Tezele nationale vor fi introduse incepand cu 2007, semestrul II

Sistemul educational a cunoscut o modificare majora, prin introducerea tezelor nationale in 2007, desi acestea nu vor influenta modul de admitere in liceu. Durata tezei va fi de 50 de minute, iar notele obtinute la aceste teze cu subiect unic vor avea o pondere de 25 la suta din media semestriala. In ceea ce priveste evaluarea, aceasta va fi facuta de catre alti profesori decat cei ai scolii unde s-a sustinut examenul.

Subiectele vor fi elaborate conform programei scolare parcurse pana la data desfasurarii tezei, in conformitate cu tematica stabilita de Ministerul Educatiei si Cercetarii, dupa care vor fi transmise scolilor. Toate probele sunt scrise din materia clasei a VII-a, semestrul al II lea. Disciplinele la care se sustin tezele cu subiect unic sunt limba si literatura romana (17 mai) matematica (4 mai) , limba si literatura materna – pentru elevii care apartin minoritatilor nationale (10 mai).

Noi reguli la testele nationale si bacalaureat

Regulamentul bacalaureatului, precum si cel al testelor nationale a fost modificat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, dorind astfel sa puna la punct organizarea acestor examene. Cu aceasta decizie, MEdC doreste sa evite haosul organizatoric aparut anul trecut, in timpul testelor nationale. Astfel, schimbarea apare la modul de distribuire a subiectelor scrise , acestea urmand a fi publicate pe site-ul ministerului pana la data de 15 ianuarie a.c..

In ziua aferenta sustinerii fiecarei probe, va fi extrasa varianta pentru rezolvarea careia va fi elaborat, in cursul aceleiasi zile, baremul de corectare. Candidatii vor avea posibilitatea de a-si vedea lucrarea, la cerere, dupa afisarea rezultatelor finale. In cazul in care sunt contestate lucrari care au obtinut note initiale cuprinse intre 4,50 si 4,99 sau o nota cel putin egala cu 9,50, nota finala va fi cea obtinuta in urma recorectarii. Din metodologia de examen au fost eliminate mai multe materii, la bacalaureat. Astfel, numarul disciplinelor de examen a fost redus la proba E, de la 116 la 111, iar la proba F, de la 71 la 11.

In ceea ce priveste raspunderea disciplinara a profesorilor implicati in organizarea si desfasurarea examenelor, Ministerul Educatiei si Cercetarii va semna cu profesorii un contract, in care vor fi precizate drepturile si obligatiile fiecarei parti.

Leave a Comment