Alegeri (e)terne in Salaj

Alegerile locale s-au desfasurat ieri fara incidente majore in Salaj. Singurul incident, oficial, mai rasarit a fost disparitia unei stampile dintr-o sectie de votare din Zalau. Prezenta la vot, cel putin pana la ora 16, a fost destul de buna, astfel ca judetul nostru era in „topul” prezentei la urne. Cea mai importanta intrebare care ramane dupa aceste alegeri: de fapt, cati salajeni au avut drept de vot ieri? Si asta pentru ca nu s-au utilizat datele de la ultimul recensamant.

 

Dimineata, prezenta scazuta la urne, la Zalau

 

Zalauanii nu s-au inghesuit la urne la primele ore ale diminetii. Ca de obicei, cei mai multi alegatori au participat la procesul de vot inainte si dupa programul liturghiilor din lacasele bisericesti. „La Zalau, toate sectiile de votare au fost deschise, ieri, la ora 7. Sunt monitorizate 7 sectii din municipiu. Numarul total de alegatori din Zalau este de 58.139, la care se adauga 247 de cetateni straini, cetateni din tari membre ale Uniunii Europene”, a aratat Cristian Dobra, presedintele Biroului Electoral Municipal Zalau. In jurul orei 10, la Sectia de votare numarul 1 (de la Colegiul National „Silvania”) din Zalau s-au prezentat la urne, din cele aflate de la presedintele sectiei, Gabriela Turc, aproximativ 100 de persoane din cele 2.614 cu drept de vot. La Sectia de votare numarul 3 din Stadion au fost la vot pana la ora 8.15 peste 50 de zalauani (dintr-un total de 2.282 de cetateni cu drept de vor arondati sectiei). La Sectia de votare numarul 6 (de la DSP) pana la ora 8.30 au fost la urne aproximativ 50 de persoane din 2.393, iar la Sectia de votare numarul 7 (de la Casa de Cultura a Sindicatelor) s-au prezentat pana la ora 9.50, circa 100 de persoane din cele 2.296 cu drept de vot.

„Am votat pentru schimbare, cred ca va fi mai bine si cei care vor veni vor face ceva bun si pentru noi pensionarii si nu ne vor taia din pensii”, ne-a declarat o femeie din Zalau, la iesirea de la urne din Sectia de votare numarul 1.

„Am votat pentru binele orasului si al cetatenilor si pentru dezvoltarea judetului. Cred in binele copiilor si nepotilor, au fost multe promisiuni in aceasta campanie, pe care sper ca viitorii alesi le vor implini”, a spus un barbat de 52 de ani la Sectia de votare numarul 7.

 

Candidatii nu s-au dezmintit nici la urne

 

Candidatul PDL la presedintia Consiliului Judetean Salaj, Dinu Iancu Salajanu, a votat la ora 10 la Sectia numarul 1 dupa care ne-a declarat: „Am votat pentru un Salaj de care avem nevoie, pentru un loc in care sa ne simtim bine si noi si copiii nostri”. Candidatul PDL pentru functia de primar al municipiului, Ioan Abrudan, a spus ca a votat „pentru schimbare in viata Zalaului, pentru un viitor mai bun pentru noi si copiii nostri si pentru ca Zalaul sa fie un oras mai frumos, mai bine gospodarit, pentru un nou model de dezvoltare economica si urbana si pentru ca Zalaul si Salajul sa ofere o sansa tuturor celor care-l iubesc si care locuiesc aici”. Candidatul USL, primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, a apreciat la iesirea de la urne (de la Sectia de votare numarul 25 de la Liceul Pedagogic) : „Am fost la vot pentru ca este un drept castigat de romani. Dar consider ca este o obligatie de a-ti exprima optiunea. Am votat pentru sanatatea acestui judet si pentru continuarea proiectelor conform strategiilor de la nivel de municipiu si de judet”. Candidatul USL la presedintia Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a declarat, dupa ce a iesit de la urne: „Am votat pentru dezvoltare si pentru viitor. Eu cred ca votul din iunie 2012 este important pentru tot ceea ce se va intampla in judet pana in anul 2020. Dezvoltarea judetului in afara fondurilor europene poate fi greu de conceput. O comunitate care doreste sa se dezvolte din fonduri proprii nu poate face acest lucru fara a creste taxele si impozitele. Exista doua optiuni pentru dezvoltare, fie realizam proiecte din fonduri europene, fie majoram taxele si impozitele, ceea ce in opinia mea este cea mai mare greseala. De aceea am votat pentru dezvoltare din bani europeni”. Nu in cele din urma, candidatul UDMR la functia de presedinte al CJ Salaj, Csoka Tiberiu, a sustinut ca votul sau a fost pentru „Salaj si salajeni si pentru un viitor mai bun. Doresc ca locuitorii acestui judet si mai ales tinerii sa aiba aici, la ei acasa, un viitor”.

 

La prima numaratoare, 7,41 la suta salajeni la vot

 

Potrivit presedintelui Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean, judecatorul Claudia Tomsa, pana la ora 10, in Salaj au participat la vot 7,41 la suta din numarul total de cetateni cu drept de vot. „Prezenta la urne in mediul rural a fost de 8,22 la suta, iar a celei din mediul urban de 6,36 la suta. Nu au fost inregistrate incidente si nici contestatii. Sunt 48 de sectii de votare monitorizate”, a sustinut judecatorul Claudia Tomsa.

 

Peste 50 de carti de identitate pentru zalauani

 

Foarte multi zalauani au profitat de programul special din weekend al Serviciului de evidenta populatiei din cadrul Primariei Municipiului pentru a ridica sau depune acte in vederea eliberarii cartii de identitate necesare si la alegeri. Sambata, la Zalau s-au eliberat 56 de astfel de acte de identitate (din care 51 au fost carti de identitate, iar cinci aveau caracter provizoriu) si s-au preluat 11 cereri de eliberare a cartilor de identitate. Duminica, in ziua votului s-au eliberat (pana la ora 14), noua carti de identitate si un act de identitate cu caracteri provizoriu si s-au preluat patru cereri. Daca sambata, programul Serviciului de evidenta populatiei de la municipiu a fost in intervalul orar 8-14, ieri zalauanii au beneficiat de aceste servicii de la ora 8 la ora 21.

 

Alegatorii din mediul rural, mai constiinciosi

 

Cifrele care reflecta prezenta la vot in Salaj la ora 14 arata faptul ca cetatenii cu drept de vot din mediul rural au fost cu mult mai „harnici” decat cei de la oras, acestia devansandu-i cu 6,64 procente pe alegatorii din mediul urban. Potrivit datelor prezentate de judecatorul Claudia Tomsa, presedintele Biroului Electoral Judetean de Circumscriptie Salaj, ieri, pana la ora 14, au fost prezenti la urne 26,74 la suta dintre salajenii cu drept de vot, respectiv, 23 la suta au fost alegatori din mediul urban si 29,64 la suta din mediul rural. Presedintele Sectiei de votare nr. 25 din Zalau, Ioan Rus, a mentionat ca pana la ora 14 au votat aici 621 de cetateni cu drept de vot din 2.503 de alegatori arondati sectiei si pana la ora 20, doi membri ai comisiei de votare se vor deplasa la cei patru zalauani netransportabili care au solicitat urna mobila (fie la domiciliu, fie acasa).

 

Incursiune prin sectiile de votare, la ora 16

 

La Sectia de votare nr. 14 (de la Sala Sporturilor) din Zalau, potrivit presedintelui sectiei, Magdalena Ianchis, pana la ora 16 au votat 448 de persoane din 1.632 si nu au fost solicitari pentru urna mobila. La Sectia de votare numarul 3 (din Stadion), asa cum am aflat de la presedintele sectiei Leontin Pop, au votat pana la ora 16, 452 de zalauani, din 2.282 de persoane cu drept de vot arondate sectiei. Aici au fost solutionate trei cereri pentru deplasarea cu urna mobila (in doua cazuri la Spitalul Judetean Salaj si unul la locuinta unei persoane netransportabile). La Sectia de votare numarul 13 (Caminul de copii nr. 3), au votat, din cele aflate de la Natalia Magdas, presedintele sectiei, pana la ora 16, 628 de persoane dintr-un total de 2.348 de alegatori. Au fost sapte solicitari pentru deplasarea cu urna mobila (care au fost onorate la ora 19), in trei cazuri membrii comisiei deplasandu-se la spital, unul la o unitate spitaliceasca privata si alte trei cazuri la domiciliul cetatenilor. La Sectia de votare numarul 24 (de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”), potrivit lui Lucian Doham, presedintele sectiei, pana la ora 15.30 au votat 574 de zalauani, din 2.241. Aici, membrii comisiei au primit trei solicitari pentru deplasarea cu urna mobila (doua la spital si una acasa).

La Sectia de votare nr. 26 (de la Compania de Apa Somes) din Zalau, pana la ora 17, au votat asa cum a precizat Viorica Ghila, 692 de cetateni din 2.062 cu drept de vot. Membrii comisiei s-au deplasat la patru cetateni care au solicitat urna mobila (un caz la spital, unul la o unitate medicala privata si doua la domiciliul alegatorilor). Presedintele sectiei de votare, Viorica Ghila, a precizat ca „micile incidente avute in dimineata zilei de vot, referitoare la bannerele de pe cladire care trebuiau date jos, au fost solutionate amiabil”.

 

Incidente, „normal”, la Simleu Silvaniei

 

Salajenii nu s-au inghesuit la vot in comuna Virsolt, unde la sectia din centrul de comuna isi exprimasera optiunea electorala, pana la ora 14, doar circa 450 de persoane din cele peste 1.400 inscrise pe liste. Totusi, potrivit presedintelui sectiei de votare, Denes Irma, numarul celor care au votat pana la ora respectiva a fost mai mare decat cel inregistrat in urma cu 4 ani, la precedentele alegeri locale.

In comuna Pericei, situatia inregistrata la circumscriptia electorala comunala arata ca, in jurul orei 14, votasera 723 de persoane, din toate satele apartinatoare. Oamenii isi asteptau randul la urne in zapuseala dupa-amiezii, incolonati in incaperile si pe treptele administratiei locale. Potrivit presedintelui de sectie Josza Erika, flux mare de votanti a fost inregistrat continuu, fiind vorba atat de tineri, cat si de populatie adulta.

La Grupul Scolar „Ioan Ossian” din Simleu Silvaniei cei care au fost mai responsabili si s-au prezentat pentru a-si exprima optiunea la vot au fost in general adulti, abia 10 la suta din votanti fiind tineri, ne-a declarat presedintele sectiei, Lucia Nicorici. Potrivit acesteia, spre ora 15, votasera 483 de persoane din totalul de 1.546 inscrise pe liste. De altfel, la aceasta sectie au votat inca de dimineata si primarul Septimiu Turcas, care a candidat pentru un nou mandat, precum si contracandidatii sai, Dumitru Ignat – PP-DD si Gabor Fodor – PCM.

Lume multa la sectia de votare din Pusta Vale, organizata in cladirea scolii din localitate. Cu mic, cu mare, cu catel si purcel, comunitatea de etnie roma a trait ziua alegerilor locale din plin, desi abia 300 de oameni votasera pana la ora 15, din totalul de 1.207 inscrisi pe liste. Chiar si asa, cladirea scolii a fost loc de pelerinaj pentru cei care, desi nu au stampilat buletine de vot, au vrut sa schimbe cateva vorbe (electorale sau nu) cu restul satului. Ca urmare, ascunzandu-se de caldura verii in umbra zidurilor ori prin holuri, romii au dezbatut indelung lista de candidati si sansele acestora de a deveni primar. Voturile s-au dat dupa cum a crezut fiecare. Spre exemplu, pensionarul Ioan Mocan, tizul unui alt Mocan care a candidat pentru fotoliul de primar sub Magura, a votat dupa formula: „Ce e mai aproape? Maieul sau camasa?”.

Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj a demarat cercetari la Sectia de votare 1, de la Scoala Gimnaziala „Horea” din Simleu Silvaniei, dupa ce a fost sesizat ca au disparut trei buletine de vot pentru alegerea primarului. „IPJ Salaj a fost sesizat cu privire la faptul ca de la Sectia de votare 1, din incinta Scolii Gimnaziale «Horea» din Simleu Silvaniei, au disparut trei buletine de vot pentru alegerea primarului. Politistii au demarat cercetarile pentru clarificarea situatiei sesizate”, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Tincuta Dumuta. Presedintele Sectiei de votare nr. 1 din Simleu Silvaniei, Aurel Corciu, a declarat, duminica, ca „incidentul este cauzat doar de neatentie” si ca „buletinele de vot vor fi regasite in ura, diseara, la numaratoarea voturilor”. Potrivit lui Aurel Corciu, din cauza acestui incident, procesul de votare a fost intrerupt 10 minute, cand reprezentantii IPJ Salaj au inventariat stocul de buletine al fiecarui membru din comisie, iar membrul care avut lipsa trei buletine de vot a dat o declaratie, el nefiiind, in final, inlocuit in comisia de vot. La Sectia de votare nr. 1 sunt arondati 1.365 de alegatori, iar pana la ora 10 au votat 129 de persoane.

Acesta nu a fost singurul incident electoral inregistrat sub Magura. Astfel, IPJ Salaj a fost sesizat si despre faptul ca la Sectia de votare nr. 4, din incinta Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu”, procesul de votare a fost suspendat, timp de 5 minute, din cauza ca membrii comisiei au distribuit din eroare, la doua persoane, cate cinci buletine de vot, in loc de patru. In urma verificarilor, s-a stabilit ca cele doua buletine de vot, distribuite in plus, erau pentru alegerea presedintelui consiliului judetean si au fost anulate.

 

Veteran de razboi, la 94 de ani, prezent la vot

 

Unul dintre cei mai varstnici alegatori este veteranul de razboi Kiss Zoltán, de 94 de ani, din Zalau. Inca de la primele ore ale diminetii, Kiss Zoltán s-a prezentat la Sectia de votare nr. 2 de la CNS pentru a vota pentru noua conducere a municipiului si judetului. „Am fost sa votez, dar cred ca este ultima data. Am 94 de ani”, a inceput Kiss Zoltán. „Sunt veteran de razboi si sunt disciplinat. Am fost la toate alegerile, absolut. Sper sa fie cu folos pentru voi, tinerii, noi nu mai avem nicio speranta”, ne-a spus barbatul de 94 de ani, venit singur la vot, dupa care si-a continuat drumul sprijinit intr-o carja de lemn.

La Sanmihaiu Almasului oamenii nu s-au prea inghesuit la votare. Doar cativa sateni s-au prezentat, dis-de-dimineata, la usa sectiilor de votare, dupa care s-au indreptat spre lacasurile bisericesti. „Asteptam, insa, ca oamenii sa vina mai dupa-amiaza, asa se intampla de fiecare data la alegeri”, ne-a explicat un membru in comisia de la Sectia de votare din Sanmihaiu Almasului. Pe scarile din fata primariei locale, doi sateni cu acelasi nume de Santmarean, Nicodin in varsta de 73 de ani si Dumitru de 72 de ani, asteapta mai mult de la cei care i-au ales. „Am votat pentru mai bine, pentru ridicarea nivelului comunei. Vrem sa votam bine, dar ne temem ca o sa iasa prost. Am vrea sa ni se aprobe proiectele, sa primim fonduri de la guvern, sa facem ceva pentru oameni, ca fara bani nu se poate”, au fost de aceeasi parere cei doi barbati.

La sectia de votare din Romanasi, Ghina Opre, aflata la varsta de 82 de ani, a avut nevoie de ajutor pentru a putea vota. A venit singura de la biserica si a cerut sa fie lasata sa voteze. A primit imediat buletinele de vot si stampila. S-a impotmolit insa pe cand sa intre in cabina de vot: Nu vad. Am nevoie de ajutor pentru a putea pune stampila”, s-a plans femeia. A fost salvata de un vecin care, primind acordul presedintelui de sectie, a intrat cu batrana in cabina si a ajutat-o sa voteze. „Am votat pentru ca imi doresc sa imi fie bine, sa mi se dea pensia mai departe, sa nu mi-o ia. Am fost totdeauna la alegeri”, a afirmat Ghina Opre. La aceeasi sectie, Octavian Moroti, tinand mandru in maini buletinele sale si ale sotiei, ca un cetatean responsabil, ne-a spus imediat ce a iesit de la vot ca isi doreste o tara mai buna. „Am votat pentru o tara mai linistita, sa facem ceva pentru noi. Ar fi bine sa-i schimbe pe cei batrani, sa mearga acasa, sa vina tinerii sa puna tara la punct. Vrem o noua generatie care sa ne conduca”, a precizat barbatul. Intre timp, in aceeasi sectie de votare s-a prezentat si un barbat de etnie roma desi nu avea drept de vot. Presedintele comisiei a decis scoaterea acestuia din sala de votare.

Andrei Ovidiu, de 52 de ani, din comuna Zimbor, a spus ca voteaza sa ne fie tuturor mai bine. „Am votat pentru ca noua conducere sa ne faca apa potabila, sa repare drumurile. Am votat pentru schimbare”, a spus Andrei Ovidiu. Spre ghinionul lui, barbatul s-a prezentat la votare cu cartea de alegator, fiind nevoit sa se deplaseze la domiciliu pentru a-si lua cartea de identitate.

La sectia de votare din localitatea Poarta Salajului, Olga Rus, in varsta de 75 de ani, a precizat ca a votat pentru tara. „Am votat pentru tara noastra. Vom vedea cand om pune pe hartie pe noul primar. Ala care a fost, nu a fost bine”, a afirmat Olga Rus.

 

Declaratii. Bode, Birsan, Talos…

 

Lucian Bode s-a prezentat la Sectia de Votare Nr. 7, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau: „Am votat cu gandul ca Zalaul poate arata in urmatorii ani altfel decat a aratat in ultimii ani. Am votat pentru schimbarea in bine a orasului Zalau, a orasului meu, am votat pentru a le da o sansa celor care locuiesc in acest oras, celor care doresc sa locuiasca in acest oras, in special tinerilor pentru a le da o sansa sa se intoarca aici, sa locuiasca aici, sa-si gaseasca un loc de munca in municipiul Zalau. Totodata am votat pentru ca judetul nostru sa nu mai fie un judet fara sanse in Regiunea de Nord-Vest, am votat pentru ca judetul sa fie reprezentat cum se cuvine la nivel national. Sper din tot sufletul, la finalul procesului electoral de astazi, ca aceia care vor castiga sa fie salajenii si zalauanii. Sunt alaturi de colegii mei, oameni cu expertiza, tineri, dornici sa-si puna toata priceperea in slujba cetatenilor”.

Claudiu Birsan, la aceeasi sectie de votare: „Astazi am votat in numele unei echipe despre care spun ca este cea mai buna. Este o echipa care isi poate indeplini toate obiectivele de a schimba fata municipiului si a judetului, o echipa ai carei exponenti sunt Ioan Abrudan si Dinu Iancu Salajanu, oameni despre care cred ca isi pot indeplini obiectivele anuntate in campanie”.

Mirel Talos, tot la sectia nr. 7 din Zalau: „Cred ca alegerile locale sunt in viata fiecarei comunitati o sarbatoare si am participat la aceste alegeri ca la o sarbatoare in ziua in care sunt alesi cei care conduc comunitatile locale. Este o zi in care fiecare cetatean trebuie sa se implice. Votul este un drept castigat in 1989, dar si o obligatie. Am votat in semn de apreciere fata de toate lucrurile bune care s-au facut in Zalau si in Salaj si sunt nenumarate lucruri bune care s-au facut in ultimii ani, in acelasi timp, am votat ca toate aceste lucruri sa continue, sa fie duse la bun sfarsit, de asemenea, ca multe alte proiecte promovate sa fie incepute si duse la bun sfarsit”.

 

Punem si noi o intrebare: cati salajeni cu drept de vot exista?

 

Ridicam un semn de intrebare privind corectitudinea intocmirii listelor de votare, avand in vedere ca datele privind electoratul asteptat la urne nu bat defel cu rezultatul recensamantului intocmit doar cu cateva luni in urma in Salaj. Mai exact, potrivit datelor din februarie 2012, recensamantul a relevat o populatie totala a judetului de circa 217.000 persoane – adulti si copii. Pentru alegerile locale au fost asteptati la urne, conform BEJ Salaj, peste 200.000 de salajeni, lucru putin probabil, daca tinem seama de recensamant.

Presedintele BEJ Salaj, Claudia Tomsa, ne-a declarat ca a auzit la nivelul Institutiei Prefectului cateva discutii referitor la aceasta discrepanta, insa nu poate da lamuriri in acest sens, dat fiind ca buletinele de vot si listele cu votantii au fost intocmite dupa datele de la Evidenta Persoanei. „Cifra comunicata de Evidenta Populatiei este 217.000. Nu stiu cum s-a facut recensamantul si de unde sunt aceste diferente”, a declarat Claudia Tomsa.

Prefectul Salajului, Filonas Chis, a negat ca la nivelul institutiei pe care o conduce ar fi existat discutiile semnalate de Tomsa, cel putin de cand a ajuns el reprezentantul Guvernului in teritoriu si pana in prezent. Totusi, prefectul a lasat sa-i scape doi „porumbei”: mai intai, a spus ca el are cunostinta ca Salajul ar avea aproximativ 260.000 de locuitori, iar apoi ca la urne ar fi asteptati doar circa 180.000 de salajeni. Cand am insistat ca datele se bat cap in cap, prefectul a revenit asupra declaratiilor, cerandu-ne sa nu mai facem „interpretari” si sa luam de bune cifrele furnizate de BEJ. „Daca vor exista ulterior constatari ca cineva a gresit, se va vedea atunci ce masuri se vor lua. Acum mergeti dupa datele de la BEJ”, a conchis prefectul.

Numai ca neconcordantele si intrebarile raman. Limpede este faptul ca, desi a fost anuntat cu surle si trambite pentru alegerile locale, ultimul recensamant nu a fost de niciun folos scrutinului de ieri. Buletinele de vot si listele cu persoanele cu drept de vot au fost realizate dupa modelul alegerilor trecute, ca sa nu zicem dupa recensamantul din 2002. Adica s-au cheltuit bani mai multi din bugetul de stat pentru tiparirea unor buletine de care nimeni nu va avea nevoie si care vor fi bune doar de maculatura, iar situatia, cu siguranta, nu caracterizeaza doar Salajul, ci si restul tarii.Pentru lamurirea “diferentelor intre datele de populatie”, gestionate de Institutul National de Statistica (INS) si cele gestionate de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, INS precizeaza ca ele se datoreaza, printre altele, de la faptul ca INS, pornind de la datele recensamantului populatiei si pe baza fenomenelor demografice (natalitatea si mortalitatea) si de migratie interna si migratie externa (emigratia si imigratia), calculeaza si publica date privind populatia stabila la 1 ianuarie si la 1 iulie a fiecarui an. Totodata, conform definitiilor internationale nu sunt cuprinsi in populatia stabila a tarii: a) cetatenii romani, straini sau fara cetatenie cu domiciliul in Romania, plecati in strainatate pe o perioada de cel putin 12 luni: la lucru, in cautarea unui loc de munca, la studii, in interes de afaceri etc. (persoane plecate pe o perioada indelungata); b) cetatenii straini sau fara cetatenie veniti in Romania pentru o perioada mai mica de 12 luni (persoane temporar prezente).

In consecinta, este incorect a se face comparatii intre doi indicatori intre care exista diferente semnificative din punct de vedere al sferei de cuprindere si care au rol diferit in evaluarea si caracterizarea populatiei unei tari, respectiv: 1. populatia legala (calculata de catre DEPABD) care cuprinde toti cetatenii cu domiciliul legal in Romania la un moment dat; 2. populatia stabila (calculata de catre INS la 1 ianuarie respectiv la 1 iulie a fiecarui an) care cuprinde cetatenii care au o resedinta si sunt prezenti sau au declarat ca vor fi prezenti 12 luni (perioada neintrerupta) pe teritoriul Romaniei. “Daca, istoric, intre cei doi indicatori nu au fost diferente consistente, dupa anul 1990 diferentele au crescut considerabil. Pentru Romania de azi, confruntata cu un fenomen masiv de migratie externa, faptul ca populatia stabila este sensibil mai mica decat populatia legala, consideram ca tehnic nu trebuie sa mai surprinda pe nimeni”, se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul INS.

 

Salajul a urcat pe locul 9 prin prezenta la vot de la ora 17

 

In doar cateva ore, salajenii s-au mobilizat la urne, numarul acestora crescand la peste 43 la suta. Potrivit informatiilor comunicate de presedintele Biroului Electoral Judetean de Circumscriptie, judecatorul Claudia Tomsa, pana la ora 17 au votat 43,09 la suta dintre salajenii cu drept de vot. In mediul rural s-a inregistrat un procent de 49.28 la suta, iar in mediul urban 35,09 la suta.

 

A disparut o stampila la „Pedagogic”

 

Ieri a disparut o stampila de vot de la una din sectiile de votare din Zalau. Cu toate ca, initial, presedintele BEJ si presedintele sectiei de votare in cauza au infirmat acest lucru, disparitia obiectului a fost totusi data in vileag. La Sectia de votare numarul 25 (de la Liceul Pedagogic) o stampila a fost data disparuta si nu a mai fost gasita. Contactat telefonic, presedintele Sectiei de votare nr. 25, Ioan Rus, a confirmat pana la urma acest fapt dar nu a dorit sa ofere prea multe amanunte. „Noi am respectat procedura si pana la finalizarea cercetarilor nu putem da informatii. Am anuntat organele abilitate, ele stiu ce au de facut. Pana la proba contrarie, oamenii sunt nevinovati”, a spus Ioan Rus. Si presedintele BEJ a confirmat, intr-un final, disparitia stampilei. „Am luat legatura cu presedintele de circumscriptie caruia i s-a raportat disparitia si s-a sesizat politia. Se va face mentiunea in procesul verbal de la finalul procesului electoral ca stampila lipseste, urmeaza sa se faca cercetari. Am atras atentia personalului responsabil ca la deschiderea urnelor sa faca o verificare a membrilor din comisie sa nu aiba asupra lor stampila”, a aratat judecatorul Claudia Tomsa. Totodata, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Tincuta Dumuta, ne-a informat ca „in jurul orei 16.30, Inspectoratul de Politie Judetean Salaj a fost sesizat ca membrii Sectiei de votare nr. 25 din municipiul Zalau (Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai) nu gasesc o stampila cu inscriptia VOTAT. Politistii s-au deplasat de urgenta la fata locului, au efectuat cercetari, insa stampila nu a fost gasita, motiv pentru care s-au intocmit acte premergatoare inceperii urmaririi penale pentru furt”.

 

Umor de campanie

 

Sa incheiem intr-o nota de umor: ieri, la Simleu, s-ar fi anuntat prin facebook ca un contracandidat al primarului in functie ar fi obtinut deja pe la orele dupa – amiezii, conform unor asa – zise exit – poll-uri, 40 la suta din voturile exprimate. Noi credem ca la inchiderea urnelor a depasit 50 la suta.

Leave a Comment