Deputatii nu vor mai dispune de peste 8.000 de lei, lunar, pentru cazarea in capitala la hotel. Conducerea Camerei a decis miercuri reducerea cu 50 la suta a cheltuielilor privind cazarea. In aceste conditii, un deputat va mai avea la dispozitie doar 4.000 de lei lunar pentru acoperirea acestor nevoi. Reducerea cu 50 la suta a cheltuielilor cu cazarea la hot a deputatilor se adauga astfel la reducerea cu 25 la suta a indemnizatiilor deputatilor si la reducerea cu 40 la suta a cheltuielilor legate de functionarea intregii Camere.
Potrivit secretariatului Camerei, in prezent, 171 de deputati sunt cazati la hotel, la un tarif maxim de 8.000 lei pe luna, ei fiind principalii vizati de reducerea lunara de 4.000 de lei dictata de Biroul Permanent al acestui for legislativ. Masura va intra in vigoare dupa ce se va analiza din punct de vedere juridic cum se poate aplica in mod concret. De asemenea, actualele contracte de cazare aflate in derulare vor fi renegociate pentru a se incerca incadrarea cazarii la hotel in baremul maxim de 4.000 de lei, stabilit astazi in sedinta Biroului Permanent.
In ceea ce ii priveste pe deputatii care au ales sa locuiasca cu chirie si care primesc pentru aceasta 70 la suta din tariful pentru cazarea la hotel, acestia nu vor fi afectati de reducere atata timp se incadreaza in suma de 4.000 de lei.
Potrivit actualului regulament al Camerei, cazarea zilnica a unui deputat la un hotel bucurestean ajunge la 268 de lei, in timp ce colegii care opteaza pentru statul cu chirie primesc 70 la suta din tariful minim perceput de unitatile hoteliere. Acelasi regim era valabil si pentru deputatii care se deplaseaza in teritoriu in circumscriptiile electorale de care apartin si care au nevoie de cazare.
In prezent, deputatii sunt cazati la patru hoteluri bucurestene: Radisson (fost Bucuresti), Centre Ville, Monte Nelly si Marriott.
Seres Denes, deputat UDMR Salaj: Ca membru in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, am fost de acord cu aceasta solutie. Pentru a se pune in practica aceasta decizie, este nevoie si de acceptul hotelurilor cu privire la sumele oferite de Camera pentru cazarea deputatilor. In ceea ce priveste cuantumul sumelor platite, pana in prezent, de Camera Deputatilor pentru cazarea parlamentarilor, cred ca sumele sunt destul de mari, insa contractele cu hotelurile au fost mostenite….
Lucian Bode, deputat PDL Salaj: Reducerea cheltuielilor parlamentarilor este absolut necesara in actuala situatie economica. In aceasta perioada extrem de dificila din punct de vedere economic, notiunea de solidaritate trebuie sa fie transpusa din vorbe in fapte concrete. Primii care trebuie sa de-a dovada de solidaritate sunt reprezentantii clasei politice. De prea mult timp avem parte doar de declaratii populiste, faptele lipsind cu desavarsire. Ultimele decizii ale Biroului Permanent al Camerei Deputatilor le cataloghez a face parte din categoria faptelor pe care romanii le asteapta de la clasa politica, in general, si de la parlamentari, in particular.
Astfel, reducerea cu 40 la suta a cheltuielilor cu masini, echipamente, birotica, respectiv reducerea cu 20 la suta a cheltuielilor cu bunuri si servicii, precum si reducerea idemnizatiei parlamentarilor cu 25 la suta, reprezinta o dovada de solidaritate. Salut, totodata, decizia Biroului Permanent de plafonare a cheltuielilor cu cazarea unui parlamentar la 4.000 de lei pe luna. Sunt convins ca, printr-o negociere transparenta, conducerea Camerei Deputatilor va reusi in limita acestei sume sa asigure locuri de cazare in conditii decente pentru parlamentari. Prin negociere transparenta eu inteleg obligarea hotelierilor de a-si diminua profiturile si eliminarea comisioanelor, principalele elemente care au stat la baza mentinerii acestei situatii indiferent de cine s-a aflat la conducerea Camerei Deputatilor.
Cred de asemenea ca si cheltuielile cu transportul pot fi mult diminuate prin limitarea la maximum patru calatorii decontate in fiecare luna. Sigur, cine doreste, poate sa se cazeze cu 10.000 de lei pe luna si poate calatori zilnic cu avionul, atat timp cat suporta aceste cheltuieli din propriul buzunar.
Mirel Talos, deputat PNL Salaj: Este o masura absolut benefica. Cred, totusi, ca diferenta dintre sumele cheltuite cu cazarea deputatilor la hotel si cu cei care aleg sa stea in chirie sa se echilibreze.
Iuliu Nosa, deputat PSD Salaj: Decizia cu privire la cazarea noastra nu ne apartine. Insa, ca parlamentar, poti opta intre a te caza la hotel sau a sta in chirie. Daca suma pentru cazarea deputatilor va fi redusa, este perfect in regula. Ma intreb, insa, de ce nu s-a luat o astfel de decizie pana acum?.