În curând începe mult așteptatul examen național de bacalaureat. În acest an, examenul se desfăşoară în conformitate cu prevederile ordinului de ministru nr. 5.242/2022 și ale Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat – 2011, care a fost aprobată prin ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.799/2010.
16 iunie este termenul limită stabilit pentru încheierea mediilor pentru clasele terminale (a XII-a respectiv a XIII-a) și înscrierea candidaților la examen.
Acesta este programul convenit pentru sesiunea iunie-iulie a examenului național de bacalaureat:
- 26 iunie: limba și literatura română – probă scrisă
- 27 iunie: proba obligatorie a profilului – probă scrisă
- 28 iunie: proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă
- 29 iunie: limba și literatura maternă – proba scrisă
- 3 iulie: afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12) și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 12 – 18)
- 4 – 6 iulie: soluționarea contestațiilor
- 7 iulie: afișarea rezultatelor finale.
În contextul grevei profesorilor care tocmai s-a încheiat, probele de competențe sunt echivalate cu mediile din anii de liceu. Pentru a putea promova însă examenul de BAC, absolvenţii de liceu trebuie să obțină cel puțin nota 5 la toate probele scrise, iar media finală să fie de cel puțin 6. Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. În cazul în care absolvenții vor obține totuși media generală 5,99 atunci aceasta se va rotunji la 6. Este important de știut faptul că elevii care vor fi eliminaţi de la o probă de examen, din motive de fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi vor fi declaraţi „eliminaţi din examen”. Eliminarea lor din examenul de BAC va atrage după sine și anularea recunoaşterii, în sesiunile următoare de examen, a notelor la probele promovate anterior eliminării lor din examen sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale pe care le-au susținut. Pe scurt, potrivit legii în vigoare se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul de bacalaureat.
[…] În curând începe mult așteptatul examen național de bacalaureat. În acest an, examenul se desfăşoară în conformitate cu prevederile ordinului de ministru nr. 5.242/2022 și ale Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat – 2011, care a fost aprobată prin ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.799/2010. 16 iunie este termenul limită stabilit pentru încheierea mediilor pentru clasele terminale (a XII-a respectiv a XIII-a) și înscrierea candidaților la examen. Acesta este programul convenit pentru sesiunea iunie-iulie a examenului național de bacalaureat: 26 iunie: limba și literatura română – probă scrisă 27 iunie: proba obligatorie a profilului – probă scrisă… Citeste mai mult […]