Basescu si Geoana raman in cursa

Basescu si Geoana raman in cursaExit-poll-urile difuzate aseara, pe posturile nationale de televiziune, la ora 21, au confirmat asteptarile multora: in turul doi al alegerilor prezidentiale, din 6 decembrie, se vor confrunta Traian Basescu si Mircea Geoana. Vom reveni cu informatii, mai ales despre cum s-a votat in Salaj, in editia de maine.

Prezenta la vot a salajenilor

Peste 200.000 de salajeni cu drept de vot au fost asteptati ieri la urne pentru a alege presedintele Romaniei si pentru a raspunde cu Da sau Nu la referendumul convocat de presedintele in exercitiu privitor la parlamentul unicameral si la reducerea numarului de parlamentari. Pana la ora 13, prezenta la vot a salajenilor a fost relativ scazuta: 18,74 la suta la alegerea presedintelui (15,13 la suta in mediul urban si 21,51 la suta in mediul rural) si 17,25 la suta la referendum (13,43 la suta in mediul urban, 20,17 la suta in cel rural). Interesant, insa, numarul mare de alegatori care s-au prezentat la sectiile speciale din judet, pana la ora mentionata: 1.631 la alegerea presedintelui si 1.511 la referendum. La ora 16, prezenta la vot pentru alegerea presedintelui in judet ne situa pe locul 26 pe tara: 35,45 la suta (urban 28,61 la suta, rural 40,69 la suta), in sectiile speciale votand 3.465 de alegatori (mai mult decat dublul numarului celor care au votat in aceste sectii pana la ora 13). La referendum, pana la ora 16, votasera 32,59 la suta dintre salajenii cu drept de vot, iar in sectiile speciale 3.242 de alegatori. Prezenta la vot la ora 19: 52,28 la suta (urban, 44,04 la suta, rural, 56,83 la suta), la sectiile speciale votand nu mai putin de 4.767 de alegatori! La referendum, tot la ora 19, s-au prezentat 46,94 la suta dintre salajenii cu drept de vot, in vreme ce la sectiile speciale votasera 4.438 de alegatori carora le-a placut foarte mult duminica judetul Salaj.

Incidente electorale la Simleu Silvaniei si la Marca

Vremea frumoasa de ieri, dar si miza deosebita a scrutinului, a scos votantii din judet la urne, mai mult ca la alte alegeri, precum cele europarlamentare sau chiar cele locale de anul trecut. La un raid prin judet, in mai toate sectiile de votare se statea la usa, la coada, pentru a putea intra la vot. Doar in sectiile speciale nu era inghesuiala, desi peste tot existau macar cateva zeci de persoane ce au votat si pe listele speciale, adica in alta localitate decat in cea de domiciliu. Exceptie de la regula unui proces electoral linistit au facut cazurile de la Simleu Silvaniei si Marca. In cazul orasului de la poalele Magurii, o femeie din localitate a fost surprinsa de unul dintre membrii unei sectii de votare in timp ce incerca sa introduca in urna trei buletine stampilate pentru alegerea presedintelui.

Leave a Comment