Deputatul Iuliu Nosa scapă de dosarul de incompatibilitate

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că legea de modificare a funcţionării Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) este constituţională, astfel, parlamentarii găsiţi în conflict de interese în perioada 2007-2013 scapă de interdicţii.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că sunt constituţionale modificările la lege, care prevăd ca interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor aflaţi în conflict de interese în perioada 2007 – 2013 să înceteaze. CCR spune că legea nu afectează hotărârile judecătoreşti, în aceste cazuri de conflict de interese fiind date doar decizii ANI. CCR a fost sesizată asupra acestor modificări de către PNL. În vechea formă a legii, demnitarii găsiţi în conflict de interese aveau interdicţia de ocupa funcţii publice timp de trei ani.

Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată, cu majoritate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate şi a decis că dispoziţiile legii criticate sunt constituţional.

Curtea motivează că legea vizează exclusi materia extrapenală a conflictului de interese, neavând nicio incidenţă asupra hotărârilor judecătoreşti pronunţate în materie penală cu privire la infracţiunea de conflict de interese prevăzută de Codul penal.

CCR a stabilit că încetarea de drept a interdicţiei aplicate unui deputat sau senator pe o perioadă de 3 ani de a mai ocupa o funcţie publică nu anulează interdicţia astfel aplicată, ci doar înlătură efectele acesteia pentru viitor. „Interdicţiile ale căror efecte juridice, în mod obiectiv, s-au consumat în timp rămân valabile, subiectele de drept neputând invoca legea criticată pentru situaţii trecute. Ca atare, legea examinată se referă numai la acele interdicţii a căror efecte juridice continuă să se producă, urmând ca acestea să înceteze de drept, prin voinţa legiuitorului, de la data intrării în vigoare a legii”, mai spune CCR. Decizia este definitivă şi va fi transmisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, spre promulgare.

În aceste condiţii, singurul ales sălăjean care va beneficia de prevederile actului normativ va fi deputatul PSD Iuliu Nosa, care, în legislatura 2008-2012, a încheiat un contract civil şi un contract individual de muncă prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractelor încheiate, fiul deputatului Nosa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 35.971 Lei, la care se adaugă indemnizaţia pentru creşterea copilului pe care a primit-o timp de un an, începând din data de 20 martie 2012.

 

 

 

3 Thoughts to “Deputatul Iuliu Nosa scapă de dosarul de incompatibilitate”

  1. Anonim

    maine se pensioneaza si sunt curios ce o sa lase in urma, dupa un mandate de primar si 4 de parlamentar ?!?!
    oentru noi, nu pentru familie si alti membri de vaza ai PSD

  2. Anonim

    familia Nosa o familie de bugetari fericiti fara niciun fel de pregatire in vreun domeniu.
    Nosa asta ii mai prost ca ministru pamblica si bea mai mult ca si fostul premier Tudose

  3. Anonim

    Evident ca scapa, la fel cum vor scapa toti psdisti. Acesta este singurul lor mandat. Inca nu se vad efectele grave ale acestei guvernari.

Leave a Comment