A început numărătoarea inversă până când orele se vor muta din nou în online, deşi suntem abia în a doua săptămână de şcoală. Vaccinarea în şcoli e încă blocată în regulile GDPR, însă sunt şanse să demareze cât de curând, dă asigurări Sorin Cîmpeanu, potrivit Digi24.
La o săptămână de la începerea şcolii, campania de vaccinare a elevilor e blocată în hârtii. Părinţii nu sunt surprinşi însă de bâlbâielile autorităţilor care abia acum stabilesc cine va prelucra datele cu caracter medical personal prevăzute în formularul prin care îşi exprimă intenţia de vaccinare.
„E ceva normal în România. Cam asta se întâmplă de fiecare dată când e ceva important”, spune un părinte.
Puţin peste 200.000 de elevi s-au vaccinat până acum, iar cei mai mulţi au între 18 şi 19 ani. Directorii şcolilor aşteaptă baza legală prin care pot solicita echipe mobile de vaccinare.
„Părintele se prezintă cu actul de identitate, certificatul de naştere, avem documente pe care le procesăm. Noi prelucrăm date ale copiilor, avem acces la informaţie, însă din punct de vedere al actului medical, cadrul legislativ trebuie sa fie mai bine pus la punct. Aşteptăm şi noi să se finalizeze această bază legală”, spune directorul unei şcoli.
Părinţii elevilor din clasele mici sunt cel mai greu de convins, spun profesorii.
„În principiu, suntem pro vaccinare, dar ne mai gândim, trebuie să fim mai atenţi la copil”, explică un părinte.
Mara Bogdan, învăţătoare, a declarat: „Vaccinarea se face la copii peste 12 ani, dar dacă doresc părinţii copiilor sub 12 ani există 2 formulare pe care parinţii trebuie să le completeze şi date cabinetului medical. Numele copilului, numele părintelui, adresa, vârsta şi acordul de prelucrare a datelor.”
Marian Udroiu, director Liceul teoretic Marin Preda: „Chiar eu am vorbit cu copiii spunandu-le că sunt vaccinat şi nu s-a întâmplat nimic şi le recomand şi lor, cu acordul parinţilor, că sunt minori.”
Formularele pentru „intenţia de vot” referitoare la vaccinare vor ajunge în scurt timp în şcoli, spune ministrul Educaţiei.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a spus: „Am transmis o solicitare către Ministerul Sănătăţii pentru a elabora acel formular de exprimare a intenţiei de vot. În scurt timp vom avea răspuns şi vom putea distribui în şcoli aceste formulare care nu sunt obligatorii. Părinţii pot să completeze aceste formulare cu DA, NU, SUNT INDECIS. Ne interesează răspunsurile cu DA pentru a putea organiza echipe mobile împreuna cu CNCAV şi DSP”.
Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV, a declarat: „Vaccinarea nu trebuie să fie blocată din cauza că nu există încă un aviz. Una e acel formular şi alta e procesul de vaccinare, care se desfăşoară respectând aceleasi reguli de vaccinare ca în celelalte centre care au functionat inclusiv în anumite săli de sport.”
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro