Case tradiționale, grădini și peisaje redate prin machete realizate la scară redusă, picturi, aranjamente din frunze uscate, mere, nuci, ulcele, năframă și un costum popular, toate aceste elemente au fost prezentate astăzi la Festivalul Toamnei, un altfel de eveniment organizat la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian din Zalău”, pentru a marca într-un mod deosebit anotimpul care ne trimite direct spre iarnă.
Evenimentul se află la prima ediție și este coordonat de profesoara Denisa Spătar. Prezentarea evenimentului a avut loc în pauza mare, festivalul fiind și o oportunitate pentru participanți de a-și scoate ideile dintre pereții sălilor de clasă și de a le pune în practică într-un spațiu special conceput pentru a marca toamna. „Sunt profesoară de limba engleză, iar proiectul pe care îl coordonez aparține culturii și civilizației universale. Scopul proiectului este sensibilizarea elevilor pentru a înțelege identitatea națională, culturală și locală, prin intermediul înțelegerii culturii europene. Am amenajat un spațiu special conceput pentru a reflecta tradiția și târgurile tradiționale de toamnă la români, târgul românesc. Avem o cultură atât de frumoasă și captivantă, iar acest festival își propune să promoveze această cultură. Elevii au avut posibilitatea de a-și pune în practică propriile idei despre toamnă, ideile artistice. Avem amenajat inclusiv un decor dintr-o casă românească tradițională, iar elevii noștri au ieșit din cotidianul sălilor de clasă pentru a se folosi de imaginație în redarea toamnei”, ne-a declarat profesoara Denisa Spătar.
Elevii implicați în proiect au apreciat necesitatea unor asemenea momente educaționale ieșite oarecum din tiparele învățământului clasic.