Banii, pensiile si liberalii

Banii, pensiile si liberalii Unul dintre cele mai mediatizate subiecte abordate de mass media, saptamana trecuta, a fost, fara doar si poate, cel legat de noua Lege a pensiilor. In cursul zilei de vineri, purtatorul de cuvant al PNL Salaj, Dorel Oros, a abordat aceeasi tema, intenTia liberalului fiind cea de a deconspira sursele care vor permite majorarea pensiilor din sistemul public: Guvernul este gata sa aloce bani in plus pensionarilor, in condiTiile in care economia merge bine si continua sa creasca in ritm susTinut. Cresterea economica a dus si va duce, in continuare, la marirea salariilor, deci si a contribuTiilor pentru pensii. Prin cresterea economica, s-a marit – intr-un ritm accelerat – si numarul locurilor de munca, ceea ce inseamna tot o crestere importanta a fondurilor alocate pensiilor. Dorel Oros precizeaza ca, in ciuda campaniei duse de unii politicieni si, desigur, de unele partide, Guvernul nu va renunTa la aplicarea masurii de crestere a pensiilor. Cabinetul Tariceanu a decis majorarea pensiilor din sistemul public. In momentul de faTa, pensia medie este de 3,9 milioane de lei vechi. Majorarea pe care a decis-o premierul va duce pensia medie la 5,6 milioane de lei, ceea ce reprezinta, incepand cu 1 ianuarie 2008, o crestere cu 43 la suta a pensiei medii. Aceasta majorare se va face in doua trepte, si va fi cea mai importanta intervenTie de acest gen din ultimii ani, a precizat purtatorul de cuvant al PNL Salaj. Cu alte cuvinte, masura consta in majorarea pensiei medii, din anul 2008 faTa de 2007, cu circa 40 la suta. Aceasta va duce punctul de pensie de la aproximativ 31 la suta in anul 2007, la 37,5 la suta in 2008. Majorarea ulterioara, de la 37,5 la suta la 43 la suta, va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2009.

In alta ordine de idei, insa tot legat de pensii, Dorel Oros mai face cunoscut faptul ca, incepand cu 1 septembrie 2007, pensiile din agricultura vor fi majorate cu 50 de procente. Efortul bugetar, in acest sens, nu este unul foarte mare, stiindu-se ca pensiile din agricultura nu sunt foarte mari. Totusi, vorbim de o crestere importanta, care Tine cont de nivelul coborat al veniturilor celor din agricultura. Credem ca, in acest fel, raspundem, cel puTin parTial, asteptarilor milioanelor de pensionari, in special celor care au pensii mici si care isi vor vedea veniturile intregite intr-o maniera substanTiala. Trebuie sa va mai spun ca Ministerul FinanTelor va majora pensiile cu 40 la suta, prin legea bugetului asigurarilor sociale pe anul 2008, chiar daca presedintele Traian Basescu nu va promulga Legea pensiilor adoptata de catre Parlament, a adaugat purtatorul de cuvant al PNL Salaj.

Cat despre sursele de acoperire a sumelor necesare cresterii pensiilor, Dorel Oros a marturisit ca ele se regasesc in: cresterea economica – cresterea PIB-uluicu peste 10 la suta; dinamica salariala – cresterea mai mare a veniturilor decat cea a PIB-ului, fapt datorat si modificarii structurii PIB-ului, dar si existenTei unor numeroase venituri ale salariaTilor, altele decat salariile; cresterea numarului de salariaTi – pentru 2008, Guvernul estimeaza o crestere a numarului salariaTilor cu cel puTin 2 la suta; alte surse suplimentare, care decurg din anumite masuri legislative. Una peste alta, in finalul conferinTei de presa, reprezentantul liberalilor salajeni a Tinut sa linisteasca opinia publica, precizand ca sursele de acoperire a sumelor necesare cresterii pensiilor nu se vor regasi intr-o supraimpozitare a muncii.

Leave a Comment