Bani pentru scoli, dupa culori politice

Bani pentru scoli, dupa culori politiceAproximativ 65 de unitati de invatamant salajene au primit, saptamana trecuta, printr-o Hotarare de Guvern, peste 2,6 milioane de lei pentru plata datoriilor, respectiv pentru lucrarile de investitii realizate in cursul acestui an. Pura coincidenta ori dupa anumite criterii, majoritatea scolilor finantate apartin primariilor conduse de edili membri UDMR si PD-L.

Peste 2,6 milioane de lei au fost alocati prin Hotararea de Guvern nr. 1270 din data de 13 decembrie 2010 pentru aproximativ 65 de unitati scolare din judetul Salaj. La prima vedere, cele mai mari fonduri per unitate au fost alocate primariilor UDMR, in timp ce numarul cel mai mare de scoli sunt cele apartinatoare comunelor conduse de primarii partidului aflat la putere.

Inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, a declarat ca repartizarea acestor fonduri nu s-a facut dupa criterii politice, ci dupa nevoile fiecarei unitati in parte. Nu am facut o analiza in ceea ce priveste repartizarea banilor.

Aceste sume au fost alocate pentru plata unor investitii realizate anul acesta in scoli, respectiv de reabilitare, pentru reparatii capitale ori alte investitii ce se pot efectua pana la finele acestui an. Prin urmare, unitatile de invatamant care primesc aceste sume au fost selectate in functie de aceste lucrari realizate anul in curs, a declarat Abrudan.

Astfel, aproape jumatate dintre scolile care sunt nominalizate in Hotararea de Guvern provin din comune conduse de primari PD-L, in timp ce 18 unitati scolare sunt din comune UDMR. De altfel, cele mai mari sume au fost alocate Scolii gimnaziale Ady Endre Lompirt, din comuna Sarmasag, si Grupului scolar Cserey-Goga, din comuna Crasna, ambele conduse de primari UDMR. Fiecare a primit cate 230.000 de lei pentru rebilitare. De asemenea, Scoala generala cu clasele I-IV Cristur, comuna Criseni, condusa tot edil din partea UDMR, a primit 160.000 de lei pentru un obiectiv de investitii. De altfel, si cea mai mica suma revine Scolii cu clasele I-IV din satul Brebi, comuna Creaca, condusa de primar PD-L, care a primit doar 6.000 de lei pentru reabilitarea cladirii.

La polul opus se afla scolile aflate in comunele cu primari PSD-isti si PNL-isti, carora le-au fost alocate si cele mai mici sume, majoritatea primind cate 10.000 de lei.

Pentru scolile din orasele salajene, exceptand Jiboul, au fost alocati pentru investitii 720.000 de lei. Potrivit inspectorului general scolar Ioan Abrudan, banii trebuie investiti pana la sfarsitul acestui an pentru a nu se pierde finantarea.

Leave a Comment