Cine rade la urma, rade… urmatorii cinci ani: Basescu a castigat alegerile

Cine rade la urma, rade... urmatorii cinci ani: Basescu a castigat alegerile

Dupa numararea voturilor din toate sectiile, diferenta dintre Traian Basescu (50,33 la suta) si Mircea Geoana (49,66 la suta) este de 0,67 procente, potrivit rezultatelor finale nevalidate anuntate, ieri, de Biroul Electoral Central (BEC). Basescu a obtinut 78,39 la suta din voturile romanilor de peste hotare, in timp ce Mircea Geoana si-a adjudecat 21,01 la suta.

Potrivit rezultatelor, Traian Basescu a obtinut 115.831 din voturi, iar Mircea Geoana 31.045, din totalul de 147.754.

Reprezentantii PNL, UDMR, PRM si ai Partidului Verde in Biroul Electoral pentru strainatate au contestat, insa, rezultatul votului la alegerile prezi-dentiale in afara granitelor, acuzand turism electoral, vot multiplu si oferirea de foloase in schimbul votarii unui anumit candidat.

Pe de alta parte, reprezentantii partidelor amintite mai sus cer BEC renumararea tuturor voturilor din diaspora. Biroul Electoral pentru strainatate va trimite in cel mai scurt timp la BEC procesul verbal privind situatia voturilor din diaspora, dar si contestatia semnata de cele patru partide, urmand ca BEC sa dispuna o decizie in acest sens.

Majoritatea salajenilor l-au vrut pe Geoana presedinte

Alegatorii din Salaj au votat, duminica, in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, in proportie de aproape 53 la suta cu candidatul PSD, Mircea Geoana, lui Traian Basescu revenindu-i ceva mai mult de 47 la suta din sufragii, conform datelor facute publice, ieri, de Biroul Electoral Judetean (BEJ), dupa centralizarea rezultatelor. Astfel, candidatul Traian Basescu a primit 54.173 de voturi, in vreme ce Mircea Geoana a fost votat de 60.541 alegatori. In procente, candidatul PD-L si-a adjudecat 47,22 la suta din sufragii, iar cel al PSD 52,78 la suta din voturi. Numarul de voturi valabil exprimate a fost de 114.714, 1.235 de voturi fiind anulate. In sectiile speciale au votat 8.082 persoane, alte 1.237 votand cu ajutorul urnei speciale. Prezenta la vot a fost, in Salaj, de 56,64 la suta. In primul tur al alegerilor prezidentiale, Traian Basescu, a obtinut cel mai mare numar de voturi in Salaj, 32.658, adica 29,61 la suta, iar Mircea Geoana 29.277 de voturi (26, 54 la suta). De remarcat ca, in Salaj, toti membri BEJ au semnat procesul verbal privind centralizarea voturilor. Prefectul Andrei Todea a subliniat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca turul II al alegerilor a decurs in judetul nostru fara incidente deosebite si ca nu au fost probleme organizatorice care sa influenteze procesul de votare.

Lucian Bode, cu un ochi rade si cu celalalt…

Liderul PDL Salaj, Lucian Bode, sustine ca rezultatul anuntat, in cele din urma, de Biroul Electoral Central (BEC), in care Traian Basescu era castigatorul alegerilor de duminica, este unul anticipat de catre pedelisti, inca de la inchiderea urnelor. Avand in vedere evolutia exit-poll-ului comandat de PDL, trendul era unul crescator. Astfel, duminica, la ora 21, am fost convinsi de faptul ca, la finalul numararii voturilor de catre BEC, Traian Basescu va iesi invingator, ne-a declarat, ieri, prese-dintele democrat-liberalilor salajeni.

Cat depre rezultatul obtinut de pedelisti in Salaj (47,22 la suta din numarul de voturi valabil exprimate), Lucian Bode sustine ca acesta se datoreaza numarului mare de partide care s-au aliat pentru a-l sustine pe Mircea Geoana. Cu toate acestea, insa, democrat-liberalul se declara multumit de numarul mare de voturi obtinut de Traian Basescu: La nivel local, PDL Salaj s-a confruntat cu un adversar puternic, sustinut de sase structuri de partid. Sincer, sunt multumit de numarul de voturi obtinute de catre presedintele Traian Basescu. Aceste voturi vin din partea electoratului PDL, in marea lor majoritate, dar si din partea celor care, in primul tur, l-au sustinut pe Crin Antonescu si pe Kelemen Hunor.

In final, Lucian Bode a tinut sa multumeasca salajenilor pentru prezenta destul de numeroasa la vot, in special celor care l-au sustinut pe Traian Basescu: Le multumesc, in special, celor care l-au votat pe Traian Basescu. Pe ceilalti, care l-au sustinut pe Mircea Geoana, ii asigur de respectul meu.

Tiberiu Marc: PSD va contesta alegerile prezidentiale

Presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc, a anutat, ieri, ca au fost semnalate o serie de elemente clare de frauda, ceea ce va duce, intr-un final, la contestarea rezultatului alegerilor prezidentiale. Am decis sa analizam voturile nule, dar si cele din sectiile speciale. Pentru ca avem semnale cum ca ar exista elemente clare de frauda, pe care le vom proba, PSD a decis sa conteste aceste alegeri prezidentiale, a spus liderul social-democrat. Acesta a adaugat ca exista cateva judete unde au fost constatate nereguli foarte grave.

Cat despre rezultatul alegerilor din Salaj, cu toate ca PSD a obtinut, duminica, 53 la suta din sufragiile electoratului, Tiberiu Marc tine sa sublinieze ca ii atrag atentia cel putin doua elemente: numarul mare de voturi nule – 1.235, dar si numarul mare de persoane care au votat la sectiile speciale – 8.082 de persoane. Toate aceste exemple ne pun mari semne de intrebare asupra corectitudinii procesului electoral in Salaj, a incheiat liderul PSD Salaj.

Leave a Comment