Deputatul Lucian Bode, presedintele PD-L Salaj, ne-a declarat ca nu dorea ca Guvernul sa ia masura cresterii TVA, dar ca, din pacate, nu exista o alta solutie pentru incadrarea in deficitul convenit cu FMI. „Nu este una dintre cele mai fericite masuri”, a declarat Bode. De aceeasi parere a fost si primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, presedintele PNL Salaj, care a adaugat ca aceasta masura, coroborata cu reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la suta precum si cu celalalte „taieri” anuntate de Executiv, vor aduce foarte multi romani intr-o situatie disperata, mai ales daca au contractate si credite. Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj: „ Cresterea TVA inseamna inevitabil majorari de preturi si tarife, inseamna cresterea inevitabila a inflatiei, devalorizarea leului, iar pentru institutiile publice care nu sunt platitoare de TVA inseamna preturi si tarife majorate la investitii, la achizitii, la utilitati, la servicii, intr-un cuvant – diminuarea volumului investitiilor, a nivelului achizitiilor, a calitatii serviciilor”.
Din explicatiile lui Boc
Primul-ministru Emil Boc a cerut duminica, asa, pe vremea cand oamenii ieseau din biserici, reprezentantilor Guvernului in teritoriu, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii, sa asigure si la nivel local informarea populatiei si a mediului de afaceri cu privire la masurile pe care Executivul le-a adoptat deja sau le are in vedere pentru sustinerea activitatii economice si reducerea deficitului bugetar. „Obiectivul nostru este de a scoate Romania din recesiunea economica, chiar daca masurile pe care suntem nevoiti sa le luam par uneori extrem de grele si nepopulare”, a reafirmat seful Executivului, conform unui comunicat official postat pe site-ul Guvernului. Prima dintre masurile mentionate de Boc a fost majorarea TVA la 24 la suta, pe care Guvernul a fost nevoit sa o adopte in conditiile in care planul initial de reducere a cheltuielilor bugetare prin diminuarea cheltuielilor cu salariile si pensiile „a fost amputat de Curtea Constitutionala” pe componenta pensiilor. „Din nefericire, in aceasta situatie Guvernul a fost nevoit sa recurga la majorarea TVA. Nu este o masura care sa ne aduca bucurie, dar este o masura care trebuie luata, repet, in conditiile in care planul initial nu poate fi dus pana la capat in forma lui initiala. Asa cum am spus si ieri, am in continuare convingerea ca solutia initiala propusa de catre Guvern, aceea de reducere a deficitului bugetar prin modalitatile propuse in lege, viza exact domeniile cheie cu probleme, in vederea insanatosirii sistemului financiar romanesc”, a declarat premierul Emil Boc, adaugand ca, in aceste conditii, „problema deficitului la bugetul de pensii ramane”. Solutia aleasa, de majorare a TVA, „stim ca are efecte dureroase pentru economie, ca incetineste iesirea din recesiunea economica, dar in conditiile date, repet, dupa decizia Curtii Constitutionale, ne poate asigura echilibrul financiar intern si finantarea deficitului prin mentinerea acordurilor internationale si, nu in ultimul rand, posibilitatea de a continua reformele structurale ale statului, pe care trebuie sa le ducem pana la capat”, amai declarat seful Executivului.
„Masuri anti-criza”
La ora actuala, a mai declarat Emil Boc, ar fi in vigoare 30 de masuri adoptate de Guvern la capitolul anticriza, carora li se vor adauga si altele si care se incadreaza in sirul masurilor luate si de catre alte state din Uniunea Europeana. Ar fi fost limitate cu 20 la suta cheltuielile cu bunuri si servicii, prin care se estimeaza o economie la bugetul de stat de 320-330 de milioane de euro si care se va aplica atat la nivelul administratiei centrale si locale, cat si pentru companiile si societatile nationale cu capital integral sau majoritar de stat. In contextul in care pe primele patru luni ale anului cheltuielile la nivel central si ministerial au scazut cu 3 la suta, la nivelul administratiei locale s-a inregistrat o crestere cu 13 la suta, ceea ce inseamna ca „undeva la nivel local avem o problema. Aceste cheltuieli cu bunuri si servicii au fost scapate de sub control, de aceea am intervenit inclusiv pe cale legislativa nationala, pentru a le rationaliza, astfel incat ele sa ramana in limite controlabile. Nu se poate ca doar la nivel national sa se faca toate eforturile, iar la nivelul administratiilor locale, in conditii inca de recesiune economica, sa creasca cu 13 la suta pe primele patru luni ale anului 2010 in comparatie cu 2009, cheltuielile de la nivel local”, a afirmat Emil Boc. Sa vedem daca nu cumva si cresterea TVA va fi declarata neconstitutionala si cum vor adopta parlamentarii legile intoarse de la Curtea Constitutionala, cele referitoare la scaderea salariilor bugetarilor si a pensiilor. Pana una, alta, nu ar fi mai bine, totusi, sa avem un nou Guvern?…