Avem vot uninominal

Avem vot uninominalLegea votului uninominal a trecut, marti, de Parlament. Camera Deputatilor a adoptat Proiectul de Lege cu 231 de voturi pentru, 11 impotriva si 16 abtineri. Urmatorul pas este ca Proiectul de Lege sa ajunga pe masa sefului statului, care are la dispozitie 30 de zile pentru a promulga legea sau pentru a o trimite la reexaminat. Totusi, Traian Basescu a anuntat deja ca nu va ataca la Curtea Constitutionala articolul privind alegerea uninominala a presedintilor de Consilii Judetene. Asadar, daca si acest pas este trecut fara probleme, putem spune ca avem vot uninominal, care ar putea fi aplicat chiar la alegerile locale.

Castigatorul ia totul

Este vorba despre un tip de scrutin in care candidatii sunt alesi individual, si nu pe niste liste intocmite de partidele din care fac parte. El este practicat in prezent in SUA si in Marea Britanie. Votul uninominal este intalnit si sub formula Castigatorul ia totul.

Avantajul acestui tip de vot este ca permite aparitia unor guverne stabile, ca urmare a majoritatii castigate prin vot. Dezavantajul vine din faptul ca electoratul care a votat pentru un candidat invins in alegeri nu va fi reprezentat.

Noutati pe marginea uninominalului

Viitoarele alegeri legislative ar putea sa de desfasoare dupa sistemul de vot uninominal adoptat in Camera Deputatilor. Legea a fost adoptata la mai bine de un an de la momentul in care presedintele Traian Basescu anunta ca va declansa un referendum pe aceasta tema.

O noutate a proiectului adoptat marti este aceea ca presedintii consiliilor judetene vor fi alesi prin vot uninominal, la fel ca si parlamentarii. Propunerea a apartinut parlamentarilor PSD, iar amendamentul fusese initial respins de catre Comisia de cod electoral. Pentru partide, pragul electoral este de 5 la suta, iar pentru aliantele politice variaza intre 8 si 10 procente, in functie de numarul formatiunilor componente ale aliantelor. De asemenea, deputatii au mentinut pragul electoral de 10 la suta pentru minoritatile nationale. Acestea cerusera injumatatirea respectivului prag, pe motiv ca cele 10 procente le-ar fi aproape imposibil de atins.

In cazul partidelor care obtin la alegeri sub 5 procente, respectivele formatiuni vor putea intra, totusi, in Parlament prin redistribuire.

Legea stabileste si modalitati de repartizare a mandatelor care nu au fost ocupate. Candidatii vor fi alesi in asa-zisele colegii uninominale. Drept urmare, un deputat va reprezenta 70.000 de locuitori, iar un senator, 160.000. Partidele sau aliantele vor putea inscrie un singur candidat intr-un colegiu uninominal.

O alta noutate este aceea ca toti candidatii trebuie sa depuna inainte de alegeri o garantie, echivalenta cu cinci salarii minime brute pe economie. Banii ii vor putea primi inapoi, daca trec de pragul de 2 la suta.

Textul legii nu face referiri la listele electorale suplimentare, alegerea senatorilor si deputatilor facandu-se prin vot uninominal, intr-un singur tur de scrutin, varianta contrara celei sustinute de Traian Basescu. Seful statului ar fi dorit sistemul votului uninominal majoritar in doua tururi.

Uninominalul a incins spiritele

Sedinta Camerei Deputatilor consacrata introducerii votului uninominal a inceput cu zece minute intarziere, dar s-a prelungit cu cinci ore fata de ceea ce s-a stabilit pentru votul final. Intre dispute tehnice pe amendamentele legii si acuze reciproce asupra intereselor pe care le-ar avea partidele pentru votul uninominal, deputatii s-au contrazis pana la votul final. Discutiile cele mai aprinse au fost provocate de amendamentele pe care deputatii au dorit sa le modifice. Singurul partid care nu a sustinut adoptarea legii uninominalului a fost PRM.

Presedintii de consilii judetene vor fi alesi prin vot uninominal

Camera Deputatilor a adoptat cu larga majoritate amendamentul PSD depus la Proiectul de Lege privind votul uninominal prin care si presedintii de consilii judetene vor fi alesi prin acest tip de scrutin.

Amendamentul pesedist respins in comisie a fost acceptat de plenul Camerei cu 132 de voturi pentru, 42 impotriva si 62 de abtineri.

PNL, UDMR, PC si PRM anuntasera ca se opun acestui amendament, invocand eventualitatea atacului la Curtea Constitutionala a Romaniei. PRM a anuntat, in plus, ca deja a inceput sa stranga semnaturi pentru a ataca proiectul la Curte.

Un alt amendament PSD, acceptat cu 140 de voturi, 34 impotriva si 60 de abtineri prevede ca sefii consiliilor judetene prezideaza sedintele acestui for si au drept de vot.

Pro si contra

Presedintele PDL Salaj, Viorel Stanca: Votul uninominal este un lucru foarte bun pentru politica romaneasca. In sfarsit, oamenii ii vor putea alege pe alesii pe care si-i doresc. Astfel, putem spune ca povestea listelor de partid nu mai exista. Cu toate acestea, partidele vor avea un cuvant greu de spus, in conditiile in care va avea loc un singur tur de scrutin. Oricum, putem spune ca s-a facut un prim pas spre democratizarea reala a politicii romanesti.

Presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes: Din punctul nostru de vedere, varianta votului uninominal, votata marti in Camera Deputatilor, nu va putea rezolva problema pentru care un parlamentar va fi ales. Eu cred ca votul va fi unul subiectiv, astfel incat s-ar putea ca un candidat clasat pe locul trei sau patru, intr-un oarecare colegiu uninominal, sa devina parlamentar, in timp ce un candidat clasat pe primul loc, sa ramana acasa. Apoi, nu vad ca un parlamentar ales intr-un anumit colegiu uninominal sa poata reprezenta un intreg judet.

Sincer, in aceasta formula, legea votului uninominal nu are nici un rost, tocmai de aceea ne-am abtinut de la vot.

Presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc: Noi, ca si partid, ne-am propus oricum sa avem rezultate foarte bune la alegeri. Votul uninominal nu este o formula care sa ne aduca avantaje, dar vom sti sa ne mobilizam pentru a castiga electoratul.

Am fost intotdeauna de acord ca scrutinul uninominal la alegerea presedintilor de consilii judetene este o varianta de responsabilizare a acestora. De asemenea, exista o modificare a Legii 215, care dadea posibilitatea consilierilor, daca decizia era a majoritatii, sa schimbe presedintii. Asadar, pana acum exista oricand riscul sa se creeze o majoritate care sa vrea sa schimbe presedintele, varianta care nu mi s-a parut buna.

Presedintele PRM Salaj, senatorul Petru Stan: Parlamentarii partidului nostru au votat impotriva acestei legi. Am facut acest lucru pentru ca avem convingerea ca legea are multe lacune si, mai mult de atat, este anticonstitutionala. Cu atat mai mult, trebuie sa luam in calcul si faptul ca acest proiect de lege nu a fost votat de populatie la referendum.

Presedintele PNL Salaj, deputatul Catalin Micula: In sfarsit, am reusit sa ne promovam propriul proiect de lege! Spun acest lucru, deoarece proiectul de lege votat marti a fost initiat de PNL, alaturi de Pro Democratia.

De acum inainte, vor fi alese persoane, si nu liste. Asta inseamna ca oamenii vor vota persoanele pe care le doresc sa-i reprezinte. Mai mult de atat, viitorii parlamentari vor scapa de presiunea la care au fost supusi pana acum de catre partidele din care fac parte, astfel incat vor fi mult mai atenti la doleantele celor care i-au ales.

Leave a Comment