Culmea ironiei! Pentru parlamentare, PCM Salaj va sustine candidatii partidelor romanesti

Culmea ironiei! Pentru parlamentare, PCM Salaj va sustine candidatii partidelor romanesti

Cu doar o luna inainte de votul pentru parlamentare, Partidul Civic Maghiar face cunoscut ca nu va intra oficial in campania pentru acest scrutin, motivul invocat de catre liderii partidului constand in existenta riscului de a nu depasi nici macar pragul electoral alternativ. In atari conditii, cel mai probabil, PCM ii va sustine pe independentii care ii contracandideaza pe liderii UDMR.

Dupa parerea mea, in acest moment, ne situam undeva la 1,5 procente pe tara. Asta insa nu inseamna ca trebuia sa se ia decizia, la nivel central, de a nu candida sub culorile partidului la viitoarele alegeri parlamentare. Insa, ar fi trebuit sa incercam cu orice risc. Era o experienta in plus pentru membrii partidului nostru. Mai mult, in Salaj, PCM ar fi avut cel putin doi candidati cu experienta politica si, totodata, cu posibilitati reale sa creeze surprize la alegerile parlamentare, ne-a declarat Papp Lajos, presedintele PCM Salaj. In opinia sa, acesti candidati ar putea sa intre in cursa pentru Parlament, insa ar exista o problema, si anume, cea legata de strangerea de semnaturi: La noi exista posibilitatea si dreptul sa se candideze independent, si nu sub culorile PCM. Dar sunt probleme in ceea ce priveste strangerea de semnaturi. Avand antecedente in acest sens, oamenilor le este frica sa mai umble dupa semnaturi pentru ca cei de la UDMR le-ar putea crea probleme.

Pe de alta parte, Papp Lajos este dispus sa propuna colegilor sai, in viitoarea sedinta de partid, ca la alegerile parlamentare membrii si simpatizantii PCM sa sustina alti candidati decat cei ai UDMR. Nu vom sustine nici un candidat al UDMR Salaj, si asta pentru ca au refuzat de fiecare data sa candidam impreuna. Astfel, cum sa-i sprijinim?, se intreaba retoric Papp Lajos.

Pana una, alta, conducerea PCM Salaj asteapta propuneri sau, mai bine spus, cereri de sustinere a candidatilor celorlalte partide, altii decat membrii UDMR. Deocamdata, nu am fost contactat de alte partide, insa ma astept la acest lucru. Apoi, in 15 sau 16 octombrie va avea loc o sedinta a conducerii PCM Salaj, in cadrul careia vom lua cea mai buna decizie pentru noi si, totodata, pentru electoratul pe care-l reprezentam, ne-a mai declarat Papp Lajos, fara sa ne spuna si costul sustinerii unui candidat roman pentru accederea in Parlament. Insa, culmea ironiei, luandu-se in calcul relatiile deloc cordiale dintre PCM si UDMR, dupa toate probabilitatile, in Salaj, sustinerea candidatilor partidelor romanesti de catre radicalii maghiari ar putea fi neconditionata.

Leave a Comment