Conferința Națională eTwinning s-a desfășurat la București, în perioada 7-8 decembrie, evenimentul fiind organizat de Institutul de Științe ale Educației (ISE) și de Centrul Național eTwinning România. La Conferință au participat aproximativ 120 de experți în educație, reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, inspectori școlari și cadre didactice.
În cadrul evenimentului s-au acordat premii celor mai bune proiecte eTwinning desfășurate în anul școlar 2017-2018, pe categorii (premii pe niveluri de învățământ, premii pe categorii tematice și premii speciale) și școlilor care au obținut titlul de „Școală eTwinning” în acest an.
De remarcat că trei școli sălăjene au obținut performanțe remarcabile, în acest an, la Conferința Națională eTwinning. Astfel, Certificatul de Școală eTwinning pentru 2018-2019 a fost obținut de Școala Gimnazială nr. 1 Vîrșolț (director, prof. Irén Dénes), în urma parcurgerii celor două etape ale procesului de înscriere. Astfel de școli care sunt premiate sunt recunoscute ca modele în domenii precum: practicile digitale, practicile de siguranță online, abordările inovatoare și creative ale pedagogiei, promovarea dezvoltării profesionale continue a cadrelor didactice, promovarea practicilor de învățare în colaborare în rândul personalului și elevilor. Școala Gimnazială nr. 1 Vîrșolț a derulat circa 30 de proiecte eTwinning în această perioadă, fiind unica instituție de învățământ din Sălaj care a obținut acest titlu.
La categoria Matematică și Științe, pentru proiectul ”eTwinning Space Explorers”, prof. Tăut Anca Veronica (Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Zalău) a obținut premiul I, alături de alți doi profesori din Cluj-Napoca: prof. Mateaș Alina Claudia (Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca) și prof. Gavriș Pascu Rodica (Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu”, Cluj-Napoca). Cei trei profesori au avut o colaborare intensă cu parteneri din țări europene (Spania – fondatorul proiectului, Polonia, Bulgaria, Grecia, Turcia, Italia), materializată în activități deosebite, derulate cu elevii claselor primare. Scopul proiectului a vizat stimularea curiozității și a interesului elevilor pentru cunoașterea Universului, activitățile fiind concepute sub forma a opt misiuni spațiale cu caracter creativ-interactiv. Activitățile desfășurate de cele trei cadre didactice au întrunit criteriile de evaluare: inovaţie pedagogică, valorificarea în currriculum-ul național, comunicare şi schimburi între şcolile partenere, colaborare între şcolile partenere, utilizarea tehnologiei, rezultate, impact şi documentaţie. Fiecare școală a primit echipamente digitale în valoare de 1.000 de lei.
La Categoria eTwinning și Erasmus+ KA 2, premiul III a fost obținut de prof. Melinda Nagy (Liceul Tehnologic „Octavian Goga”, Jibou), pentru proiectul Enriching Leisure Lifestyle for European Youth. Acest premiu a fost acordat în parteneriat de ANPCDEFP și de Institutul de Științe ale Educației, pentru proiectele care au îmbinat folosirea instrumentelor eTwinning în cadrul parteneriatelor strategice între școli.
Acțiunea eTwinning este parte integrantă a Programului Erasmus+ al Comisiei Europene și se adresează tuturor instituțiilor de învăţământ preuniversitar, cadrelor didactice, directorilor de unități şcolare şi inspectorilor școlari, fiind implementată în România de către Institutul de Ştiinţe ale Educației.