Andrei Barbu Todea si Cristian Claudiu Birsan la „Rotisorul politic”

Noi clienti la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau: secretarul de stat la Secretariatul General al Guvernului, Andrei Barbu Todea si presedintele PD-L Zalau, Cristian Claudiu Birsan. In aceasta pagina va ofer cateva fragmente din dialogul purtat cu cei doi membri ai PD-L mentionati. Emisiunea „Rotisorul politic” a intrat in vacanta pana in a doua saptamana din luna septembrie a.c.

„Asta nu inseamna nici intr-un fel rotatia cadrelor”

(…) Rep.: D-le Todea, deja au fost acuze, cum ca nu e vorba de reduceri ale numarului de secretari de stat, ci de un soi de rotire a cadrelor, pentru ca cei care au fost eliberati din functiile de secretar de stat se vor regasi in alte functii publice…

Andrei Barbu Todea: Nimic mai fals. Chiar auzeam aseara pe un post de televiziune, in care se spunea ca dl. Catalin Baba, care a fost demis din functia de secretar de stat prin disparitia postului de secretar de stat de la Ministerul Educatiei, a primit, i s-a creat un post la aparatul de lucru al primului ministru, ca si consilier de stat, cu rang de secretar de stat la Cancelaria primului ministru. Nimic mai fals. Practic, dl. Catalin Baba, care este un om de valoare si pe care cred ca il cunoastem cu totii, profesor universitar clujean si fost decan la Facultatii de Stiinte Politice, este un om de calitate si cu o inalta tinuta profesionala.

Practic, i s-a desfiintat postul de secretar de stat de la Ministerul Educatiei. Postul acela a disparut. Nu mai exista cu tot cabinetul lui si dansul a fost pus pe un post care ramasese vacant prin demisia d-lui Hintea, care era consilier de stat, seful cancelariei primului ministru. Practic, pentru dl. Catalin Baba nu s-a creat un alt post, ci postul respectiv ramasese vacant, prin demisia, din motive personale, a d-lui Hintea. (…) Aici nu e vorba de persoane, acest lucru trebuie inteles. Ca noi de fapt nu reducem cheltuielile reducand neaparat o persoana. (…) Daca este un om, care, din punct de vedere profesional, este competent, trebuie sa-i gasim o pozitie, neafectand reducerea cheltuielilor bugetare. Asta nu inseamna nici intr-un fel rotatia cadrelor, cum se vehicula tot in presa ieri. Sau nici intr-un caz nu inseamna ca, de fapt, acea reducere de post nu a existat sau s-a creat un post pentru dansul. Si nu mai exista alte situatii de acest gen. Eu va pot da exemplu la o serie de secretari de stat, dintre cei 17 la care le-a disparut postul, si care se intorc la serviciile lor de dinainte. Nici unul dintre noi, nici eu, nu venim din aer… (…)

Cristian Claudiu Birsan: Acelasi lucru pot sa il afirm despre functiile de subprefect. Ieri am luat legatura cu mai multi dintre fostii mei colegi de la Institutul National de Administratie, colegi care au fost subprefecti si au fost eliberati din functie, au inteles aceste masuri dar nici unul nu avea asigurata o alta alternativa, ca sa putem spune ca s-a asigurat o alternativa sau ca a avut loc o rotatie a cadrelor. Toti erau in situatia de a-si cauta viitorul loc de munca, de a-si recapata profesia…

Andrei Barbu Todea: Pe de alta parte, vreau sa mai fac o precizare. Urmatoarea etapa se va referi si la categoria inspectorilor guvernamentali. S-au dat destule semnale in presa, cum ca inspectorii guvernamentali iau un salar fara sa faca nimic. Tocmai ieri primul ministru a facut si o declaratie publica in acest sens, ca urmatoarea etapa va privi si activitatea inspectorilor guvernamentali, care vor trebui sa arate ca, intr-adevar, ceea ce fac este util pentru Guvernul Romaniei si ca isi justifica activitatea pentru care sunt remunerati.

Pentru ca nu putem sa platim un corp de rezerva, cum a fost gandit acest corp al inspectorilor guvernamentali, in care noi sa remuneram practic faptul ca dansii au avut o functie de prefect sua subprefect in mandatele anterioare. Eventual ii putem pastra intr-un corp de rezerva, dar fara a fi remunerati si fara a-si pierde calitatea de inalt functionar public.

„30 la suta din Guvernul Romaniei a fost disponibilizat!”

Rep.: O alta acuza. Aceste reduceri de secretari de stat nu inseamna mai nimic fata de ceea ce se va intampla cu reducerile cu 25 la suta ale salariilor din sistemul bugetar.

Andrei Barbu Todea: Acuzele care se aduc, practic, ne dovedesc inca o data ca absolut orice fel de masura am lua, niciuna nu este buna. Daca nu s-ar fi redus cu 30 la suta (noi practic am redus aparatul central, al ministerelor, cu 30 la suta: asta trebuie retinut), pentru ca inca o data va spun, pe langa faptul ca se reduc aceste posturi de secretari de stat, care la nivel de functii de conducere reprezinta 30 la suta din Guvernul Romaniei. 30 la suta din Guvernul Romaniei a fost disponibilizat! Le-a disparut postul. La 30 la suta!

Cristian Claudiu Birsan: Acelasi procent, la un calcul simplu, numarand prefectii si subprefectii, 120, s-au disponibilizat 40 de subprefecti…

Andrei Barbu Todea: 30 la suta din functiile de conducere de la nivelul prefecturilor au disparut. 30 la suta din pozitiile de demnitari de la nivelul Guvernului au disparut. Nu mai exista! Aceste reduceri sunt foarte clare. Sigur ca si cuantum, aceste pozitii sunt putine, dar este acelasi procent care se face in institutiile publice. (…) Cum v-am spus inainte, fiecare post de demnitar este purtator de mai multi angajati, care erau in jurul demnitarului. Este vorba de cel putin sase persoane. Pe langa cei 17 am mai disponibilizat 6 x 17, care inseamna aproape 100 de oameni. In plus fata de aceasta, deja avem patru ministere pentru care s-au aprobat deja hotararile de Guvern de restructurare la nivelul organigramei ministerelor.

Si prin aceasta restructurare, va dau ca exemplu ce s-a discutat in sedinta de Guvern de miercuri despre restructurarea Ministerului Economiei. Din acest minister vor pleca 32 la suta din persoanele angajate. (…)

„In judetul Salaj am avut o conducere a administratiei locale responsabila, care nu a angajat peste masura”

Rep.: Bun, s-au facut aceste reduceri, restructurari, spuneti-le cum vreti, la ministere, la Guvern, dar in Salaj, de pilda in administratia publica locala, nu va pleca mai nimeni. Ei s-au socotit si au spus ca, in general, sunt conform normativului…

Andrei Barbu Todea: Acest lucru, daca vreti sa spun acest lucru, ca suntem la „Rotisorul politic”, arata ca am avut o conducere a administratiei publice locale responsabila, care nu a angajat peste normativ. Dar eu vreau sa va dau un alt exemplu. La Teleorman, de pilda, trebuie sa plece o mie si ceva de persoane din administratia publica. Cum va explicati, pe acelasi normativ? Inseamna ca in judetul Salaj am avut o conducere a administratiei locale responsabila, care nu a angajat peste masura si poate ca aceasta responsabilitate a fost indusa si de o saracie a fondurilor gestionate de catre Consiliul Judetean, recte de catre Primaria municipiului Zalau, care sunt cele mai mari unitati ale administratiei publice locale din judet, si care nu au angajat peste masura. Normativele se refera la toata tara. Daca in judetul Salaj nu vor pleca, eu ma bucur foarte mult. Am inteles totusi ca la nivelul Politiei Comunitare sunt niste probleme. Vreau sa va dau si un alt exemplu. Numai la un sector al capitalei, de la Politia Comunitara pleaca cate 200 de oameni. La un sector. Inseamna ca acolo s-au facut angajari in plus.

Rep.: Fata de acest normativ. Atunci nu erau reguli…

Andrei Barbu Todea: Aceste reguli, un agent la 1.500 de persoane, erau puse ca si recomandare de la primul regulament de aplicare a legii politiei comunitare, cand s-a infiintat. Acest normativ era orientativ, dar nu era obligatoriu. Ei, prin aceasta ordonanta de urgenta, practic se vrea sa se ajunga la niste cheltuieli sustenabile. Nu putem sa sustinem, sa tinem mai multi angajati decat producem noi ca si tara.

„Se vor face restructurari!”

Rep.: Multi bugetari, nu numai din judetul Salaj, sunt extrem de preocupati in aceasta perioada, nu numai din cauza caldurilor, ci de ceea ce se va intampla cu ei. Ce le puteti spune concret? Am discutat despre administratia publica locala, unde se pare ca nu se va intampla mare lucru. Lumea va ramane, in mare, pe aceleasi posturi. Ce le puteti spune angajatilor din institutiile publice deconcentrate? Vor fi disponibilizari, nu vor fi?

Andrei Barbu Todea: Practic, functionarii din institutiile publice deconcentrate, din pacate trebuie sa o spun, au o perioada nu tocmai fasta, asa cum de altfel cu totii o simtim cei care lucram in administratia publica centrala sau locala. O data, toti suntem „beneficiarii” reducerii cu 25 la suta a salariilor. In plus, pentru a se ajunge la echilibru bugetar si pentru a putea ca de la sfarsitul anului sa revenim la aceasta scadere cu 25 la suta a salariilor, va trebui sa facem restructurari in sistem. Ce inseamna acest lucru? Ca noi, practic, trebuie sa compensam scaderea de salarii cu 25 la suta la fiecare cu o scadere a personalului proportional, undeva in jur de 25 la suta, ca sa putem de la sfarsitul anului, ca cei care vor ramane in sistem sa fie platiti cu salariile dinainte de aceasta reducere cu 25 la suta. In principiu, vestile pentru cei care lucreaza in institutiile publice deconcentrate…nu pot sa vin aici si sa spun ca nu stiu ce se va intampla. Nu pot sa am un discurs politic in acest sens. Trebuie sa o spun foarte clar: se vor face restructurari! (…)

Cristian Claudiu Birsan: Si in sistemul de sanatate se vor produce restructurari. Vreau sa va spun ca inclusiv la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj luna trecuta a venit organigrama vizata cu opt posturi mai putin decat erau. Sigur ca erau posturi vacante, au fost toate taiate. Am inteles ca si la spitale s-a facut un nou normativ de personal, urmand a fi disponibilizat din personalul TESA si din personalul auxiliar, si nu din cadrele medicale sau asistentii. Acum suntem in situatia de a ne intreba ce facem cu acesti oameni, insa suntem singura tara din UE in care din 2007 pana acum procentul persoanelor angajate a crescut cu 25 la suta. Au fost angajati cu 25 la suta mai multi bugetari decat erau inainte. Puteam sa ne intrebam si in toti acesti ani, oare am simtit in serviciile publice deconcentrate o calitate mai mare a acestor servicii, ca urmare a angajarilor din 2007, 2008 pana acum? Nu cred. (…)

Leave a Comment