Profesorul de matematică Constantin Traian Cobârzan, fost director al Colegiului Naţional Silvania în perioada 1987-2000, a devenit cetăţean de onoare al Municipiului Zalău. Consiliul Local Zalău a aprobat în acest sens, în şedinţa de luni, proiectul de hotărâre iniţiat de Maria Ţicală, consilier PSD şi profesoară la CNS. Constantin Cobârzan s-a născut în 19 noiembrie 1939 la Aluniş, comuna Sâncrai, judeţul Cluj. A absolvit facultatea de matematică-mecanică la Universitatea Babeş-Balyai din Cluj Napoca, în 1963. A pregătit şi îndrumat sute de elevi ca profesor de matematică la Colegiul Naţional Silvania (fostul Liceu Teoretic) între anii 1963-1980 şi 1983-2006. În perioada 1968-2001 a fost preşedintele Filialei Sălaj a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, inspector de specialitate, între 1980 şi 1983, director al Liceului Teoretic Zalău în perioada 1987 – 2000, şi consilier local municipal, în mandatul 2000 – 2004.
Rezultatele obţinute de-a lungul carierei profesorului Cobârzan sunt incontestabile. „Generaţii de elevi, specialişti de talie naţională şi internaţională, oameni de ştiinţă şi onoare îl recomandă pe domnul profesor pentru acest titlu, recunoscând în personalitatea sa un îndrumător, un deschizător de drumuri, un deosebit profesor şi manager”, afirma Maria Ţicală în sprijinul propunerii sale. Peste 90 la sută dintre elevii pe care i-a pregătit au fost admişi în învăţământul superior. Un număr mare dintre elevii cărora le-a predat sunt cadre de bază în Zalău, în judeţul Sălaj, în ţară şi în străinătate.
Foştii elevii ai profesorului Constantin Cobârzan au obţinut rezultate deosebite la etapele locale, judeţene şi naţionale, ale olimiadelor şi concursurilor de profil. Fostul său elev, Florian Pop, absolvent al promoţiei 1971, la rândul său cetăţean de onoare al Zalăului, este director al Institutului de Matematică din Germania.
Constantin Cobârzan este prima personalitate sălăjeană care primeste titlul de cetăţean de onoare anul acesta. Patru persoane au primit anul trecut titlul de „Cetăţean de onoare” ai municipiului. Este vorba despre campionul mondial la karate Călin Marincaş, chirurgul Dorel Dindelegan, profesorul universitar Aurel Irimuş şi regretatul profesor Gheorghe Şişeştean, care a primit titlul post mortem.
În Statutul municipiului Zalău se arată că titlul de cetăţean de onoare al municipiului reprezintă cea mai înaltă distincţie care se poate acordă unei persoane de către Consiliul municipal Zalău. Titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Zalau” se acordă: cetăţenilor români care au domiciliul în municipiul Zalău şi au contribuit în mod deosebit la dezvoltarea municipiului sau care, prin opera lor recunoscută pe plan naţional sau internaţional, au îmbogăţit valorile spirituale ale universului cunoaşterii; cetăţenilor români care se bucură de popularitate locală binecunoscută, dovedesc înalt profesionalism în muncă şi deosebită dăruire pentru rezolvarea unor treburi publice de interes deosebit pentru municipiu, pildă de moralitate si întelepciune; cetăţenilor români si străini care au avut o contribuţie excepţională la dezvoltarea economică, socială şi culturală a municipiului Zalău; personalităţilor consacrate ale vietii politice şi culturale din România, ale căror legaturi constante în viaţa municipiului Zalău constituie o onoare pentru cetăţenii municipiului Zalău; personalităţilor consacrate ale vieţii politice şi culturale internaţionale care dovedesc un interes constant şi şi-au adus o contribuţie considerabilă la dezvoltarea municipiului Zalău. Însemnele corespunzatoare titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Zalău” sunt diploma de cetăţean de onoare a municipiului Zalău şi plachetele cu emblema oraşului.
Profesorul Constantin Cobârzan este, începând de ieri, cel de-al 32-lea „Cetăţean de onoare” al Zalăului.
Iulia Labo