Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in anul 2012 – acesta este ultimul subiect care incinge spiritele pe scena politicii romanesti. In timp ce democrat-liberalii vin cu argumente de ordin economic, opozitia pune totul pe seama disperarii de care este cuprins PDL vizavi de anul electoral care urmeaza.
Premierul Emil Boc a declarat, marti, ca, teoretic, este posibila comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in anul 2012, insa oportunitatea acesteia va fi analizata in coalitie, care va lua o decizie in acest sens. De asemenea, premierul a spus ca va exista o analiza a coalitiei si asupra posibilitatii eliminarii sistemului de compensare la votul uninominal pentru alegerile parlamentare din 2012. Coalitia va incepe de saptamana viitoare o analiza cu privire la sistemul electoral. Vom discuta si cu opozitia. Deocamdata nu avem o formula agreata la nivelul coalitiei pentru ca nu am inceput discutiile, a spus Emil Boc.
Varianta lui Bode
Subiectul comasarii celor doua scrutine este, insa, unul cat se poate de delicat, anuntul facut de premier tulburand apele in politica romaneasca. Fiecare ins o tine pe a lui si fiecare are propriile argumente pentru a-si sustine parerea.
Secretarul general pe regiunea Transilvania si presedintele PDL Salaj, deputatul Lucian Bode, a declarat, referitor la comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, ca poate fi luata in calcul o varianta de rezerva, care sa corespunda actualei legislatii si care sa prevada organizarea alegerilor parlamentare inainte de termen, cu aplicarea rezultatelor dupa expirarea mandatelor actuale. „Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare nu este un subiect nou, a mai fost discutat. Potrivit legislatiei in vigoare, alegerile parlamentare nu pot fi organizate inainte de expirarea actualelor mandate, iar alegerile locale nu pot fi amanate pana in toamna decat in situatii exceptionale. Totusi, poate fi luata in calcul urmatoarea varianta: sa organizam alegerile parlamentare inainte de termen, o data cu cele locale, iar noii alesi sa-si inceapa mandatele dupa expirarea mandatelor actuale. Aceasta varianta corespunde legislatiei in vigoare, a declarat Lucian Bode.
Potrivit sursei citate, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare ar avea beneficii economice si ar simplifica lucrurile pe partea de organizare. „Gandindu-ne la componenta economica, este limpede ca toate costurile cu organizarea s-ar reduce la jumatate, iar resursa umana se va organiza mult mai eficient. Ar fi mult mai simplu. Coalitia la guvernare va invita la discutii partidele din opozitie pe un palier mult mai larg privind modificarea legislatiei electorale. Sunt tot felul de modificari aduse legislatiei de parlamentari, dar care sunt blocate in diferite stadii. Trebuie sa discutam si sa ajungem la un consens in privinta lor”, a declarat Bode.
Aceleasi idei le impartaseste si primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, si el membru PDL. „Din punct de vedere legislativ, pentru aceasta comasare ar trebui facute cateva modificari, dar cred ca aceasta comasare ar fi cel mai inteligent pas care poate fi facut pentru anul 2012. Am avea <
Turcas a declarat ca daca alegerile ar fi comasate, si partidele s-ar mobiliza mai eficient. „In prezent, la alegerile locale se mobilizeaza primarii, la cele parlamentare – candidatii pentru Parlament. Nu simt ca exista o echipa care sa traga impreuna”, a spus Turcas.
Confuzie in mediul rural
Vicepresedintele Consiliului Judetean Salaj Tiberiu Csoka (UDMR), este de parere ca, din punct de vedere al costurilor, comasarea algerilor locale cu cele parlamentare ar fi avantajoasa, dar crede ca in mediul rural aceasta miscare ar putea crea confuzii in randul cetatenilor. „Comasarea ar fi avantajoasa din punct de vedere economic, pentru ca ar reduce costurile la jumatate. Totusi, in mediul rural ar avea de suferit, din cauza ca populatia ar avea sase liste de vot: pentru primar, pentru Consiliul Local, pentru Consiliul Judetean (CJ) si presedinte al CJ, pentru Senat si pentru Camera Deputatilor. Aceste sase liste ar putea complica lucrurile, ar putea crea confuzii in randul populatiei”, a declarat Tiberiu Csoka.
Vicepresedintele CJ Salaj a spus ca nu poate face precizari referitor la mandate, intrucat „exista prea multe necunoscute fata de anul viitor ca sa stim ce se va intampla cu mandatele”.
„Se vede disperarea PDL”
Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, care este si liderul PNL Salaj, ne-a declarat ca, prin comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, PDL incearca sa gaseasca o solutie salvatoare pentru democrat-liberali. „Se incearca gasirea unei solutii salvatoare pentru PDL. Se vede disperarea PDL fata de viitorul an electoral si de aceea vor sa comaseze alegerile locale cu cele parlamentare. Vor cu orice pret sa identifice o cale de a se salva, asta inseamna intreaga miscare”, a declarat Radu Capilnasiu.
Posibila doar cu modificarea Legii administratiei locale
Comasarea celor doua tururi de scrutin din 2012 a fost o tema abordata la inceputul lunii august si de presedintele Traian Basescu, care a declarat pentru un post de televiziune ca el poate lua in calcul cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare doar daca aceasta ipoteza vine din partea partidelor, precizand ca, tehnic, o astfel de masura este posibila doar prin modificarea Legii administratiei publice locale.