Doi absolvenţi ai Colegiului Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei au ridicat unitatea liceală pe primul loc în topul mediilor obţinute de candidaţii sălăjeni la examenul de bacalaureat în sesiunea de vară, şi anume: Alexandru Butuşină şi Daliana Niculina Lupou. Pe de altă parte, Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău deţine primul loc dintre unităţile liceale sălăjene privind promovabilitatea la bacalaureat.
Mihaela Oprea
Dacă a obţinut doar locul patru între liceele din judeţ privind promovabilitatea la examenul de bacalaureat, în mod cert Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu, sub coordonarea directorului Teodor Crişan, deţine supremaţia primelor medii.
Potrivit rezultatelor afişate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, patru candidaţi absolvenţi ai unităţii liceale şimleuane au ocupat primele poziţii, şi anume: Alexandru Butuşină şi Daliana Niculina Lupou – cu medii de 10, Cristina Dochiţoiu şi Andrada – Mădălina Man – cu medii de 9,96. Candidatul pe locul cinci privind media la bacalaureat, de 9,91, este Andrei Sabău, din cadrul Colegiului Naţional „Silvania” (CNS) Zalău, urmat pe poziţia a şasea de Adriana Alexandra Mureşan, de la Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, şi respectiv a şaptea de Daniel Constantin Pop, de la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, ambii cu medii de 9,9.
Cu o medie de 9,86, Ioana Maria Cordiş, de la CNS Zalău, şi-a adjudecat poziţia a opta în clasament, în timp ce Roxana Maria Stejeran, de la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou, ocupă poziţia a noua cu media 9,83, la egalitate cu Viviana Supuran, de la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, situată pe poziţia a zecea.
Continuă studiile în ţară
Cei doi absolvenţi ai Colegiului Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, singurii sălăjeni care au promovat examenul de bacalaureat din această sesiune cu media 10, îşi vor continua studiile la facultăţile din ţară. Deşi media obţinută le permite acestora să se înscrie la universităţi de renume din străinătate, cei doi spun că, momentan, vor să rămână în ţară. Şi de această dată, cei doi vor fi colegi.
Alexandru Butuşină este, şi în viaţa de zi cu zi, un tânăr de nota 10. Şef de promoţie, Alexandru a încheiat cei patru ani de liceu, la profil matematică-informatică, cu media 10 „curat”. De asemenea, pe parcursul anilor de liceu a participat la mai multe concursuri şcolare şi extraşcolare. Acum îşi doreşte să urmeze Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca. „Am ales să continui studiile în ţară. Oricum, la facultăţile din străinătate se cere admitere, se dau testări, şi este prea târziu pentru că în majoritatea, aceste examene au avut loc deja. Însă, momentan, nu vreau să plec din ţară, am să mă înscriu aici la facultate. Politehnica a fost o altă opţiune, însă am decis, în cele din urmă, să mă înscriu la Facultatea de Drept”, ne-a declarat, ieri, Alexandru Butuşină.
Tânărul ne-a spus că nu a fost un bacalaureat greu, că subiectele au fost accesibile. „Nu am avut emoţii la bacalaureat. Singura probă la care am aşteptat rezultatul cu o urmă de îndoială a fost cea scrisă de limba română, mai ales că am fost la profil mate-info, dar şi pentru că baremul de corectare este diferit. Pentru celelalte probe, la ieşirea din examen mi-am verificat răspunsurile şi am ştiut că o să iau nota 10. Duminică am aflat că am promovat toate probele cu nota maximă”, a spus Alexandru Butuşină.
Alexandru ne-a mai spus că a primit multe felicitări din partea familiei şi apropiaţilor. De asemenea, recompensa pentru rezultatul excepţional va fi o excursie la mare, cadou din partea părinţilor.
Daliana Lupou, din localitatea Sâg, comuna Plopiş, este, de asemenea, o tânără care pune preţ pe educaţie. Aceasta a absolvit liceul la profil filologie, cu media 9,98. „Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca este prima şi singura opţiune la care doresc să continui studiile. Am auzit de la studenţii facultăţii că este foarte greu, însă cu multă muncă ştiu că voi reuşi”, ne-a spus Daliana Lupou.
Şi tânăra a spus, la fel ca şi colegul ei, că nu a fost un bacalaureat greu. „Subiectele la examenul de bacalaureat nu au fost grele. Era suficient ca elevii să fi fost atenţi la orele de curs şi să studieze puţin materia înainte de examen. Singura explicaţie pentru faptul că au fost atâţia tineri declaraţi respinşi la bacalaureat este că nu au învăţat. Cel puţin, eu am început să revizuiesc materia alocând câte o săptămână pentru fiecare disciplină şi am obţinut media maximă la bacalaureat”, a afirmat Daliana Lupou. După cum ne-a spus Daliana, aceasta nu îşi doreşte să plece din ţară.
Licee de top, la bacalaureat
Cea mai mare promovabilitate la examenul de bacalaureat a fost înregistrată la CNS Zalău, (director Vasile Bulgărean) unde, din cei 268 de candidaţi înscrişi, doar 10 nu au reuşit să promoveze. Promovabilitatea este de 96,26 la sută.
Pe locul al doilea se situează Liceul Ortodox „Sfântu Nicolae”, cu o promovabilitate de 95,83 la sută dintre cei 24 de candidaţi. La Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău au fost înscrişi 190 de candidaţi, dintre care 27 au fost declaraţi respinşi, rezultând o promovabilitate de 85,78 la sută, ceea ce situează unitatea pe locul trei dintre celelelate licee din judeţ. „Prima menţiune” privind promovabilitatea la examenul de bacalaureat este deţinută de Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, cu 138 admişi (80,23) din 172 candidaţi înscrişi.
Un rezultat destul de slab a înregistrat Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu” Ilarian, unde, din cei 219 candidaţi examinaţi, 87 au fost declaraţi respinşi, promovabilitatea fiind de doar 60,27. Ocupă astfel poziţia a şasea la nivel de judeţ, fiind devansat de Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, cu o promovabilitate de 73,33 la sută.
De cealaltă parte, sunt patru unităţi liceale în care niciunul dintre candidaţi nu a promovat bacalaureatul. Este vorba de Grupul Şcolar Industrial Sărmăşag, Grupul Şcolar Agricol Nuşfalău, Grupul Şcolar Sâg şi Grupul Şcolar Surduc, care au înregistrat promovabilitate zero la examenul de bacalaureat.
Peste 400 de contestaţii la bacalaureat
Statisticile arată că rezultatele obţinute de candidaţii sălăjeni la sesiunea curentă de bacalaureat sunt slabe la nivelul judeţului.
Potrivit inspectorului şcolar general al ISJ Sălaj, Gheorghe Bancea, la nivelul judeţului au fost depuse 421 de contestaţii la cele trei centre de evaluare din judeţ. Şi anume, cele mai multe, 227 de contestaţii, au fost înregistrate la Grupul Şcolar „Voievod Gelu” din Zalău, 148 au fost la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” Zalău şi 46 la Grupul Şcolar „Ioan Ossian” din Şimleu Silvaniei.
Soluţionarea acestora se va face între 10 şi 12 iulie, iar în data de 13 iulie vor fi afişate rezultatele finale.
Dintre cei 2.558 de absolvenţi de liceu înscrişi la bacalaureat, 2.386 au fost examinaţi, 167 au fost absenţi iar cinci au fost eliminaţi. Rezultatele afişate duminică au relevat o promovabilitate de 42,51 la sută, şi anume că 1.018 sălăjeni au obţinut medii peste 6 la bacalaureat.
Mai puţin de 20 la sută dintre candidaţi au avut medii peste 8. Şi anume, doar aproximativ 180 de candidaţi sălăjeni, din cei aproape 2.400 examinaţi, au obţinut medii peste 9 la examenul de bacalaureat din această sesiune, rezutatele fiind înainte de contestaţii. De asemenea, 279 de absolvenţi au promovat bacalaureatul cu medii cuprinse între 8 şi 8,99.
Cu medii între 7 şi 7,99 au promovat 307 absolvenţi de liceu, în timp ce 244 au trecut „la limită” examenul cu medii între 6 şi 6,99.