460 de elevi din 17 licee din judeţ au completat, recent, un formular în care şi-au exprimat punctul de vedere cu privire la problemele majore cu care se confruntă. Chestionarul a fost aplicat de Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Sălaj – unica structură de reprezentare a elevilor la nivel județean, în cursul lunii februarie. Astfel, printre întrebările adresate elevilor s-au numărat: „Cu ce probleme te confrunți?”, „Care sunt dorinţele tale cu privire la îmbunătățirea experienței educaționale în școala ta?”, dar și întrebări referitoare la ”viziunea profesorului ideal în ochii lor”. Majoritatea respondenţilor sunt elevi ce provin din licee cu profil teoretic și tehnic.
Astfel, la întrebarea ”Cu ce probleme te confrunti?”: 36,4 la sută dintre elevi nu au curajul să se exprime liber de frica sancţiunilor; 24,8 la sută dintre elevi sunt hărțuiți la scoală de profesori, dar și de colegi, atât fizic cât și moral; 21.7 la sută dintre elevi sunt pedepsiți cu note atunci când își prezintă o altă perspectivă asupra unui subiect, 17,1 la sută simt ca nu le sunt respectate drepturile şi 20 la sută dintre elevi au spus că încă li se solicită sume de bani pentru fondul clasei sau al școlii. ”Aceste răspunsuri sunt de-a dreptul frapante având în vedere contextul legislativ în care aceste drepturi sunt apărate, dar totuși aceastea sunt încă o realitate pentru o mulțime din elevii județului nostru care, din nefericire, nu au ocazia de a se dezvolta profesional cât și personal într-un mediu prielnic”, spun reprezentanţii CJE Sălaj.
Printre dorinţele elevilor sălăjeni: ”Să nu mai fim jigniţi!”
Conform sursei citate, atunci când vine vorba de dorințele elevilor privind îmbunătățirea experienței școlare s-au idenficat următoarele propuneri: ”o atmosferă mai prietenoasă”, ”să nu mai fim jigniți” şi ”să ne putem exprima liber fără sancțiuni”. ”Răspunsuri diferite, dar care arată o singură crudă realitate a multor elevi ai județului nostru. Dorința de schimbare, dorința ca școala să fie acel loc plăcut tuturor, dorința de mai bine este împărtășită de respondenții chestionarului nostru. Legea Educație Naționale, Statutul Elevului, ROFUIP, Codul de etică al profesorului toate aceste acte normative au fost menite de să ne aducă mai aprope de idealul mult visat de elevii de pretudindeni, la o școală pliată pe nevoile și interesele elevilor, în care drepturile elevilor sunt respectate dar, din păcate, aceastea nu pot fi atinse decât print-un efort susținut din partea elevilor, profesorilor și a părinților în vederea conștientizării importanței comunicării dintre factorii de decizie”, susţin reprezentanţii CJE Sălaj. Referitor la întrebarea cu privire la ”profesorul ideal”, cuprinsă în formular, elevii au spus că secretul, este: ”comunicarea bună, întelegere reciprocă, adaptarea metodelor de predare, interes și dedicare pentru materia predată, acestea par să fie calitățile profesorilor ideali în viziunea elevilor noștri care le stârnesc interesul față de materie, indiferent de lecție”. De asemenea, un alt răspuns sugestiv al unui tânăr cu privire la profesorul ideal a fost acela ca: ”elevii să nu mai fie împărțiți în grupuri cum ar fi: cei deștepți și cei proști sau cei care învață și cei care nu învață”.
Tot în răspunsurile elevilor se pot identifica şi punctelede vedere cu privire la orele opţionale. Elevii spun că acestea ”sunt o portiță prin care pot să își aleagă un număr de materii care să le fie cu adevărat de folos mai târziu în viață, dar realitatea unora nu le respectă dreptul acesta. În multe școli, elevii nu au ocazia de a-și alege opționalele care contează pentru viitorul lor, nefiind propuse de școală. În topul alegerilor, atunci când elevii au fost întrebați, a fost educația juridică- materie ce își propune introducerea tinerilor în domeniul juridic și civic. Totuși situația este și mai gravă atunci când alegerea nu mai este la latitudinea elevilor, ci a conducerii școlii. Consiliul Județean al Elevilor Sălaj va continua să lupte pentru a crea un mediu mai propice educației și dezvoltării elevilor sălăjeni, un loc în care opinia elevilor este cu adevărat ascultată și pusă în topul priorităților factorilor decizionali”, au mai adăugat reprezentanţii CJE Sălaj.
Păi cu „educatori” care se cred deținătorii adevărului, și nu slujitorii lui!