Cadrele didactice care vor să susţină în acest an şcolar examenul de Definitivat se pot înscrie până în 9 octombrie, a anunţat Ministerul Educaţiei. Dosarele se depun la unitățile de învățământ, candidaţii care promovează examenul dobândind dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Pentru a putea susţine proba scrisă, programată în 18 iulie, pe lângă condiţiile privind vechimea efectivă de predare şi calificativul Bine sau Foarte bine – condiţii care se menţin din sesiunile anterioare – candidaţii trebuie să îndeplinească şi criteriul mediei. Media aritmetică a notelor finale la inspecţii si portofoliu trebuie să fie minim 8, dar nu mai puţin de 7 la fiecare dintre probele respective (nota celor doua inspecţii la clasă, nota obţinută la portofoliul profesional şi nota obţinută la proba scrisă). Rezultatele finale vor fi afişate în 27 iulie.
Stagiul minim de practică obligatoriu pentru obţinerea definitivării în învăţământ are o durată de un an şcolar (sau ore de predare echivalente normei de un an), fiind un stagiu efectiv de predare la catedră, în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite, potrivit metodologiei de examen.
Candidaţii aflaţi pentru prima dată în situaţia efectuării stagiului de practică se pot înscrie la examen dacă în anul de stagiu desfăşoară activitate la catedră cu normă întreagă în calitate de cadru didactic calificat şi pot susţine proba scrisă dacă finalizează stagiul de practică obligatoriu în sesiunea respectivă.
Pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult trei ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea, la unitatea de învăţământ la care se depune dosarul de înscriere, a unei taxe în cuantum de 300 lei.