Deputatii salajeni au initiat un proiect legislativ

Dupa ce au reusit sa stranga 60.000 de semnaturi pentru modificarea legislatiei in vigoare, care prevede accizarea palincii, a tuicii si a rachiurilor, producatorii de palinca din Romania incearca sa determine acest lucru prin alte parghii, bazandu-se pe sprijinul deputatilor din nord-vestul tarii. Deputatii de Salaj Filonas Chis si Iuliu Nosa (PSD), au initiat, alaturi de alti sapte deputati, un proiect legislativ care propune renuntarea la accize in cazul bauturilor traditionale. Legea 571/2003 privind Codul Fiscal este in contradictie cu Constitutia Romaniei. Initiatorii acestui proiect legislativ sustin ca un produs poate fi accizat doar in situatia in care acesta a intrat in circuitul comercial si nicidecum in situatia in care este destinat consumului propriu, a fost de parere Filonas Chis.

In sustinerea acestei modificari legislative, deputatii au reiterat si faptul ca rachiurile sunt produse traditionale destinate consumului propriu, iar accizarea lor nu humai ca nu ar aduce castiguri suplimentare la bugetul de stat, dar ar determina grave prejudicii proprietarilor individuali de pomi fructiferi si vita de vie.

60.000 de semnaturi

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca Naturala (APPN) Salaj, Grigore Ardelean, ne-a declarat ca in paralel cu initiarea acestui proiect, va continua strangerea de semnaturi care sa intareasca solicitarea producatorilor de palinca.

Pana acum, au fost stranse aproximativ 60.000 de semnaturi. Vrem sa mobilizam si primariile din comunitatile care nu au adus semnaturi, campania demarata de noi in primavara urmand sa continue in saptamanile viitoare. Pe langa aceasta, dorim, insa, sa avem si intalniri cu deputatul Vasile Puscas, cel care a participat la negocierile de la Bruxelles pentru capitolul ce priveste bauturile traditionale, intrucat contam pe sprijinul lui pentru modificarea legislatiei, ne-a spus Grigore Ardelean.

Producatorii de palinca doresc modificarea legislatiei din cauza accizarii palincii, tuicii si a rachiurilor, bauturi care, traditionale fiind, nu ar trebui supuse la asemenea taxe. Campania de strangere a semnaturilor in acest sens este organizata la nivel national, dar presedintele APPN Salaj a estimat ca majoritatea semnaturilor vor fi adunate din judetele din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, aici fiind cei mai multi producatori de palinca.

La noi – accize, in UE – subventii

Art.74 din Constitutia Romaniei arata ca, pentru a modifica legislatia, este nevoie de cel putin 100.000 de semnaturi stranse dintr-un sfert din judetele tarii, adica producatorii de palinca din 11 judete vor trebui sa adune peste 9.000 de semnaturi/judet.

Grigore Ardelean a mai spus ca accizarea palincii, a tuicii si a rachiurilor a pornit de la marii producatori de spirtoase, ale caror interese au fost ca produsele traditionale sa fie trecute ca brand al lor. Printr-un ordin al Guvernului, aceste produse traditionale au fost scoase din categoria produselor din fructe si au fost incluse intre bauturile spirtoase.

Potrivit noului Cod Fiscal, palinca, rachiurile si tuica au fost puse sub acciza, lucru care nu este in concordanta cu legislatia UE. Dupa noul Cod Fiscal, cei care produc palinca pentru consumul propriu trebuie sa plateasca pentru un litru de plinca produs peste 6 lei, in conditiile in care, la ora actuala, pretul unui litru din aceasta bautura este de 13-15 lei.

Acest lucru este considerat anormal de producatorii de palinca, intrucat, potrivit lui Grigore Ardelean, in statele UE, accizele pentru produsele traditionale, asa cum este palinca, au o valoare de 20-50 la suta din accizele stabilite pentru fiecare stat in parte.

Leave a Comment