Aproximativ 1.300 de copii de vârstă preşcolară din judeţul Sălaj, care provin din familii defavorizate, urmează să primească tichete sociale în valoare de 50 de lei lunar. Şi asta graţiei Legii privind încurajarea copiilor să urmeze învăţământul preşcolar „Fiecare copil la grădiniţă”, lege ce urmează să fie aplicată începând cu cea de a doua jumătate a lunii în curs.
După cum a explicat subprefectul judeţului Sălaj Szilaghi Robert, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată luni – 8 februarie, la finalul anului trecut a fost a votată în Parlamentul României Legea 248 – „Fiecare copil la grădiniţă”, o lege care vine în beneficiul copiilor de vârstă preşcolară proveniţi din familii defavorizate. Legea a fost promulgată după implementarea unui program pilot la nivel naţional de către asociaţia „Ovidiu Ro”, asociaţie care a reuşit să reducă din rata abandonului şcolar prin implementarea acestui proiect într-o perioadă de cinci ani, de la 18,5 la sută la, la 11,5 la sută în anul 2014. Potrivit reprezentanţilor asociaţiei precizate, copiii eligibili sunt identificaţi de asistenţii sociali din primării pe baza unui dosar social care atestă un venit de sub 284 de lei pe membru de familie. Stimulentul educațional se distribuie lunar în perioada septembrie – iunie, pe bază de cerere și declarație pe proprie răspundere completată de părinți sau de persoanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declarația este standard și ușor de completat. Cei care primesc deja beneficii sociale care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar, ci copiii lor devin automat eligibili. Prezenţi, la Zalău reprezentanţii asociaţiei susţin că înscrierea în Program este deschisă până la finalul lunii noiembrie, pentru a permite familiilor care văd exemplul bun al altora să își înscrie copiii la grădiniță și după începerea anului școlar. Stimulentul educațional se acordă începând cu luna în care preșcolarul a îndeplinit criteriile de frecvență, iar mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocația, bursele sau subvențiile agricole. Tichetele sociale pentru grădiniță vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezențe completat de educatori şi banii necesari pentru plata stimulentelor educaționale se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată. Titularul poate utiliza tichetul social pentru grădiniță în perioada de valabilitate, numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte sau rechizite.
de ce dati bani? sa-i bea parintii lor? de ce nu dati o masa calda gratis si hainute si dulciuri si jucarii si sa asigurati un program de minim 8 ore intr-o zi la gradinita/camin. Asa poate ca acei copii o sa primeasca alceva mai bun decat acasa. Dar ceea ce faceti voi pute a pomana politica, a ajutoaresociale pentru votanti prosti si alcoolici. Nu ajutati cu nimic acei copii, ci doar cumparati bunavointa parintilor lor.
Nu se dau bani. Scrie clar la finalul materialului ca aceste tichete valorice pot fi utilizate numai pentru achizitionarea de produse alimentare, produse de igiena, imbracaminte si rechizite.
Ovidiu Rom boilor
Bou esti tu, marha care esti
Ovidiu Ro, asa se numeste asociatia care a implementat proiectul pilot, nicidecum Ovidiu Rom.
Foarte,foarte bine,este un inceput pentru care banuiesc ca cineva a gandit,actionat si acum a reusit! avem mai mare nevoie de educatia celor sarmani si defavorizati ca sa-i putem integra decat de educatia celor rasfatati de bunatati si belsug pe care nu-i mai putem stapani de irascibili ce sunt.La scoala oricum se vor intalni iar impactul de socializare va fi total dimnuat iar decalajele scolare mult diminuate.Cei care nu puteti intelege,pune- ti-va o zi in pielea lor,rabdati foamea lor,duce-ti mereu paduchii lor in cap si nu va stergeti niciunde macar o zi…veti simti senzatia care face diferenta si veti intelege rostul educatiei pentru toti si impreuna cu ceilalti.