politicianul sălăjean. Acesta a reiterat faptul că programele amintite sunt „perimate” şi că ar trebui înlocuite de urgenţă cu cel propus de PDL, „Masa în şcoală”.
Lucian Bode a dat asigurări că va supraveghea îndeaproape evoluţiile acestui caz şi a atras atenţia celor implicaţi asupra faptului că „în justiţie există şi posibilitatea sesizării în rem”.
Şefa DSP Sălaj: S-a acţionat ca la carte
În replică, Ligia Marincaş susţine că autorităţile au acţionat ca la carte, cu respectarea tuturor procedurilor care se impuneau într-o situaţie de acest gen. „Imediat ce au fost anunţate primele cazuri, o echipă mixtă DSP – DSVSA s-a deplasat la şcoala din Pericei. Au fost recoltate probe, s-au încheiat procese-verbale de recoltare, conform procedurilor. Copiii au fost îndrumaţi spre Spitalul Judeţean, fără a se face un triaj la faţa locului. Triajul a fost făcut de către specialiştii Unităţii de Primire a Urgenţelor şi cei ai Secţiei Boli Infecţioase. Unii copii au rămas internaţi peste noapte pentru siguranţa lor şi pentru că întreaga procedură s-a prelungit şi se făcuse destul de târziu. Starea de sănătate a elevilor a fost foarte bună. Ba chiar unii au spus că le este foame, semn că nu era vorba despre toxiinfecţie alimentară”, ne-a declarat şefa DSP Sălaj.
Aceasta i-a transmis deputatului că nu au fost făcute analize pentru toxiinfecţie întrucât specialiştii care i-au consultat pe copii nu au considerat că există suspiciuni în acest sens. „Medicul infecţionist a văzut copiii şi s-a acţionat în conformitate. De altfel, elevii au fost văzuţi de mai mulţi medici. Nu a fost vorba despre o simptomatologie de toxiinfecţie alimentară. Copiii nu au făcut febră”, a mai spus Marincaş.
Oficialul DSP Sălaj şi-a menţinut, însă, părerea privind consumul de mere pe stomacul gol: „În acea zi, elevii din clasele V-VIII au primit trei mere. Nu este exclus să li se fi făcut rău pentru că au mâncat mai mult de un măr pe stomacul gol”.
PDL a contabilizat minciunile USL
În aceste zile, democrat-liberalii sălăjeni vor depune la sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Sălaj, dar şi la cele ale PDS Sălaj şi PNL Sălaj, un exemplar al „Cărţii minciunilor USL”, un document ce cuprinde bilanţul pe domenii de activitate al guvernării de 22 de luni Ponta-Antonescu. „Vrem ca reprezentanţii din teritoriu ai Guvernului să afle şi ei cât de mult au în cei aproape doi ani de la preluarea puterii în România”, a afirmat, în cadrul conferinţei de vineri, Bogdan Ilea, vicepreşedinte PDL Sălaj şi purtător de cuvânt al organizaţiei judeţene. „Acesta este adevăratul raport de activitate al guvernărilor USL. Este bilanţul minciunilor USL pe fiecare domeniu. Concluzia este că de toate promisiunile făcute românilor s-a ales praful”, a mai spus Ilea.
Potrivit declaraţiilor sale, PDL a făcut bilanţul acesta întrucât „Ponta şi Antonescu se comportă de acum de parcă ar fi fost adversari politici dintotdeauna. PDL le transmite că nu pot să şteargă cu buretele toate relele pe care le-au făcut României timp de doi ani cât au fost la putere şi încă un an înainte de asta. Această Carte a minciunilor USL trebuie să fie un manual pentru orice cetăţean, un manual despre cum să nu ne mai lăsăm înşelaţi de promisiunile populiste, minciuni şi manipulări”, a menţionat Ilea.
Gorgan tare inteligent esti tu! Zau…
Familia Bode este specialista in mere, pere, dar mai ales la mistreti! Acolo sunt asi.
Lucian Bode ar trebui sa dea socoteala pentru asta:
http://adevarul.ro/news/societate/cum-vames-frate-ministru-noapte-1_50aeefa87c42d5a663a1c5ae/index.html
Mai bine a-ti scrie un manual cu toate furturile PDL-istilor(ex Udrea) ca sa nu nu se oboseasca DNA cu atatea cercetari.Nu va e rusine,Nastase si Mitrea etc au fost mici hotisori pe langa gasca PDL.Apropo d-lor cu sacul de corectitudine in carca,luati masuri sa se recupereze banii si apoi asteptati felicitarile.