Comuna Buciumi nu are primar, viceprimar şi consileri locali cu toate că au trecut două luni de la alegerile locale din iunie. Constituirea aparatului administrativ a fost sabotată de aleşii locali, validarea acestora fiind lăsată pe „mâna” instanţelor.
Primarul nou ales al comunei Buciumi, Ioan Eugen Lazăr, nu este în funcţie cu toate că au trecut două luni de la alegerile locale. Cum Consiliul Local al comunei nu s-a constituit, candidatul PP-DD la fotoliul de prim-edil al buciumanilor nu a putut să depună jurământul în funcţia în care a fost ales de comunitate. Primăria Buciumi nu are deocamdată nici viceprimar, desemnarea acestuia fiind mărul discordiei între consilierii locali. Până la această dată, potrivit prevederilor legale, frâiele administraţiei locale sunt ţinute de primarul ales pentru legislatura precedentă, liberalul Ioan Holhoş. Acesta rămâne în cel mai „înalt” fotoliu al comunei până când noii consilieri locali depun jurământul.
S-au faultat unii pe alţii
În urma alegerilor din iunie, din componenţa consiliului local fac parte trei membrii PNL, trei PDL, doi de la PP-DD, doi de la PSD, unul de la PRM. Prima reunire a aleşilor comunei s-a soldat cu un eşec, respectiv, consiliul local nu s-a putut constitui din lipsă de cvorum, deoarece au fost absenţi consilierii PDL şi PNL. La a doua şedinţă a CL Buciumi, de asemenea, nu s-a constituit consiliul local, fiind din nou absenţi aceeaşi consilieri. La cea de-a treia reunire a acestui for, au fost prezenţi toţi consilierii locali însă niciunul dintre ei nu a fost validat, neîntrunind numărul de voturi necesare. Din acest moment, validarea lor a ajuns pe rolul instanţelor.
Instanţele i-au validat pe consilieri
În favoarea validării consilierilor, Primăria Buciumi a iniţiat o acţiune în instanţă, care a fost atacată de cei 11 consilieri locali. Aşa cum ne-a informat secretarul comunei, Adrian Marcel Longodor, până în data de 9 august au fost anulate de judecătorii sălăjeni hotărârile de invalidare a 9 consilieri, joi urmând a fi soluţionate alte două astfel de solicitări. Având în vedere decizia instanţei, prin ordinul Prefectului (numărul 189 din 9 august 2012), s-a convocat, pentru vineri, reunirea consilierilor locali ai comunei Buciumi în vederea reluării procedurii de constituire a CL. După cum a explicat Adrian Longodor, dacă nici acum nu va fi votat fiecare consilier şi dacă nu va fi ales viceprimarul, ori dacă nu vor fi prezenţi două treimi din consilieri, şedinţa va fi reluată după trei zile. Dacă nici la a doua strigare consiliul local nu se constituie, procedura se amână peste alte trei zile. În cazul în care situaţia nu are finalitate nici de această dată, prefectul poate declara vacante posturilor consilierilor care au absentat, ei fiind înlocuiţi cu supleanţii lor de pe listele formaţiunilor politice pentru care au candidat.
Din nou, mingea la fileul aleşilor buciumani
Situaţia petrecută la Buciumi nu are egal nici în Sălaj, nici în România. Nicio unitate administrativ-teritorială nu a trecut printr-o situaţia similară de a funcţiona fără primarul şi consiliul local nou ales vreme de două luni. „România nu a mai înregistrat o situaţie identică cu cea de la Buciumi. Piatra de poticnire a buciumanilor a fost alegerea viceprimarului. Propunerea susţinută de grupul PDL şi PNL nu a fost agreată de celelalte formaţiuni. Este interesant că actualul primar, Ioan Holhoş, este naş de cununie al celui care a fost ales în iunie, lucru care trebuie să constituie un argument în plus pentru ca cei doi să formeze o foarte bună echipă. Dar, este de ştiut că politica este arta tuturor posibilităţilor”, a apreciat Adrian Longodor. Reprezentantul Prefecturii Sălaj, subprefectul Lucian Băican, şi-a exprimat încrederea că noul Consiliu Local de la Buciumi îşi va intra în atribuţiuni în cel mai scurt timp. „Ceea ce s-a petrecut la Buciumi este o particularitate care numai la noi se poate întâmpla. Acest lucru a fost cauzat de neînţelegeri între consilieri. Sper că vineri se va constitui Consiliul Local. Nu este normal ca timp de două luni să nu avem primar, viceprimar şi consilieri. Dacă vor fi prezenţi toţi aleşii buciumani, cred că se vor întruni toate condiţiile pentru ca acest for să se constituie”, a precizat Lucian Băican. Rămâne de văzut dacă vineri, 10 august, consilierii locali vor reuşi să se pună de-acord în privinţa celui care va sta timp de patru ani în funcţia de viceprimar al comunei.
asa e !daca votati ppdd la toamna cum e si primaru de buciumi balamucu e mai mare cu demle tripon sandru ardelean crisan si alti saltimbaci de cirrc/
asa comuna mare fara primar sint prea multi destepti acolo
buciumul merita un primar mai inalt dupa marimea satului
niste analfabeti consilierii, inafara de noul primar ales. Din pacate acesta se lasa influentat de Niurca, de la care nu are ce invata nimic bun, de altfel asa merita buciumanii, au votat numai nulitati si oameni de nimic , cum e turcu-i si pistolu
comuna de luzari
in buciumi sint oameni mult mai destepti decit niurca care au ceva bun in spate
ase ca mai bine suflati toti in buciume, ca daca daca s-or rezolva problemele ase pasta noapte