Elevi ai claselor a VII-a și a VIII-a au participat astăzi la „Marșul carierei”, un eveniment organizat pe platoul din zona centrală a municipiului Zalău de Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sălaj, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj. Evenimentul și-a propus să aducă în fața elevilor din școlile gimnaziale ofertele educaționale din liceele și școlile profesionale sălăjene, specializările existente și condițiile de studiu.
„Marșul carierei” este evenimentul devenit tradiție în Sălaj, activitate desfășurată în cadrul Târgului Ofertei Educaționale „Pași în carieră”. Acțiunea educațională își propune să vină în sprijinul elevilor care se pregătesc de admitere în licee și școli profesionale. Liceele din Zalău au fost reprezentate la „Marșul carierei” de elevi îmbrăcați în constructori, în bucătari, ospătari, purtând diferite pancarte, cu machete, totul pentru a reprezenta cât mai bine și mai atractiv specializările existente în școlile la care învață. „Fiecare liceu își prezintă într-o manieră originală, cât mai atractivă, oferta educațională, iar elevi de clasa a VII-a și a VIII-a de la toate școlile gimnaziale din Zalău au venit să vadă oferta lor. Se pot vedea aici specializările liceelor din Zalău, oferta educațională, ce profiluri le oferă celor interesați. Acest eveniment este de fapt un sprijin pentru elevi, aceștia având posibilitatea de a se decide mai ușor în alegerea profilului pe care vor să-l urmeze la liceu sau școala profesională. Astfel de elevi sunt testați pe o platformă, iar în urma acestei testări, tinerii primesc un raport privind profilul educațional care li se potrivește. Marșul vine oarecum să încheie aceste activități și să le arate elevilor ce li se potrivește mai bine, totul în funcție de aptitudinile pe care le au”, ne-a declarat directorul Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sălaj, profesoara Adina Emilia Mesaroș.
Sprijin pentru o alegere potrivită
Echipele de elevi de la liceele și școlile profesionale au fost reprezentate de diferite mascote, dar și de tineri care au purtat uniforme, căști de protecție, uniforme de bucătari, salopete, totul pentru a reprezenta cât mai bine specializările din școlile lor. „Mă bucur că astăzi se reia un eveniment de tradiţie în învăţământul sălăjean – Marşul Carierei, după o scurtă pauză impusă de condiţiile pandemice. Aşa cum inspirat se numeşte proiectul educaţional ajuns la cea de-a XII-a ediţie, Târgul Ofertei Educaţionale „Paşi în carieră” le oferă posibilitatea elevilor din clasele terminale de gimnaziu să facă, în mod concret, primii paşi în viitoarele lor cariere. Asemeni unei partide de şah, şi în carieră trebuie să gândeşti cu câteva “mutări” înainte. Înainte de toate, vreau să felicit Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Sălaj pentru programul de consiliere în carieră „Profesioniștii viitorului”, adresat elevilor de clasa a VII-a, program realizat cu sprijinul Tenaris Silcotub şi al Consiliului Judeţean Sălaj. Prin acest program, elevii de gimnaziu din Sălaj pot alege în cunoştinţă de cauză, în funcţie de abilităţile, aptitudinile şi interesele lor, drumul pe care-l vor urma în viaţă.Drum care începe, bineînţeles, cu alegerea profilului şi specializării din cadrul liceelor, colegiilor sau școlilor profesionale din Sălaj. În acest context, vreau să remarc dezvoltarea din ultimii ani a învăţământului profesional şi tehnic din Sălaj, cu accent pe învăţământul dual, ca o alternativă foarte bună pentru cei care nu intenţionează să urmeze studii universitare. Mă bucur să constat că Sălajul are astăzi o bogată ofertă educaţională liceală, ceea ce e un sprijin important în alegerea unei cariere de succes pentru tinerii noştri. Felicitări organizatorilor şi unităţilor şcolare prezente la evenimentul de astăzi. Iar viitorilor liceeni, le urez alegeri inspirate pentru carieră”, a punctat prefectul județului Sălaj, Dari Toma.
Educația, esențială pentru o societate mai bună
Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, le-a vorbit elevilor despre însemnătatea educației într-o societate bazată pe valori, pe oameni bine pregătiți. „Această manifestare constituie încă o cărămidă la edificiul viitorului fiecăruia dintre voi. Astăzi, singurul ascensor social este școala. Ea contribuie la maturizarea înțelepciunii hărăzite fiecăruia în parte și la înfrumusețarea caracterului. Ea ne face mai buni, mai bine folositori, mai binevoitori, contribuind la formarea setului de cunoștințe, deprinderi, talente și abilități necesare canonului de valori umane și profesionale în devenire continuă. Curriculum educațional al fiecăruia dintre noi, cei prezenți, a presupus, presupune și va presupune următorii pași către înainte. A învăța pentru a ști, a învăța pentru a ști să trăiești împreună cu ceilalți, a învăța pentru a fi om. Spun asta pentru că educația este ceea ce rămâne după ce ai uitat tot ce ai învățat. Cererile pieței actuale se rezumă simplu la a ști să faci în orice domeniu. Acum este momentul să vorbiți fiecare dintre voi cu voi înșivă, să realizați acea comunicare intrapersonală, acea forma de meditație, de reflexie, de analiză a elementelor care vă definesc caracterul, înclinația spre ceea ce ați vrea să faceți și ați vrea să fiți. Alegeți după cum simțiți, plecați de la ideea că acolo unde vă este vocația vă este și sufletul, alegeți meseria care vi se potrivește cel mai bine! Pentru a vă descoperi mai bine potențele, abilitățile, talentul, priceperea în a face, cereți și sprijinul părinților, dar nicio clipă să nu uitați și de sfaturile profesorilor voștri! Baftă la Evaluarea Națională și o vacanță binemeritată să vă aștepte!”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu.
Specializări adaptate nevoilor de pe piața forței de muncă
„Acest târg al ofertei educaționale a devenit o tradiție pentru Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sălaj, dar și pentru Inspectoratul Școlar. Între cele două instituții există o colaborare care, credem noi, este foarte bună și avem speranța că vin și rezultatele. Dorința noastră este să închidem pentru absolvenții clasei a VIII-a partea de opțiuni, pentru că ei au avut la dispoziție timpul necesar alegerii unei specializări. Interesul nostru este de a veni în sprijinul comunităților locale pentru a pregăti cadre care să ducă mai departe tot ceea ce există pe platforma industrială a municipiului Zalău. Se lucrează de mai mult timp la acest aspect și știu sigur că s-a muncit foarte mult ca oferta educațională să fie una bogată. Se va pune foarte mare atenție pe orientarea școlară, iar asta pentru ca aceasta să nu fie făcută haotic, ci în funcție de preferințele și aptitudinile elevilor”, a declarat în cadrul evenimentului inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, profesorul Vasile Bulgărean.
Ce își doresc elevii?
Mulți dintre elevii de gimnaziu prezenți la eveniment și-au manifestat intenția de a urma specializări ca spre exemplu „științele naturii” sau „matematică-informatică”. Unii se gândesc să ajungă programatori, alții vor să devină ingineri, am întâlnit multe eleve interesate să urmeze facultăți de medicină. Am stat de vorbă și cu tineri foarte interesați să învețe o meserie căutată, electrician, instalator sau zidar.
[…] Elevi ai claselor a VII-a și a VIII-a au participat astăzi la „Marșul carierei”, un eveniment organizat pe platoul din zona centrală a municipiului Zalău de Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sălaj, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj. Evenimentul și-a propus să aducă în fața elevilor din școlile gimnaziale ofertele educaționale din liceele și școlile profesionale sălăjene, specializările existente și condițiile de studiu. „Marșul carierei” este evenimentul devenit tradiție în Sălaj, activitate desfășurată în cadrul Târgului Ofertei Educaționale „Pași în carieră”. Acțiunea educațională își propune să… Citeste mai mult […]
[…] Elevi ai claselor a VII-a și a VIII-a au participat astăzi la „Marșul carierei”, un eveniment organizat pe platoul din zona centrală a municipiului Zalău de Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sălaj, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj. Evenimentul și-a propus să aducă în fața elevilor din școlile gimnaziale ofertele educaționale din liceele și școlile profesionale sălăjene, specializările existente și condițiile de studiu. „Marșul carierei” este evenimentul devenit tradiție în Sălaj, activitate desfășurată în cadrul Târgului Ofertei Educaționale „Pași în carieră”. » Mai multe detalii […]
Super
Vreau sa vă dau in judecare nu am dat acordul sa imi faceți poze și să mă puneți pe net