Peste 150 de absolventi ai scolilor gimnaziale din judetul Salaj stiu unde vor merge din toamna la liceu. Este vorba de elevii care au optat pentru liceele in care admiterea s-a facut in baza mediilor si a notelor obtinute la probelor de aptitudini organizate la mijlocul lunii iunie si care au fost declarati admis.
Peste 200 de elevi salajeni au sustinut, in perioada 15-17 iunie, probele de aptitudini organizate la nivelul a cinci unitati liceale, pentru admiterea in clasa a IX-a. Dintre acestia, 152 si-au gasit deja liceul la care vor studia din toamna.
Cea mai mare concurenta a fost pentru locurile in clasa a IX-a la Liceul Pedagogic Georghe Sincai din Zalau, specializarea invatator-educator, la sectia romana. S-au inscris pentru concurs 59 de elevi dintre care doar 30 au fost admisi, in limita locurilor disponibile. Ultima nota de admitere a fost 8,46 si cea mai mare 9,60. Si la sectia maghiara, aceeasi specializare, au fost inscrisi 24 de elevi, toti fiind declarati admisi cu medii cuprinse intre 7,39 si 9,42.
Liceul Reformat Wesseleny Zalau a avut, de asemenea, mai multi candidati decat locurile disponibile pentru clasele cu profil teologie. S-au inscris pentru probele de concurs 35 de elevi, doar 30 fiind declarati admisi. Cea mai mare medie de admitere a fost 9,31, iar cea mai mica de 6,14.
Tot 35 de candidati s-au indreptat si spre Liceul de Arta Ioan Sima Zalau. Dintre acestia, 13 elevi au optat pentru clasele de arte plastice, in timp ce 22 au ales profilul muzica. In urma afisarii rezultatelor, au fost declarati admisi 16 elevi la profilul muzica si alti 11 la arte plastice. Insa trei din acestia din urma si-au retras dosarul de concurs, renuntand la locul primit. Ultimul trecut in lista ca admis la clasele de muzica a avut media 6,49, in timp ce primul a intrat la liceu cu media 9,71. La profilul muzica, media cea mai mica pentru admis a fost 7,96 si cea mai ridicata 9,54.
Elevii salajeni care doresc sa faca sport de performanta si-au indreptat atentia catre Liceul cu Program Sportiv Avram Iancu Zalau. Pentru cele 30 de locuri scoase la concurs, la specializarile atletism si volei, s-au inscris 40 de candidati. Majoritatea au optat pentru clasele de atletism, respectiv 29 de elevi. In urma desfasurarii probelor de concurs, 11 candidati au fost declarati admisi la volei, cu medii cuprinse intre 6,63 si 9,57, in timp ce doar 15 au intrat la clasele de atletism cu medii intre 6,97 si 9,42.
Si pentru a invata din toamna la Liceul Ortodox Sfantul Nicolae din Zalau, la profilul teologic, s-au inscris pentru sustinerea probelor de aptitudini 19 candidati. Dintre acestia, 17 au fost declarati admisi, ceilalti doi renuntand, unul pe parcursul probelor de concurs iar unul dupa ce a fost admis. Ultima medie cu care s-a intrat la liceu a fost media de 6,63 iar cea mai mare 8,86.
Locuri libere in liceele vocationale
Astfel, in urma analizei numarului de admisi si locurile disponibile la liceele care au organizat probe de aptitudini, au ramas neocupate 47 de locuri. Dintre acestea, cele mai multe sunt locuri libere la Liceul Sportiv, pentru specializarea volei, respectiv 16 locuri (dintre care unul pentru rromi). 13 locuri sunt disponibile si la Liceul Ortodox, iar alte opt la Liceul de Arta, specializarea arte plastice. Si la Liceul Pedagogic Georghe Sincai din Zalau au ramas neocupate sase locuri in clasa de invatatoare-educatoare, la sectia maghiara. Cei interesati mai au sansa sa ocupe aceste locuri in sesiunea a doua de admitere. Astfel, in 5 iulie va avea loc inscrierea candidatilor, urmand ca in zilele de 6 si 7 iulie sa sustina probele de
aptitudini in functie de specializarea aleasa. Rezultatele obtinute la aceste probe vor fi afisate in data de 8 iulie, in aceeazi zi fiind rezolvate si eventualele contestatii.
Ultima zi de inscriere la liceu
Astazi este ultima zi in care absolventii claselor a VIII-a mai pot sa-si depuna fisele de inscriere la liceele din judet. Perioada de completare a optiunilor de admitere se incheie in data de 24 iunie, astfel ca cei intarziati ar trebui sa se grabeasca sa nu ramana pe dinafara la repartizarea computerizata pe licee. Pentru a nu aparea neplaceri la inscrieri, parintii si fostii diriginti de clasa ai candidatilor ar trebui sa verifice daca fisele sunt completate corect si daca elevul are sanse sa intre la liceul dorit. Media de admitere se compune din 50 la suta media generala a claselor V-VIII, 25 la suta media tezelor cu subiect unic, pe care elevii le-au dat in clasa a VII-a, si 25 la suta din rezultatele de la testele nationale desfasurate la inceputul lunii mai.
La nivelul judetului Salaj, sunt disponibile 2.840 de locuri in clasele din primul an de liceu, aprobate prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2010-2011. Repartizarea efectiva a candidatilor in clasele de liceu va avea loc in data de 2 iulie, iar in termen de trei zile, candidatii vor afla la care licee au fost admisi. Un ultim pas este confirmarea locului la liceu, in caz contrar, candidatul fiind considerat respins.