Dependenta PD de presedinte

Consultarile de la Cotroceni au pus din nou in evidenta postura aparte a Partidului Democrat pe scena noastra politica. Partidele parlamentare i-au spus lui Traian Basescu un adevar care, intre noi fie vorba, il stia si domnia sa, chiar daca refuza sa-l recunoasca fatis: situatia guvernului Tariceanu nu depinde constitutional de presedintie.

Cabinetul actual e minoritar in Parlament dupa plecarea Partidului Conservator din Coalitie. Experienta tuturor democratiilor consolidate din lume arata ca un guvern minoritar poate rezista cita vreme Parlamentul accepta acest lucru. Singura problema consta in calculele electorale ale partidelor aflate la guvernare. Acestea pot socoti ca dependenta guvernului de noua majoritare le poate pune la indoiala zestrea electorala sau, dimpotriva, ca nu le poate pune.

In aceste conditii unui presedinte jucator, cum ii place sa-si spuna Traian Basescu, nu-i ramine decit sa denunte eventualele compromisuri pe care si le asuma partidele de la guvernare pentru a se pastra de la putere.

Partidul Democrat a avut o alta pozitie dupa consultarile de la Cotroceni. Prin vocea lui Emil Boc, formatiunea a declarat ca guvernul Tariceanu e ilegitim si ca, prin urmare, trebuie convocate alegeri anticipate.

Exact punctul de vedere al presedintelui.

S-a vazut inca o data, astfel, ca PD se identifica la modul absolut cu Traian Basescu.

O identificare care a dus la dependenta absoluta a partidului de Traian Basescu:

1) Obligati sa fie saxofoanele lui Traian Basescu, liderii PD si-au micsorat personalitatea. Intreaga conducere se reduce la o suprafata plata, un soi de oglinda in care presedintele se vede mai dihai decat e in realitate. Partidul nu mai are practic un program de partid. Explicabil daca ne gandim ca programul PD e programul lui Traian Basescu. Si cum presedintelui ii e interzis, prin Constitutie, sa faca politica de partid, programul lui Traian Basescu, asumat de PD, e o aberatie din punct de vedere politic.

b) Traian Basescu are la dispozitie DNA si Parchetul General: Politia Politica a presedintelui.

Situatia asta nelalocul ei, ivita prin strania dependenta a sefilor DNA si Parchetul de presedinte, da lui Traian Basescu posibilitatea sa santeze liderii PD.

Unii dintre ei au suficiente probleme in materie de afaceri suspecte. Altii, chiar daca n-au, stiu ca Traian Basescu in poate tari prin anchete fara nici un temei.

Din cand in cand, cate un fruntas TV e chemat la DNA: primarul de Valcea, de Arad, Stelian Dutu, de la Constanta.

E un fel de a le arata mata celor din PD.

Emil Boc s-a trezit cu scurgeri de la Parchet intr-un dosar de la Cluj. Erau scurgeri compromitatoare.

Liderul PD a anuntat ca va face si va drege impotriva acestei incalcari a legii de catre procuror.

N-a facut nimic. In schimb, a devenit si mai obedient fata de Cotroceni. Fara program, fara personalitate, PD e un partid la cheremul lui Traian Basescu.

Daca la un moment dat, presedintele se supara si se apuca de denuntarea PD, formatiunea e in aer.

De aici un paradox.

Nevoia PD de a fi si mai slugarnic pe zi ce trece fata de Traian Basescu.

Leave a Comment