Trei cadre didactice care nu au prins un fotoliu de director de şcoală ori de grădiniţă au contestat la Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj punctajul obţinut la proba interviului.
Este vorba despre Emilia Blaga, aspirant la funcţia de director al Grădiniţei cu Program Prelungit “Dumbrava Minunată” Zalău, notată cu 130 de puncte, cu 1,125 mai puţin decât contracandidata ei, Roxana Brumar. Şi profesoara Simona Crişan s-a considerat nedreptăţită la concursul susţinut pentru şefia Colegiului Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, unde a primit 125 de puncte, în timp ce adversarul său, Ioan Lung, s-a ales cu 130,250 puncte.
Nemulţumită este şi Flavia Petriş, care a luptat pentru postul de director al Grădiniţei cu Program Prelungit “Prichindel” Jibou şi a primit 131,250 de puncte, faţă de cele 131,500 ale contracandidatei sale, Ioana Alexandrina Tura.
Pentru că îşi doreşte ca evaluarea contestaţiilor să se facă într-un mod corect şi obiectiv, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a decis ca acest lucru să fie realizat de o comisie din alt judeţ decât cel în care a fost susţinută proba. Arondarea contestaţiilor depuse de candidaţi a fost stabilită de Minister şi comunicată inspectoratelor şcolare judeţene. Tot pentru eliminarea unor posibile fraude, din comisiile de soluţionare a contestaţiilor vor face parte alte persoane decât cele prezente în comisiile de concurs, respectându-se structura şi componenţa prevăzute de metodologia de concurs. „Având în vedere faptul că aceste comisii soluţionează contestaţiile depuse de candidaţi dintr-un alt judeţ, în componenţa lor pot intra reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din orice localitate din cadrul judeţului, care au studii universitare. De asemenea, cadrele didactice pot fi selectate din unităţi diferite de învăţământ din oricare dintre localităţile judeţului“, se arată într-un comunicat al MEC.
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a confirmat că pe rol sunt mai multe anchete penale pentru posibile fraude la concurs. „Ne aflăm în plin proces de depunere a contestaţiilor. Cred că suntem datori profesorilor cu un răspuns clar referitor la posibilitatea contestării probei de evaluare a CV-ului. Am purtat în ultimele zile mai multe discuţii, cu jurişti şi colegi din minister, pentru a identifica modalităţi de rezolvare a situaţiilor semnalate. În acest moment, există mai multe anchete penale deschise ca urmare a sesizărilor inspectoratelor şcolare judeţene sau ale candidaţilor. Pentru ca anchetele să îşi urmeze cursul firesc, iar cei care au încălcat legea să plătească, nu este oportună, din punct de vedere juridic, o intervenţie administrativă“, a declarat Dumitru. Mai mult, ministrul le recomandă tuturor celor care se simt nedreptăţiţi de către comisiile de evaluare să depună sesizări care să poată fi analizate de instituţiile în drept. “Cei care nu au respectat legea trebuie să răspundă pentru faptele lor”, a mai spus Mircea Dumitru.
Reamintim că pentru cele 137 de fotolii de director şi director adjunct puse la bătaie în judeţ s-au înscris 110 cadre didactice.