Viaţă de student: preţurile la chirii au crescut în marile centre universitare

 

Mai sunt doar câteva zile până la începerea unui nou an universitar, iar goana după o cameră ori un apartament într-unul din marile centre universitare ale ţării, continuă. Studenţii şi părinţii acestora caută cu disperare printre oferte, însă, dacă vorbim de Cluj-Napoca, Bucureşti sau Timişoara, veştile nu sunt deloc îmbucurătoare în privinţa preţurilor la garsoniere şi apartamente.

Chiar dacă cei mai mulţi au optat pentru camerele din cămine, locurile în aceste imobile sunt mereu limitate şi doar o mică parte din ele este disponibilă la preţuri decente. Aşadar, pentru cei mai mulţi studenţi, singurele opţiuni sunt garsonierele sau apartamentele cu două sau trei camere, pe care să le împartă, eventual, cu alţi colegi. Spre deosebire de anul trecut, în 2016 prețurile de închiriere s-au majorat, spun agenţii imobiliari, ajungând să fie mai scumpe cu peste 10 la sută, ceea ce reprezintă, într-un interval de doar câteva luni, un lucru cel puţin îngrijorător. În topul orașelor universitare cu cele mai mari prețuri la garsoniere şi apartamente cu două ori trei camere se află Cluj-Napoca, București și Timișoara. Aceste municipii se regăsesc și într-un top al orașelor din România în care merită să trăiești, un top realizat în anul 2015 de Institutul Național de Statistică (INS). București și Timișoara au preţuri ce pot fi considerate de lux, iar la Cluj, unde se află cea mai mare universitate din țară, “Babeș-Bolyai”, anul acesta putem vorbi cu certitudine de cel mai scump oraş în această privinţă.

Cluj şi Bucureşti, preţuri „metropolitane”

Prețul de pornire pentru un apartament cu o cameră este de 180 de euro și poate urca până la 360 de euro în Cluj şi Bucureşti. Dacă în anii trecuţi preţurile puteau fi negociate, iar rezultatul era unul mulţumitor pentru student, proprietarii par să devină tot mai reticenţi la aceste negocieri, lăsând cu mare greutate din preţ, niciodată mult de câteva procente. De regulă, apartamentele care se închiriază la aceste prețuri sunt moderne, au dotări de ultimă generație și sunt amplasate fie în zona centrală, fie în cartierele mai frecventate sau căutate de studenți, în apropierea facultăților pe care le urmează. Cât despre apartamentele cu două camere, prețul de închiriere al acestora este de aproximativ 300 de euro.

Asta înseamnă că studentul sau părinţii acestuia vor scoate din buzunar, lunar, exclusiv pentru chirie, în jur de 1.400 de lei, sumă care poate fi împărţită la doi în cazul în care în apartament vor locui două sau trei persoane. Acestei sume i se adaugă altele, pentru că întreţinerea, curentul electric, serviciile de televiziune, telefonie şi internet, vin şi se aşează sub formă de facturi pe bugetul fiecărei familii care are în casă un student. Pe un popular site de anunţuri unele apartemente ajung să coste chiar și 600 de euro. Și în acest caz, dotările sunt de lux, la standarde extrem de exigente. În București, orașul cu cel mai ridicat nivel de trai potrivit statisticii INS, o garsonieră într-o zonă comună, nici măcar aproape de centru, costă aproximativ 900 de lei lunar (200 de euro). Anunţurile de pe site-urile de închirieri au oferte ce ajung până la 350 de euro pentru o cameră.

Apartamentele cu două camere se închiriază la același preț practicat la Cluj-Napoca, respectiv 300 de euro. Există în Capitală locuinţe cu trei sau patru camere situate în zone centrale ori rezidenţiale, cum ar fi cartierele Aviatorilor ori Băneasa, acolo unde chiriile depăşesc 600 de euro. Un apartament cu o cameră poate fi închiriat în Timișoara cu un preț de pornire de 150 de euro și poate ajunge până la 300 de euro în zonele mai bune sau în cazul celor care dispun de dotări de excepţie. Apartementele cu două camere se închiriază la prețuri între 250 și 500 de euro, preţuri uşor negociabile, şi pot depăşi 600 de euro în cazul apartamentelor mai luxoase exsistente în oraşul de pe Bega.

Iaşi, Braşov şi Sibiu –  tarife ceva mai „umane

 Deşi preţurile sunt vizibil mai mici în aceste trei oraşe, acest lucru este justificat şi de faptul că, din punct de vedere universitar, Braşov, Sibiu şi Iaşi au o ofertă mai puţin generoasă în privinţa studiilor. Cu toate acestea, viaţa studenţească în aceste trei municipii este extrem de activă, aici existând centre universitare ce dispun de facultăţi unice în ţară. În privinţa preţurilor, în Braşov, un student poate plăti minimum 140 de euro pentru o garsonieră confort II.  Pe site-urile de profil, prețul poate depăşi 300 de euro pentru o singură cameră în cazul locuinţelor cu un standard de confort sporit. Apartamentele cu două camere se închiriază cu preţuri pornind de la 250 de euro, ajungând până la 400 de euro.

La Iași, închirierea unui apartament cu o cameră pornește de la 130 de euro și poate ajunge la 360 de euro. Prețul apartamentelor cu două camere se situează între 260 și chiar 500 de euro, lucur care apropie Iaşul de Cluj Napoca şi Timişoara. Aradul oferă apartamente pornind de la 90 de euro ajungând până la 250 în cazul apartamentelor cu două camere, în timp ce Constanţa practică preţuri pornind de la 100 de euro pentru o garsonieră situată la periferie, preţurile depăşind şi aici 300 de euro, mergând chiar până la 500 de euro pentru apartamentele spaţioase, situate în zonele rezidenţiale.

Leave a Comment