Consilierii PDL contesta infiintarea Citadin SRL

Consilierii PDL contesta infiintarea Citadin SRL

Infiintarea societatii Citadin SRL, al carei unic actionar este municipalitatea, a fost subiectul cel mai aprins al ultimei sedinte de Consiliu Local. Consilierii democrat-liberali, prin vocea lui Vasile Filip, s-au aratat nemultumiti de decizia municipalitatii de a crea o noua companie, doar pentru a-i salva de la disponibilizari pe cei 276 de angajati si fara a lua in calcul reducerea cheltuielilor, asa cum prevede, de altfel, legea. Care este castigul Consiliului Local prin infiintarea acestei firme, in conditiile in care Guvernul a cerut autoritatilor sa taie din cheltuieli?, i-a intrebat Filip pe colegii sai, sugerand ca problema putea fi solutionata prin alte cai, mai eficiente.

In replica, viceprimarul Daniela Cota a declarat ca orice alta varianta ar fi presupus trimiterea in somaj a 276 de oameni de la Directia Generala de Administrare a Domeniului Public (DGADP) Zalau: Iar asta ar fi insemnat tot un cost, pentru ca somajul se plateste din bani publici. In ceea ce priveste o licitatie, aceasta ne-ar fi impins in timp cu vreo 6-7 luni, lucru pe care nu ni-l permitem pentru ca in aceasta perioada nu puteam face nimic pe domeniul public.

Citadin SRL ar fi trebuit sa functioneze doar provizoriu, pana ce activitatile ce i-au fost incredintate erau scoase la licitatie, asa cum este, de altfel, normal, pe o piata concu-rentiala. In conditiile date, nu putem vorbi despre o competitie corecta. Si, in plus, bugetul pe care il alocam este acelasi, a precizat consilierul PDL-ist. Lipsa competitivitatii a fost o problema reclamata si de catre tabara UDMR, potrivit carora situatia creata poate incuraja crearea unui sistem comunist, cu functionare fortata.

La randul sau, admi-nistratorul public Radu Nistorescu a tinut sa aduca la cunostinta celor nemultumiti ca municipalitatea va monitoriza serviciile prestate de catre Citadin, iar daca se va constata lipsa calitatii, gestiunea directa va fi retrasa, pentru ca ulterior sa aiba loc o licitatie. In ciuda discutiilor aprinse pe marginea subiectului si a abtinerii de la vot a democrat-liberalilor, toate proiectele de pe ordinea de zi ce vizau activitatea Citadin si a DGADP au fost aprobate.

Reamintim ca pentru a se incadra in normativele de personal impuse de Guvern, autoritatile locale au decis sa infiinteze o societate comerciala care sa preia nu doar cea mai mare parte a activitatilor pe care le derula pana acum DGADP Zalau, ci si excedentul de 276 de salariati. Acestia se vor ocupa de reparatia si intretinerea strazilor din municipiu, amenjarea si intretinerea spatiilor verzi, maturatul cailor publice, gestionarea cainilor fara stapan etc.

Zalaul nu este, insa, singurul oras din tara unde autoritatile locale au reusit sa fenteze regula impusa de Guvernul Boc si au transformat directii subordonate in societati comerciale, care sa preia o parte dintre bugetarii ce trebuiau concediati. O masura similara a fost luata in Iasi, Ramnicu-Valcea sau Deva.

Leave a Comment