Contre PDL-PSD pe tema referendumului pentru trecerea la Parlamentul Unicameral

Contre PDL-PSD pe tema referendumului pentru trecerea la Parlamentul UnicameralPDL intentioneaza sa organizeze un referendum pentru revizuirea Constitutiei, care sa aiba loc simultan cu alegerile locale din 10 iunie. Acest referendum are scopul de a valida rezultatele celui din 2009, atunci cand cea mai mare parte a votantilor a fost de acord ca Parlamentul Romaniei sa nu mai fie impartit in Senat si Camera Deputatilor, ci sa devina unicameral, iar numarul parlamentarilor sa nu fie mai mare de 300. Revizuirea Constitutiei este una din prioritatile PDL pentru anul 2012 si a fost anuntata de presedintele partidului, Emil Boc, inca de la inceputul anului, ne declara purtatorul de cuvant al PDL Salaj, Claudiu Barsan. Acesta sustine ca, pe de o parte, revizuirea Constitutiei vine in intampinarea vointei exprimate de romani la referendumul din 2009 in ceea ce priveste modernizarea institutiei Parlamentului. Pe de alta parte, este nevoie de introducerea in Constitutie a prevederilor Tratatului de guvernanta fiscala, semnat de Romania. Consideram ca sunt teme de interes national, pe care si opozitia le poate sprijini. Poate ca data alegerilor locale ar fi potrivita pentru organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei, inclusiv din perspectiva economiilor la buget, a precizat reprezentantul PDL.

Nu de aceeasi parere este presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc, care declara ca alegerile, la orice nivel s-ar desfasura ele (locale, parlamentare, europarlamentare etc.), nu ar trebui sa fie suprapuse cu un alt gen de consultare a electoratului, ca de exemplu referendumul. Referendumul ar trebui sa ratifice o propunere de modificare a Constitutiei, deja aprobata de Parlament. Ori, aceasta propunere, la acest moment, nu exista si nici in intentia partidelor parlamentare, cu exceptia celui condus de Emil Boc, sustine Marc. Liderul PSD Salaj mai arata ca modificarea Constitutiei este un demers amplu si serios, care cere timp, dar si participarea – pe parcursul procesului pana la o propunere de ratificare – cetatenilor si a fortelor politice. Prin urmare, doar viitorul Parlament rezultat din alegerile din toamna lui 2012 ar putea propune un asemenea proiect, in asa fel incat sa primeasca un continut si o forma care apoi sa poata fi supus ratificarii prin referendum. Asadar, subiectul nu exista, iar daca ar exista, momentul este nepotrivit, a conchis Marc.

In acest moment, numarul senatorilor si deputatilor se ridica la 471. In Uniunea Europeana exista 15 state cu sistem unicameral si 12 cu sistem bi-cameral. Salajenii sunt reprezentati in Parlamentul Romaniei de patru deputati si doi senatori.

Leave a Comment